2022. május 13-án pénteken délelőtt 10 órakor ünnepélyes keretek között adták át megújult folyóiratolvasó polcaikat az újságolvasók számára Kiskőrösön a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az ünnepi alkalom Sáfár Andrea, Mozart:Andante című fuvolajátékával kezdődött, majd Turán Istvánné igazgató asszony köszöntötte a vendégeket és ismertette a beszerzés indokoltságát és forrását.
Turán Istvánné igazgató asszony

Elmondta, hogy új folyóirattartó szekrényeiket a tavalyi érdekeltségnövelő támogatás eszközbeszerzésre fordítható részéből szerezték be.

-Hirdetés-

„1974-ben adták át ezt a könyvtárat, lassan 50 éve. Most már talán nincsenek eredeti bútoraink, de bizony a könyvtárellátó által készített fémlábú folyóirattartó polcaink azok még megtalálhatók, viszont már csak a gyermekkönyvtárban. Nagyon szeretnénk a többi fémlábas polcunkat is eltüntetni, mert nem korszerű és esztétikus. Továbbá az a tapasztalatunk, hogy szép környezetbe sokkal szívesebben jön mindenki. Ezúton is köszönjük fenntartónk, Kiskőrös Város Önkormányzatának és az államnak a támogatást – mondta el Turán Istvánné Margó.”

Fülöp Erika könyvtáros megmutatta nekünk az új folyóiratolvasó polcok helyes használatát 

Az anyagi fedezetet a tavaly kapott önkormányzati/állami könyvbeszerzési keretből teremtették meg, amelynek 30 %-a eszközbeszerzésre is fordítható. Így valósították meg az elmúlt években az úgynevezett „Kamasz zug” bútorcseréjét, de vásároltak szkenner/fénymásoló gépet is. Az önkormányzati pénzalaphoz pályáztak, így ki tudták alakítani a helytörténeti kutatószobát is.

A helytörténeti részlegen Turán István helytörténész vezetett körbe minket

Az eseményen részt vett Domonyi László polgármester is, aki gyermekkoráról és a mesékkel való kapcsolatáról, valamint nagymamájáról is nosztalgiázott, továbbá gratulált az új fejlesztéshez.

Jelenleg itt állunk a kultúra bölcsőjében, egy könyvtárban. Magam is úgy gondolom, hogy internetes világunkban is szükség van még a könyvek által nyújtott varázslatos élményekre. Az olvasás fiatalkorban rendkívüli módon hozzájárul a képzelőerő fejlesztéséhez, amely segít több más alapkészség, képesség kialakításában. Gratulálok színvonalas munkátokhoz, további jó működést kívánok!” – mondta el Domonyi László.

Domonyi László egy csokor virággal köszöntötte az igazgató asszonyt

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel az önkormányzat vezetői és munkatársai, a társművelődési intézmények dolgozói, valamint a rendszeres folyóiratolvasók is. Turán Istvánné Margó azt is elmesélte, hogy elsősorban az idősebb korosztály az, aki a papírformátumot olvassa, de mindenkit arra bátorít, hogy bármilyen kívánságát nyugodtan jelezze a könyvtár munkatársa felé, hiszen igyekeznek minden felmerülő igénynek eleget tenni.

A köszöntőbeszédek végén a koccintás sem maradhatott el. Ezt követően a jelenlévők bejárták a könyvtár minden zegét-zugát, megtekintették az elmúlt két év fejlesztéseit is.

A Kamasz zug számos fiataloknak szóló eseménynek szolgál helyszínéül 

„Az a klasszikus könyvtár, amit mi 30 évig összeszedtünk, az utóbbi 10 évben egy digitális forradalmon ment át. Ezek az anyagok -főleg a helytörténetre igaz- halottak lennének, hogyha mi nem digitalizálnánk és adnánk át abban a formában, amire fogadóképes kereslet van. Ennek az állománynak az élővé tétele a legnagyobb élmény napjainkban, amikor egy-egy fotóra rengetegen reagálnak, majd jönnek a következő fotók. Így tudjuk a saját mikrokörnyezetünknek, városunknak történetét, saját identitásunkat egésszé tenni, hogy megismerjük a múltunkat. Engem mindig megérint egy ilyen fotó. Nagyszerű érzés, hogy ezt közre tudjuk adni egy olyan csatornán, ahol ezrekhez jut el anélkül, hogy ellátogatnának hozzánk. Nagyon köszönjük a fenntartónknak, hogy lehetővé teszik ezt a szakmai munkát, továbbá a múzeumnak is a segítséget ebben. Mindez hatalmas pluszt hoz a könyvtárnak és a városnak is”  – tette hozzá Szabados Anna feldolgozó könyvtáros, amikor a Helytörténeti szobában jártunk.

A Szabados Anna által említett fotó
A kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár kollektívájának egy része (b-j: Fülöp Erika, Turán Istvánné, Ritterné Rohoska Zsuzsanna, Szabados Anna, Turán István) 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (70 db kép)
MEGOSZTÁS