A Soltvadkert-Kiskőrös Petőfi Horgász Egyesület szervezésében a korábbi évek hagyományaihoz hűen május 14-én környezetvédelmi napot tartottak a Vadkerti-tónál. Az egyesület szervezésében meghirdetett programra mintegy 40 tagtárs és segítő jött el, hogy rendezett terület várja a tópartra érkezőket.

 

-Hirdetés-

Az egyesület elnöke Ungvári Ferenc elmondta, hogy az ilyen programok a környezetvédelmi célok mellett azt is szolgálják, hogy még vonzóbb és kulturáltabb körülmények várják a Vadkerti-tóhoz érkezőket. A környezetvédelmi nap során a strand területének kivételével szinte a tejes partszakaszon végrehajtottak fűnyírást, összeszedték a szemetet. A horgászállásokat is kitakarították, valamint szükség esetén elegyengették a talajt is. A nap során az idősebb fák gallyazását is elvégezték. A kültéri fa padokat és asztalokat is lefestették és felújították, kijavították az elhasználódott részeket.

Beszélt arról, hogy a kihelyezett hulladéktárolók ürítése éves viszonylatban többszázezer forintos kiadást jelentett az egyesületnek, amelyben változás volt az idei évre. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a hulladékgyűjtőkbe nem csak a horgászok vagy a vízparton tartózkodok dobtak szemetet, hanem sok egyéb személy is ide hordta el a felhalmozott szemetét. Mindezek ismeretében hoztak olyan határozatot, hogy minden horgásznak a saját hulladékját össze kell gyűjteni és a helyszínről elszállítva, tisztán kell elhagynia a horgászhelyet.

Ilyen bóják jelzik a vízben a csónakos és a parti horgászok elválasztását…

Az egyesület év közben a tóparton saját gépei használatával nyírja a füvet a halőrök segítségével és nagyon odafigyelnek a rendezett körülményekre. Az elnök megemlítette, hogy a partszakasztól 150 méterre elhelyzetek a vízben egy bójasávot, amin túl horgászhatnak csak a csónakos pecások, hogy a parti horgászattól elkülönüljenek. Kiemelte, hogy a tó halállománya kiváló az évek óta tartó intenzív haltelepítésnek köszönhetően. A tóban továbbra is a pontyból van a legtöbb, de igen szép süllő állomány is várja az ide érkezőket az idei horgászszezonban.

Az egyesület legközelebbi programja a tagság részére meghirdetett szezonnyitó horgászverseny lesz május 21-én, amelyben parti, csónakos és gyermek kategóriában versenyezhetnek majd az indulók.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (55 db kép)
MEGOSZTÁS