A Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja megemlékezést tartott a magyar honvédelem napja alkalmából 2022. május 20-án pénteken 15 órai kezdettel a Helyőrségi Emlékparknál, Kiskőrösön.

 

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünneplik a magyar honvédelem napját.

-Hirdetés-

A Himnusz közös eléneklésével és Gottfried Béla alelnök köszöntőbeszédével kezdődött a megemlékezés, aki ismertette a rendezvény lefolyásának menetét is, majd Duhai Józsefné (titkár) felolvasásában hallgathattuk meg Várnai Zseni: A fiad visszatér c. versét. Az elnök, Fadgyas István is megosztotta ünnepi gondolatait, aki egy rövid történelmi visszatekintést követően beszédében kiemelte, hogy a Magyar Honvédségre mindig szükség lesz. 

Az esemény csúcspontja a koszorúzás volt 

Elismerésük jelképeként közösen koszorúztak és tisztelegtek Béri Balogh Ádám szobra előtt. 

Középen: Fadgyas István

Fadgyas István így nyilatkozott az eseményről: – A honvédelem napja alkalmából találkoztunk most, hogy fejet hajtsunk dicső nagyjaink előtt. Tisztelet a hőseinknek és azoknak a generációknak, akik ezidáig szolgálták a honvédelmet. Régóta dédelgetett vágyunk valósult meg azzal, hogy 2019-ben városunk Helyőrségi Emlékparkkal lett gazdagabb, mely a helyőrségben szolgált hét fegyvernemnek állít emléket Kiskőrös belvárosában. A laktanya névadójának, Béri Balogh Ádámnak mellszobra is helyet kapott itt. Úgy gondolom, hogy nagyon sok emberről beszélhetünk, akik megfordultak a kiskőrösi laktanyában. Fájó szívvel emlékezünk vissza ezekre az évekre. Amikor ellátogatunk egy másik helyőrségbe, ahol egykor katonaság működött, de ott sem él már a háttérintézmény, bizony ezek a dolgok előtérbe kerülnek a beszélgetések során. Ki többet, ki kevesebbet szánt életéből a Magyar Honvédség szolgálatába. Ez az időszak azonban nem múlik el emlékek nélkül. Általában a rosszabbak elhalványulnak, míg a szépek megmaradnak. Büszkén mondhatom, hogy emberformáló volt a Magyar Honvédségnél szolgálni, hiszen a  fiatalokat rendszerbe állította, tudatossá tette a gondolkodásunkat.

Kiskőrös Város Önkormányzatának képviseletében Szedmák Tamás alpolgármester, valamint saját tagságuk emlékezett meg e jeles napról. Az ünnepi esemény a Szózat közös meghallgatásával zárult.

Kapcsolódó cikk
Katonai hagyományápolás Kiskőrösön: Helyőrségi Emlékparkkal gazdagodott városunk
Katonai hagyományápolás Kiskőrösön: Helyőrségi Emlékparkkal gazdagodott városunk
A Városalapítók Napja keretén belül 2019. május 18-án ünnepélyes keretek között került felavatásra az a Helyőrségi Emlékpark Kiskőrösön, mely az...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (52 db kép)