A grillezés nem tűnik bonyolult dolognak, begyújtjuk a tüzet, később rápakoljuk a húst, aztán „hadd szóljon!”, megsül majd. Tulajdonképpen nem is bonyolult, de jó pár dologra oda kell figyelni, hogy ne egy „valahogy” megsült húst kapjunk, hanem tényleg finom ételt.

A melegebb napokkal eljön a szabadtéri étkezések és ételkészítések ideje is. Itt nem is feltétlenül az evés a cél, hanem a szabadtéri program, ahol együtt van a család, barátok, közben nagyokat beszélgetünk, játszunk és korgó gyomorral alig bírjuk kivárni, hogy tálalhassunk

-Hirdetés-

Bár a grillezéshez hasonlót – a hús szabad tűzön való sütését – már az ősember is művelte, de a ténylegesen grillezésnek nevezett tevékenység csak néhány évtizede jött divatba. Gyerekkorunkban még inkább szalonnát sütöttünk vagy tárcsán sütöttük ki a húsokat. Ma már egy családi, vasárnapi ebéd grillen készítésének is megvan az előnye és a romantikája.

Mivel grillezzünk?

Attól függően, hogy mennyit grillezünk, mekkora társaságnak készítünk ételeket, mekkora helyünk van, hol sütögetünk, milyen összeget szánunk rá, rengetegféle lehetőség és eszköz van.

Faszenes grill

Ez tekinthető a klasszikus grillnek, ahol a faszénnek köszönhetően megkapják az ételek a jellegzetes füstös ízüket. A legolcsóbb változatok is ezek között vannak, persze, határ a csillagos ég az árakban. Ha lecsukható tetejűt választunk, akkor gyorsan megfő az étel anélkül, hogy odaégne.

Gázgrill

Itt nem kell bajlódni a tűzrakással, rögtön neki lehet állni a sütésnek, folyamatosan egyenletes hőmérsékletet biztosíthatunk az ételnek. Viszont a tipikus füstös íz lehet, hogy hiányozni fog – de eltakarítandó hamu sem képződik. További előny, hogy például a szomszédokat, erkélyen felettünk lakókat nem fogja zavarni a füst.

Elektromos grill

Az asztali grillek kisebb helyen elférnek, gyorsan beindítható rajtuk a sütés és szabadon szabályozható a hőmérséklet. Akár rossz időben a házban is sütögethetünk.

Grillkandalló

Ha rendszeresen grillezünk és van kertünk, akkor a téglából vagy betonkőből álló kerti grillkandalló lehet a megfelelő, ami a kertünk dísze is lehet. Hátránya, hogy a sütés előtt legalább egy órával be kell gyújtani, ételkészítés után pedig hamuzni, takarítani szükséges.

Fontos: A készülék mindig stabilan, vízszintesen álljon, a közelében ne legyen gyúlékony anyag. A balesetek megelőzése érdekében készítsünk a közelébe sütéskor egy vödör vizet.

Pixabay

A begyújtás

Faszenet minden benzinkútnál, illetve nyaranta nagyjából bármelyik nagyobb élelmiszerhálózat üzletében vehetünk.

A begyújtáshoz nagy segítséget nyújt a begyújtó kémény, amivel a kémények működési elvét kihasználva könnyen lángra lobbantható a faszén vagy a brikett és nem kell attól tartani, hogy megégetjük magunkat.

Sütés előtt 35-40 perccel gyújtsuk be a faszenet. Mindig csak akkor kezdjünk el sütni, ha már csak parázslik és nem lángol. Ekkor a parázs vörösen izzik és a felületét vékony, szürke hamu borítja.

Ha túl forrónak véljük a parazsat, akkor egy piszkafa segítségével mozgassuk meg, toljuk szét. Ha pont az ellenkezőjét észleljük, a parázs hőfoka alacsony, akkor viszont kotorjuk össze.

Pixabay

Ételek előkészítése

Grillezni sok mindet lehet, a különböző húsoktól kezdve a sajtokon át a zöldségekig, gyümölcsökig. A legnagyobb figyelmet természetesen, a húsok érdemelnek, ezeket mindig érdemes sütés előtt pácban érlelni.

Pácolni úgy lehet legegyszerűbben, ha olívaolajban (ne extra szűz legyen) ízlés szerinti fűszereket elkeverünk és ebben állni hagyjuk a húsokat 2-6 órán át. A halaknak elegendő egy, a zöldségeknek fél óra. A pác összetevői maximum négyféle fűszerből álljanak, hogy a hús íze érvényesülhessen, a sót mindenképpen hagyjuk ki, mert az leköti a vizet és kiszárítja a húst.

Páctippek húsonként
  • Hal: citromlé és reszelt citromhéj, fokhagyma, petrezselyem, chili, rozmaring, kapor, kakukkfű.
  • Sertéshús: mustár, borecet, szójaszósz, méz, bazsalikom, zsálya, őrölt bors.
  • Csirkehús: méz és mustár, szójaszósz, citrom, fokhagyma, rozmaring, fehér bors, koriander.
  • Marhahús: fokhagyma, mustár, bors, babérlevél, kömény, szerecsendió
Praktikus tanácsok
  • Csak olyan tálban pácoljunk, aminek az anyaga nem lép reakcióba a hússal és a páccal, tehát ne legyen műanyag, de a rozsdamentes acél vagy az üveg ideális.
  • Friss húsból sokkal finomabb lesz a grillezett étel, mint fagyasztottból.
  • Kicsit zsírosabb húsok alkalmasak a grillezésre, a sovány hús kiszárad, rágós lesz. Ha mégis ilyet készítünk, csavarjuk körbe szalonnával.
  • A hússzeletek ne legyenek nagyon vastagok, mert különben nem sülnek át, ideális az 1-1,5 centiméteres vastagság.
  • Füstölt húsárut ne grillezzünk, mert a grillezés folyamán rákkeltő anyagok keletkeznek.
  • Ha fanyársakat használunk, akkor ezeket a sütés előtt legalább fél órával áztassuk vízbe.
  • Sütés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőből a húsokat és szobahőmérsékleten tegyük a rácsra, így szaftosabbak maradnak.
  • Készítsünk minden sütnivalót és eszközt a grill közelébe.
  • A grillrácsot kenjük meg olajjal vagy dörzsöljük át szalonnával, mielőtt feltesszük a tűzre és rákerül a hús. Így kevésbé fog rátapadni a grillezett étel és jobb íze is lesz.
Pixabay

Nem kell folyamatosan forgatni a hússzeleteket, elég egyszer, amikor a hús a hőtől elfehéredik.
Sütés közben ne szurkáljuk, ne nyomkodjuk, mert kiszárad. Lapáttal vagy csipesszel forgassunk rajta.
Ha csontos húst sütünk, akkor a csont mellett kisebb vágást ejtve ellenőrizhetjük, hogy a hús átsült-e.
Tapintással megállapítható, hogy a hús megsült-e már: a húst a legvastagabb részén nyomjuk meg, ha már kemény, akkor átsült. A hal húsa átsült, ha a színe már nem áttetsző.
A vörös húsokat mindenképpen pihentessük alufóliába burkolva a sütést követően, hogy a húsnedvek megfelelően eloszoljanak.
A zöldségeknek elég az alacsonyabb hőfok és rövidebb idő, így gyengébb parázson, a felső grillrácson süssük. Ha túlsütjük, keserű ízük lehet. Akkor jók, ha a grillcsíkok már látszódnak rajtuk.
Grillezésre alkalmas zöldségek: gomba, paprika, cukkini, padlizsán, burgonya, paradicsom, kukorica, hagymafélék. A hagymát héjastól tegyük a nyársra és csak falatozás előtt tisztítsuk meg.
Próbáljuk ki a különböző gyümölcsöket is grillezve: az alma, körte, barack, banán grillen sütve majd őrölt fahéjjal, vaníliafagylalttal esetleg mézzel tálalva, csokiba mártva nagyszerű desszert lehet.
Túl sok alapanyagot egyszerre ne tegyünk a grillre, mert akkor nem sülni, hanem párolódni fognak.
A parázsra dobott borókaág vagy füstölőfa még finomabbá varázsolhatja ételünket.

„Buli után a takarítás”

A sütést követően nagyon nagy lángon le kell égetni a rácsot, drótkefével ledörzsölni, majd étolajos papírtörlővel áttörölni. Az utóbbira azért van szükség, mert a kefe által leszedett finom port ezzel távolíthatjuk el.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu/ Morvai Linda
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS