A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nemesnádudvari pincéjében, a Bor Bagolyban ma délelőtt hat pálinkaszakértő értékelte a 7 pálinkafőzdéből érkezett 28 tétel pálinkát. Bács-Kiskun Megye Pálinkáját és a Legeredményesebb Pálinkafőzdéjét választották ki a megye legkiválóbb pálinkáiból.
Éghajlati adottságaink kedveznek a gyümölcs, főként a barack, a szilva, a meggy és a körte termesztésének. Térségünk zamatos gyümölcseiből kiváló pálinka készíthető, melyre számos példát is találhatunk megyénk főzdéi között, erre bizonyíték volt a mostani verseny is. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a borok mellett a megyei pálinkák elismertségét is fontosnak tartja. A verseny nem titkolt célja a pálinka kulturált fogyasztásának, és mint hungarikumnak a népszerűsítése határon innen és túl, a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése megyénkben. A versenyben ugyanis csak a Bács-Kiskun megyei székhellyel rendelkező pálinkafőzdék gyümölcspálinkái kerülhetnek az ítészek elé.
 
Nemesnádudvar polgármestere dr. Kovács István köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy a település büszke arra, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat itt találta meg azt a pincét, ami a megyei borait, pálinkáit is hivatott népszerűsíteni.
Pásztor Sándor, a Pálinka Nemzeti Tanács képviseletében fejezte ki elismerését a pálinkaverseny szervezéséért, a hungarikum további jó hírének erősítéséért. Mint mondta, a pálinkafőzés és fogyasztás kultúrája is sok változáson esett át, egyre jobban ismerik, keresik a magyar pálinkákat a hazai és külföldi piacon is.

Borsos Botond, a bíráló bizottság elnöke kiemelte, hogy a verseny országosan egyedülálló és példaértékű.

A verseny a szabályzatban meghatározott szigorú keretek között zajlott, az ítészek minden tételt részletesen értékeltek, egyeztették a szakmai véleményeket az íz és az illat tisztasága, karaktere és harmóniája alapján.
A verseny győztese egy évig, illetve az adott tétel erejéig jogosult viselni a kitüntető címet.
A győztes elismerő oklevelet kap, valamint jogosult a Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2022, illetve Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2022 logó elektronikus, illetve öntapadós változatának használatára, melyeket a győztes pálinka forgalmazása során felhasználhat. A díjat június 11-én, a vadgasztronómiai fesztivál és a „Mi napunk” keretében adja át Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, a Megye Bora díjjal együtt Nemesnádudvaron.
 
A bírálóbizottság tagjai:
-Hirdetés-

A pálinkák minősítését olyan szakemberekből álló bizottság végzi, akik nem rendelkeznek kereskedelmi érdekeltséggel a Bács-Kiskun megyében előállított pálinkatermékkel kapcsolatban.

 • Balogh Krisztián
  Czetis Pálinka Manufaktúra – alapító, főzőmester

Pálinka Mester szakmérnök képzésén végzett. 2005 óta foglalkozik pálinka készítéssel. Alapítója és főzőmestere volt a Czetis Pálinka Manufaktúrának. Pálinka bírálóként több éve az ország minden neves versenyén részt vesz.

 • Borsos Botond- a bíráló bizottság elnöke
  Spiritus Primus Pálinka – ügyvezető, tulajdonos

Országos és nemzetközi pálinka minősítő versenyek elismert szakértője, bírálója. Tanácsaival rendszeresen támogatja az események sikeres lebonyolítását. Pályafutása során, tapasztalt pálinkafőző mesterként, saját készítésű pálinkáival több kiváló eredményt ért el.

 • Dr. Gyenesei István
  Gyenesei Pálinkárium – tulajdonos, ügyvezető

Pálinkamester szakmérnök, hatszoros nemzet győztes magánfőző, Magyarország, Kárpát-medence és Európa Legjobb Párlata címek birtokosa, a Magyar Pálinka Lovagrend ceremónia mester, hazai és nemzetközi pálinka és párlatversenyek bírálója.

 • Nagy Attila
  Brill Pálinkaház Kft.

Élelmiszermérnök a Brill Pálinkaház Kft. ügyvezető tulajdonosa. Pályafutását 1982-ben kezdte az ital szakmában, jelenleg pálinka és párlat készítéssel foglalkozik. Egyedülálló módon a tavalyi évben harmadszor nyerte el “Magyaraország legjobb pálinkája” címet.

 • Pach Gábor
  Pálinkatanoda Kft.

A Balatonnál Zamárdiban él, a Fenegyerek pálinka tulajdonosaként. 12 éve a pálinka az élete, oktatja és gyakorolja a pálinkafőzést és a bírálatot. A 2016-os Destillata verseny Nemzetgyőztese.

 • Raffai Tamás
  Gyümölcs Wellness Központ – tulajdonos

Az ország több kereskedelmi és bérfőzdéjében dolgozott, illetve dolgozik pálinkamesterként, vagy üzemvezetőként és készített díjnyertes pálinkákat, pálinka kiválóságokat. Okleveles pálinkabírálóként évek óta részt vesz országos és regionális pálinka- és párlatversenyeken, pálinkamustrákon.

A Gusto Pálinkafőzde Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2022-ben.

A Mátyás Pálinkaház szilvája lett Bács-Kiskun Megye Pálinkája.

A Mátyás Pálinkaház egyébként már ötödször nyerte el a Megye Pálinkája címet.

Mátyás Pálinkaház- Kunság-Szesz Zrt. – Kiskőrös
A gondosan válogatott gyümölcsök hamisítatlan íze adja a Mátyás Pálinkák összetéveszthetetlen zamatát.
Borban az igazság, pálinkában az őszinteség” – tartja a mondás és így tartják a pálinkák készítői is a kiskőrösi székhelyű Kunság-Szesz Zrt-nél.
Vallják, hogy pálinkát főzni ugyan állítólag bármiből lehet, de igazán JÓ PÁLINKÁT csak minőségi alapanyagból, hozzáértéssel, odafigyeléssel lehet készíteni.
A hungaricumok bővülő kínálatában szükségét érezték egy a magyar tradíciókat hordozó különleges minőség megalkotásának. Ezért hívták életre anyavállalatuk, a Kunság-Szesz Zrt. szárnyai alatt Magyarország egyik legkorszerűbb pálinkafőző üzemét a Mátyás Pálinkaházat.
A korszerű technológia csak akkor érvényesül, ha megfelelő szakértelem, és kiváló alapanyag párosul hosszá. A szakemberek felkészültségének, hosszútávon szerződött kiskőrösi gyümölcstermelő gazdáknak köszönhetően minden lehetőség megvan a kiváló minőségre.
A cég hitvallásaként is hirdeti:  „A pálinka nem egy szeszesital a sok közül. A pálinka a gyümölcs valódi lelke. Benne van a termelő szakértelme, a főzőmester tapasztalata. Így születik a pálinka”

Nevezni az alábbi kategóriákban megadott gyümölcsökből készülő pálinkákkal lehetett:
Meggy vagy cseresznye, alma, vagy körte, vagy birs, kajszibarack, vagy őszibarack, szilva, vagy kökény, szőlő, vagy törköly. Egyéb kategóriát képeznek az előző kategóriákba nem besorolható pálinkák.
A 2022 évi verseny győztesei:
Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2022
 1. Mátyás Pálinkaház – Szilva (2021) – Kiskőrös
 2. Solti Pálinkárium – Mátrai Muskotály (2020) – Solt
 3. Pajor Pálinka – Cigánymeggy (2021) – Kecskemét
Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Főzdéje 2022
Gusto Pálinkafőzde – Lajosmizse
 

Gusto Pálinkafőzde

A lajosmizsei cég elismert múlttal és sok éves tapasztalattal rendelkezik az alkoholos italok előállításában. Családi tradíciók és receptek szintúgy, mint a mindig tökéletesre való törekvés segítik tevékenységük iránti elkötelezettségüket. Vállalt feladatuknak és kötelességüknek tartják az évszázados tradíciók megőrzését és az ezeken alapuló szakértelem továbbörökítését. 

A tökéletesre való törekvés, a részletekre legaprólékosabban odaadó figyelem, a legkorszerűbb technológia és technikai felszerelés mind részei annak, hogy  e nemes párlatokat olyan színvonalon képesek előállítani, hogy azok a legkifinomultabb ízlésűeknek is páratlan gasztronómiai élményt nyújtsanak. Legmagasabb minőségi kategória eléréséhez hozzájárul az is, hogy pálinka lepárló üzemük a magyar gyümölcstermesztés egyik fellegvárában, Lajosmizsén helyezkedik el. Ez a körzet Magyarország egyik napfényben leggazdagabb vidéke. Gyümölcspálinkáik kiváló ízvilágát az aranyhomok egyedülálló körülményei biztosítják. 

 

Forrás, képek: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS