Két év kihagyás után ismét életre kelt Kiskőrösön a pünkösdi legenda. A Kis Zsolt elnökletével működő Kiskőrösi Dutra Baráti Kör Egyesület 2022. június 3-5. között immáron 10. alkalommal szervezte meg nemzetközi találkozóját. A színvonalas és látványos programsorozaton több száz látogató és mintegy száz Dutra vett részt. 

Kisné Csővári Andrea, a Kiskőrösi Dutra Baráti Kör oszlopos tagja mesélt hírportálunknak arról, hogy milyen programokkal készültek erre a hétvégére.

Kapcsolódó cikk
Százakat vonzott a X. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozó
Százakat vonzott a X. Kiskőrösi Dutra Nemzetközi Találkozó
A pünkösdi legenda ismét életre kelt Kiskőrösön, immáron 10. alkalommal. Persze ehhez kellenek a dutrások is, vagyis a Kis Zsolt...
-Hirdetés-

 

Milyen érzésekkel, hangulatban szerveztétek meg a X. Dutra Nemzetközi Találkozót Kiskőrösön?

Nagyon készültünk, mivel jubileumot ünnepeltünk. 10 éve kezdtük, azóta is töretlen a lendületünk, akár az előkészületeket, akár a rendezvény lebonyolítását nézzük. A 10 év alatt összekovácsolódtunk, összecsiszolódtunk, jó társaságban pedig könnyen megy a munka.

Az idei jubileumi alkalmat hány résztvevővel, traktorral ünnepeltétek?

Az idei évben újra vissza tudtunk térni a pünkösdi hétvégéhez, ami nálunk már hagyomány volt, ezen csak a pandémia változtatott két évig. Ennek örömére újra tudtunk találkozni gépész barátainkkal, illetve sok új Dutrás is eljött a rendezvényre. Gépek tekintetében több, mint 100 Dutra vett részt a szombati napon, volt aki több gépet is bemutatott.

Mely településekről, országokból érkeztek hozzátok vendégek?

Külföld tekintetében Angliából, Ausztriából, Németországból, Szlovákiából, Erdélyből jöttek vendégeink, itthonról pedig Bócsáról, Kecelről, Orgoványról, Csólyospálosról, Ceglédről, Tompáról, Szarvasról, Gyöngyösről, Gyöngyöstarjánról, Farkasfáról, Zalaegerszegről, Szombathelyről, Hódmezővásárhelyről, Szegedről, Vácrátótról, Szőnyből, Gyömrőről, Vértesacsáról is voltak barátaink.

A hagyományos programelemeken kívül készültetek-e valamilyen újdonsággal?

Harmadik éve „táncolnak” a Fiúk karusszelt, ami egy előre megkoreografált mozgás hat Dutrával, zenére. Gyenei Sándor barátunk a koreográfia megalkotója, az ő instrukciói alapján tanulják be a táncot a Dutra tulajdonosok.

Emellett betonhenger húzó megmérettetés is volt, itt egy 1 tonnás betonhengert kellett Dutrával felhúzni egy homokdomb tetejére, ami bizony elsőre könnyű feladatnak tűnt, de meg kellett vele küzdeni a bátor vállalkozóknak.

A jubileumi alkalom miatt újdonság volt még a 10 darab egyedi hímzésű, jubileumi Dutrás póló elárverezése melyre licitálni lehetett, majd a szerencsés nyertes az egyesület tagjai által aláírt pólót kapta meg.

Milyen bemutatókat, versenyeket szerveztetek? 

Szombaton délután vette kezdetét a látványos díszfelvonulás, ahol több mint 100 Dutra járta Kiskőrös utcáit.

Vasárnap az előbb említett karusszellel kezdtük a napot, majd művelés bemutató után a „kis” Dutrák mérték össze erejüket. Délután a „nagyok” mérkőztek meg, illetve az emberek is összemérhették erejüket a Dutrákkal kötélhúzás formában.

Idén is volt tombolahúzás. Milyen főnyereménnyel készültetek és ki volt az a  szerencsés, aki hazavitte a fődíjat?

Az idén egy Dutra UE-28 típusú traktor volt a főnyeremény, melyet a szerencsés nyertes fiatalember Tabdira vitt haza. A Dutrát az egyesület vásárolta, illetve minimálisan felújította. 

Szervezőként hogyan összegeznéd néhány mondatban az idei találkozót?

Azt hiszem az összes szervező nevében mondhatom, hogy ünnepire sikerült a 10. találkozónk. Az időjárás kegyes volt hozzánk, minden tervezett programot meg tudtunk csinálni és a vendégeinktől is sok pozitív visszajelzés érkezett.

Külön öröm volt számunkra a Dutra Klub tagjaitól kapott hatalmas ünnepi Dutrás torta, illetve az erdélyi Csernátonból érkezett vendégeink gyönyörű népviseletben való részvétele a megnyitón és a felvonuláson is.

A találkozó sikeres megvalósításáért köszönettel tartozunk az alábbi cégeknek, magánszemélyeknek, továbbá családtagjainknak: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Kiskőrös Város Önkormányzata, Agro-Twin Kft., Kőrös-Net Kft.,  Wald–Trans Kft., BL-Metál-Kőrös Kft., Kossuth Pinceszövetkezet, Kunság–Szesz Zrt., Csermák és Társa Kft., Materiál Plastik Kft., Druk-Ker Kft., Noga Dekor Kft., Gardenor Kft.,Jona-drink Kft., Kőrös-Gáz Depo Kft. Alf Plusz Kft., BéKo Kft., Vass Bor-Italház, Szomor Méhészet, Bartha Károly, Litauszki István, Kecskés József, Márkó Tamás, Nagy Vilmos, Fazekas Tamás, Aszódi János, Pálinkás Zoltán, Haskó István, Gmoser István, Csvila Tamás. 

Fotók: Kiskőrösi Dutra Baráti Kör

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (92 db kép)
MEGOSZTÁS