2022. június 25-én szombaton, a Tázláron megrendezett Júniálison -ahol Tázlár fennállásának 150. évfordulóját ünnepelték- vette át meghatódottan Nellike az emlékplakettet.

Gulyás Lászlóné Szabadi Kornélia, 1953-ban Tázláron született.
1970-ben a Kecskeméti Szakképző Kiskőrösi tagintézményében Férfi szabóként végzett, majd Szekeres József szabómesternél volt tanuló. Józsi bácsitól és Manyi nénitől egy életre szóló gyakorlati alapot kapott munkája elsajátításához.

-Hirdetés-

A mindennapos munka terén az élet hosszabb időre más munkakörökbe hívta, de a varrást sosem feledte. A kézimunkázást nem tanulta, általános iskolai gyakorlati foglalkozások keretén belül sajátította el a hímzés lépéseit, a tanárok asztalára terítőket hímeztek, még a naplóra is készítettek borítót. Igazából akkor szerette meg a kézimunkázást, azóta töretlen a szerelem. Mindig kereste a tanfolyamok, a képzések lehetőségét, mellyel tudását gyarapította. Nagy részben saját kedvtelését elégítette ki a varrással, hímzéssel.
A helyi kézimunka klubnak mindenkor tagja volt. Hobbiból mindig rengeteget alkotott, olyankor is, mikor a családja már aludt -sokszor éjszaka is. Nincs kedvenc technikája, mindig amit éppen hímez, azt szívvel lélekkel csinálja.

2014-től a Tázlári Kézimunkaklub vezetőjeként újabb utak nyíltak meg számára. Már nem csak varrt, de a gobelin, a kézimunka, a hímzés is egyre közelebb került hozzá. Sorra jöttek az ez irányú képzések, kiállítási lehetőségek, megmérettetések. Munkáit folyamatosan zsűrizteti, minősítteti, népi iparművészeti bíráló bizottsággal szemlézteti.
2021-ben kézi hímző képzésen vett részt és sikeres vizsgát is tett.
Kézimunkái, hímzései között  többek között a sárközi, a matyó, a korai kalocsai hímzéshagyomány is megtalálható.

Munkáival kiérdemelte a Mester Termék, Modern Mester Termék, Hagyományos Mester Remek fokozatokat is. Számtalan különdíjas alkotást tudhat magáénak.

Munkái kiállításra kerültek többek között az alábbi helyszíneken: Kiskunhalas Csipkeház, Soltvadkert, Akasztó, Kiskunmajsa, Békéscsaba Textilkonferencia, Mezőkövesd hímzőpályázat, Budapest Hagyományok háza, Dinnyés adventi kiállítás, Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválon, Budapest Campona.

Magánemberként önzetlen segítője a települési rendezvények megvalósításának és lebonyolításának.
Két lánya pedagógusként dolgozik. Négy unokája szívesen viseli az általa varrt népviseletet. Emellett szívesen segít minden közösségi programon, ötleteivel és munkájával. Példaértékű közösségi és maradandó hagyományápoló munkát végez a település életében -régóta segíti a helyi értéktár munkáját, kiállításait is. A Kézimunka Klub vezetőjeként pedig egy olyan közösséget tart össze, ami a régmúlt, a jelen emlékeit, hagyományait őrzi és örökíti. Alapot teremt a kézimunka szépségének a jövő nemzedék számára történő megőrzéséhez, átadásához. Munkái és a tagok munkáinak bemutatásával országon belül és azon túl is öregbítik Tázlár település hírnevét.

Nellike Sebő Ferenc gondolatait szívből vallja, aki így fogalmazott:

„A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem őrizni kell, mert nem rab,
a hagyományaink csak akkor maradnak meg, ha megéljük őket.”

Vele együtt valljuk, hogy másokért önzetlenül tevékenykedni, a múltat megőrizni, a jelenben alkotni, a jövőben bízni a legszebb emberi küldetés.

Az elmúlt 10 évben különösen sok és sokrétű közösségi munkát végzett az itt élő emberekért, településünk hírnevének öregbítéséért.

Méltán jelenthetjük ki az Ő esetében is: Kedves Nellike, Tázlár büszke rád!

Kapcsolódó cikk
Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelt Tázlár
Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelt Tázlár
Különleges programokkal várták az érdeklődőket az elmúlt hétvégén, június 24-26. között a tázlári Juniálisra, ahol Tázlár fennállásának 150. évfordulóját ünnepelték....

Szöveg: Tázlár Község Önkormányzata
Kiemelt kép: VIRA.HU archív

MEGOSZTÁS
Írta: vira