Különleges programokkal várták az érdeklődőket az elmúlt hétvégén, június 24-26. között a tázlári Juniálisra, ahol Tázlár fennállásának 150. évfordulóját ünnepelték.

Már a pénteki napon is nagy volt az érdeklődés a Művelődési Házban megtartott Tázlár történelmi előadásán, ami előre vetítette, hogy nagy lesz az érdeklődés a szombati fő napra is, ahol rengeteg programmal várták a résztvevő vendégeket.

Kapcsolódó cikk
Tázlár 150 éves – Kunok, Prónayk, újjászületések
Tázlár 150 éves – Kunok, Prónayk, újjászületések
1872-ben szervezték községgé Tázlárt és a hozzácsatolt pusztákat. Ezt ünnepli három napon át júniusban a Bács-Kiskun megyei település. A többnapos...
-Hirdetés-

Nem csalódtak azok, akik kilátogattak a labdarúgó pályára, mert változatos, érdekes és különleges programokat is láthattak.

Szombaton zeneszóra ébredt a község Dj Major jóvoltából, majd 9 órakor elkezdődtek a futballmérkőzések és a gyermekprogramok, amelyek közül a legnépszerűbb az arcfestés és a csillámtetoválás volt, de kihagyhatatlanok voltak az ugrálóvárak is.
Aki az íjászatot kedveli, az is megtalálta a számítását, hiszen korhű viseletben segítették a Vadkerti Hunok Hagyományőrző Egyesület tagjai az érdeklődőket.

Vadkerti Hunok Hagyományőrző Egyesület bemutatója

Értéktár kiállításokkal is készültek a szervezők. A helyi Kézimunka Klub mellett imrehegyi és soltvadkerti értékeket is meg lehetett tekinteni.

Budainé Hazai Mária a Tázlári Kézimunka Klub tagja, már több mint tíz éve foglalkozik különböző kézimunkákkal

Nagyanyáink receptjei alapján 26 különböző édes, és 13 fajta sós sütivel neveztek az ottani ügyes kezű háziasszonyok, ahol a következő eredmények születtek.
Édes sütemények között

  • első lett Németh Imréné,
  • második helyezett Csikósné Kiss Mónika és
  • harmadik Hirsch Éva édes süteménye lett.

A sósak között

  • első lett Bánné Égető Zsuzsanna,
  • második Dobó Szilveszterné és
  • a harmadik díj a sós sütik között Budainé Hazai Máriát illette.
Csikósné Kiss Mónika almás krémes finomsága

Ha már verseny, díjazták a legjobb salátákat is ahol az

  • első helyet Lázár Réka nyerte, míg
  • a második Németh Imréné és
  • a harmadik Mártáné Czékus Györgyi lett a sorban.

Különdíjra volt érdemes Hazainé Vas-Molnár Mária és Kónya Istvánné salátája.

Sokan bográcsoztak, ahol finomabbnál finomabb pörköltek főttek, ezért a pörköltfőző verseny sem maradhatott ki. Az eredmények:

  • első lett Csigi Róbert főztje, majd
  • a második Rideg István és
  • a harmadik Erdődi György lett.

Itt is gazdára talált egy különdíj Németh Imre főztjére.

Bán Róbert Tázlár község polgármestere és Dobrai Ferenc Diósad polgármestere
Az ünnepélyes megnyitó Bán Róbert tázlári, és Dobrai Ferenc diósadi polgármester köszöntő beszédeivel kezdődött. A megnyitó műsorában elsőként az óvodások előadását láthattuk.

A középsős Süni csoport dalos játékokat és verseket, a nagycsoportos Méhecske csoport A hétpettyes katica című mesét adta elő.

Az óvodások műsora

A folytatásban a tázlári iskola énekkarának műsora következett, Péli Ottóné vezetésével. Gitáron kísérte őket Mezei Léna, Kiss Mária és László Lajos. Nagy sikere volt a 3. és 4. osztályosok táncának is, akiket Péli Ottóné pedagógus készített fel.

2013 óta folyik a táncoktatás az iskolánkban. Több sikeres pályázatot tudhatunk magunk mögött. A tavalyi és az idei évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Nemzeti Tehetség programban pályázatot adtunk be “Táncoljunk!” elnevezéssel. A pályázat sikeres elbírálása után 800.000 Ft támogatást nyert az iskolánk, melyből színes programokra, értékes tárgyakra valamint szép fellépőruhákra költöttünk, melyet a táncbemutatóinkon, és itt a Juniálison meg is mutathattunk a közönségnek.” – mesélte hírportálunknak Hirsch Éva tánctanár, az iskolások fellépése után.

Gulyás Lászlóné – Nellike – meghatódottan vette át a „Tázlár Büszke Rád!” kitüntetést
A színpadi előadások folytatásában a Tázlári Rozmaring Asszonykórus virágos csokrot énekelt, majd a Tázlári Citerazenekar mulatós egyveleget adott elő.
Folyamatosan érkeztek a Prémium Médiaválogatott tagjai, akik közül többen is beálltak egy-egy palacsintasütésre, aminek a becsületkasszás bevételét jótékonysági célokra szánták a szervezők

A délután folyamán meg lehetett tekinteni a veterán járművek kiállítását, és amire sokan voltak kíváncsiak a Prémium Médiaválogatott, a Polgármester All Stars és a Tázlári Válogatott focicsapatok körmérkőzéseit.

Eső nem, de cukorka esett az égből

Az est fénypontja a Prémium Médiaválogatottból a színpadon is fellépő Palcsó Tamás, Raul és Cozombolisz Peti énekes-zenés műsora volt.
Az éjszakába nyúló fergeteges nosztalgia bulit Dj Major biztosította.

Színpadon: Palcsó Tamás
Vasárnap a település 150. születésnapja alkalmából hálaadó ökumenikus istentiszteletet tartottak a tázlári katolikus templomban, ahol Ulakcsai Zoltán református lelkipásztor hirdette Isten igéjét 1 Thessz 1, 10 alapján:

“… és várjátok a mennyből Jézust, az ő Fiát, akit feltámasztott a halottak közül,
aki megszabadít minket az eljövendő haragtól.”

Egyúttal ez volt búcsú igehirdetése is a tázláriakhoz, hiszen július 1-től nyugdíjba megy.

A három napos rendezvény a tázlári parkban felállított Tázlár 150 éves település emlékkő felavatásával zárult.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (155 db kép)
MEGOSZTÁS