Napra pontosan 25 esztendeje, 1997. július 1-jei hatállyal kaptuk vissza városi rangunkat – írja Dr. Bozóky Imre Izsák város facebook oldalán. 

A rendszerváltás után többször is felvetődött képviselő-testületi üléseken az egykori (1816-1867) városi rang visszaszerzésnek gondolata. A cím elnyeréséhez szükséges feltételek legtöbbjével rendelkezett a község, ezért a képviselő-testület 1997. február 18-ai ülésén döntött a várossá nyilvánítási pályázat benyújtásáról. A kezdeményezést 1997. július 1-jével siker koronázta, s Göncz Árpád köztársasági elnök aláírta Izsák várossá nyilvánítási okmányát.
Az 1997. június 30-ról július 1-re virradó esős, kissé hűvös éjszakát több mint ötszáz izsáki töltötte együtt a Művelődési Ház előtti téren rendezett ünnepségen, várva az éjfélt, amikor a templomok harangjainak zúgása, a Himnusz eléneklése, látványos tűzijáték, s a jelenlévők tapssal kísért ujjongása köszöntötte a történelmi pillanatot, amelytől Izsák ismét város! Az ünnepi éjszakában K. Szabó József polgármester köszönetet mondott minden izsákinak azért a munkáért, melynek eredményeként kiérdemelte a község a városi címet.

A hivatalos avatóünnepségre a Sárfehér Napok keretében, szeptember 27-én került sor.

-Hirdetés-

Gál Zoltán, az országgyűlés elnöke mondott avató beszédet, majd átnyújtotta a várossá nyilvánítás dokumentumát K. Szabó József polgármesternek. A város kulcsát Kara Pál, a belügyminisztérium helyettes államtitkára adta át.
Negyedszázad telt el az örömteli esemény óta, de ma is nagyon jó érzés felidézni az akkor történteket. Ahogyan felemelő érzés azzal is szembesülni, hogy városi létünk 25 éve alatt mennyi mindennel gyarapodott Izsák. Miként vált és válik mind városiasabbá szeretett településünk. Közös siker ez, s reményeim szerint közös öröme is mindannyiunknak, hiszen egy igazi lokálpatriótának nemcsak a személyes sikerei, hanem települése fejlődése is fontos.
Külön is megtisztelő számomra, hogy e jubileumi évben kaptam bizalmat a június 26-ai polgármester-választáson!
Kérem, e rangos évfordulóra való emlékezés is erősítsen meg mindenkit abban a tudatban, hogy Izsák közös ügyünk, sikereink közös sikerek, s jó izsákinak lenni!

Kapcsolódó cikk
Dr. Bozóky Imrét szavazták meg Izsák polgármesterének
Dr. Bozóky Imrét szavazták meg Izsák polgármesterének
A 2022. június 26. napján tartott időközi polgármester-választás hivatalos eredménye: 1. Dr. Bozóky Imre 1182 szavazat (68,24%) polgármester 2. Rézműves...

Forrás: Izsák facebook oldal 

MEGOSZTÁS
Írta: vira