A Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI nyári alkotótáborában szeptemberi kiállításukra készültek a diákok Szentgyörgyi Erika pedagógus útmutatásával, akinek segítségére volt egyik gimnazista tanítványa: Knébelspisz Eszter is. Bábjaikkal és festményeikkel a Petőfi 200 rendezvénysorozat szeretnének csatlakozni, melyek a János Vitézt elevenítik meg.

Szentgyörgyi Erikával beszélgettem. 

-Hirdetés-

 

Ki(k)nek a felkérésére készültek ezek az alkotások? Mikor és hol lesz látható a kiállítás?

Markóné Csányi Gabriella igazgatónő kérésére egy kiállítást rendezünk szeptemberben Kiskőrösön, ahol minden Petőfiről szól, ily módon mi is csatlakozunk a Petőfi 200 rendezvénysorozathoz.

A nyári tábor egy hétig tartott: június 27-től július 1-ig, mely remek alkalom volt arra, hogy egész héten Petőfire hangolódjunk , így intenzívebb a munka. Mivel én személy szerint rajongója vagyok az árnybábnak és az egyéb bábtípusokat is nagyon kedvelem, úgy gondoltam, hogy a János Vitéz egy –egy jelenetét szereplőit készítsük el.

Hogyan dolgoztak együtt a gyerekek? 

A gyerekek csoportokba rendeződtek, mindenki kiválasztotta a számára kedves vagy izgalmas történetet, az alsósokkal meg kellett ismertetni a történetet, erre nagy segítségemre volt segítőm: Knébelspisz Eszter gimnazista tanítványom.

Mely karakterek lettek megformázva, azok milyen technikával, hogyan készültek el? 

Miután kiválasztották a jelenetet, felosztották egymás között ki melyik szereplőt szeretné elkészíteni báb formájában. A bábok fejét is megfaragtuk, plasztikus fejeket hoztunk létre, úgy gondolom minél több munkát fektetünk egy báb elkészítésében annál nagyobb a sikere. Hungarocell fejeket, papírmasé borítással készítettünk, majd a gyerekek miután a törzset is elkészítettük ruhákat varrtak a báboknak. A bábok körülbelül 40 cm magasak, mozgatható kezekkel készültek.

A varrásnak nagyon nagy sikere volt, a tanulók nagyon szeretnek varrni, de nincs elég alkalmuk ezt az általános iskolában végezni. A szülőktől kaptunk kiselejtezett ruhákat, abból készültek a bábok ruhái, így az újrahasznosítás is szerepet kapott.  Jó volt látni saját blúzomat is az egyik bábon. Akik nem tudtak varrni, azoknak Eszter segített, megtanította őket a varrás alapjaira.

A bábok kézfejei is papírmasésból készültek. Voltak, akik mind az öt ujjat megformálták. Készültek tarisznya, síp, seprű, nyaklánc és egyéb kellékek is a báboknak. A gyerekeknek nem is kellett szólnom hogy gyerünk készítsétek, sokan még szünetet sem akartak tartani. Összesen 15 báb készült el. Szeptember elején szeretném még folytatni, kiegészíteni, befejezni a bábokat. Vannak szereplők akik egy jelenetből csak egyedül vannak, és a háttér képek sem mind készültek el, ezért szerintem így még nem írom le az elkészült vagy félkész történeteket, szereplőket. Elkészült Kukorica János, Iluska, a mostoha, János Vitéz, oroszlánok, halász, óriás, boszorkány.

Mit láthatunk a festményeken? 

A kiállításon az egyik tanítványom önállóan ad elő egy részt a János Vitézből, a többiek bemutatják a bábjaikat a hátterek előtt. Minden bábcsoporthoz tartozik egy háttérkép, azt csoportosan készítették el. Akvarellel és temperával dolgoztak. A továbbiakban vászonra festett képek is készültek, az Anyám tyúkja című verset festették le az alsós gyermekek. 

Az Anyám tyúkja jelenet

Knébelspisz Eszter Petőfi Sándor portréját rajzolta meg.

A tanév elején folytatják még a munkát és azok a tanulók, akik most nem tudtak eljönni a táborba, ők is készítenek majd Petőfi Sándor művei által ihletett alkotásokat különböző művészeti technikákkal. 

Fotók: Szentgyörgyi Erika 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (40 db kép)
MEGOSZTÁS