Váczi- Wachsmann Ildi, vagy ahogy Kiskőrösön és Kalocsán is ismerik – Wachsy énekesi karrierje nem pottyant az ölébe. Volt 10 év, amikor nem is foglalkozott komolyabban az énekléssel, teljesen más területre szánták a szülei. Az énekesi pályájának útjáról mesélt.
Hol és hogyan kezdődött a zenei életed?

Ének-zenei általános iskolába jártam Kalocsán és itt az első pillanatban eldőlt, hogy nekem közöm lesz a zenéléshez, énekléshez. Az általános iskola után szerettem volna a kecskeméti Kodály Zoltán Zeneiskolába folytatni a tanulmányaimat, de a családom úgy gondolta, hogy jobb lenne egy polgári foglalkozást választani. Konkréten musical színésznő szerettem volna lenni, de végül közgazdaságtanra mentem. Ezután 10 évig a zene megvolt az életemben, de nem énekeltem.

Kőrös5ös
Mi történt ebben a 10 évben?
-Hirdetés-

18 éves voltam, amikor a mostani zenésztársam Szollár Rezső megkeresett, hogy menjünk külföldre hajóra dolgozni, de a szüleim végül ide sem engedtek több okból. Érdekes módon az élet mégis visszahozta hozzám Rezsőt, hiszen a mai napig együtt zenélünk.
Tehát 10 év kimaradt, majd Kalocsáról felkerültem Budapestre. Itt egy dj mellett kezdtem ismét énekelni. A hallásom megmaradt a zenéhez, a hangom viszont elcsúszott, így énektanárt kellett keresnem. Újra kellett képeznem magam, így kerültem kapcsolatba Éliás Gyulával, aki több tv produkcióban is segített szakmai módon tanárként. Jártam Kecskemétre is képezni magam, majd persze jártam Kiskőrösön is Farkasné Szabolcsi Ildikóhoz, illetve autodidakta módon is képeztem magam az internet segítségével. Addig-addig próbáltam, amíg jó nem lett a hangom. Annyit tudtam, hogy szeretek énekelni és énekelni is akarok. Az élet idesodort Kiskőrösre, és lecsapott rám a Kőrös5ös. Igazából itt kezdődött minden. Nagyjából így volt kerek a történet, hogy ami addig 10 évre eltűnt, mégis visszatalált hozzám, így hozta a sors.

Megbántad azt a kimaradt 10 évet?

10 év kihagyás közben is folyamatosan énekeltem, de csak magamnak, például kertészkedés közben. Mindig bennem volt, hogy énekelni szeretnék, a zene iránti szeretetem az nem szűnt meg. De a helyzeteket nem kerestem, amíg egy bizonyos környezet körülvett. Akik körülöttem voltak, azok nem szerették volna ha énekelek, szerettek volna Kalocsán tartani, pedig tudták, hogy tehetséges vagyok. Én ekkor sajnos hallgattam rájuk. Ezek az emberek elkerültek mellőlem, amit ismét a sorsnak neveznék, és végül visszatért a zene. Ekkor voltam a dj mellett, ekkor tanultam Éliás Gyulától. Mondhatnám, hogy sajnálom azt a 10 évet, mert mi lett volna ha… de gyakorlatilag a budapesti életem során is sokat tanultam magamról, másokról és másoktól.

A zenei tanulmányok helyett merre vitt az utad közgazdász végzettséggel?

Közgazdaságtan után mindenféle szakmám volt. Maga a közgáz sosem érdekelt, hiába próbáltam megszeretni, az elhelyezkedést követően jöttem rá, hogy ez nem az én utam. Vendéglátós, valutapénztáros, porcelánkészítő is voltam Kalocsán, adminisztrátor, de végül eldöntöttem, hogy a saját magam főnöke szeretnék lenni, így elvégeztem a Kéz- és lábápoló, műkörömkészítő tanfolyamot. Azóta is ez volt életem egyik legjobb döntése, kiélhetem a kreativitásom, nagyon szeretek alkotni. Közben édesanya lettem és a zenekar is beköszöntött az életembe. A család-munka-zenekar hármast most már jól össze tudom hangolni az életemben.

A Soundwitch, az állandó zenekarod és a kiskőrösi fúvószenekar hogyan sodródott az életedbe?

Miután megkeresett a Kőrös5tös, rá két évre kismama lettem a nagylányommal, így ismét volt egy szünet. Ezt követően megkeresett Szollár Rezső és Torgyik Laci, és megalapítottuk az azóta is sikeres Soundwitch zenekart. Évről évre egyre többet járunk fellépni, nagyon szeretünk együtt dolgozni. Kiegészítjük és maximálisan segítjük egymást.

Soundwitch zenekar

Ezek mellett Kiskőrös Város Fúvószenekara is felkeresett, ahol -ahogy ők mondják- én lettem a fúvószenekar állandó szólistája. Először Gmoser István vezetésével keresett meg a zenekar, majd Sipos Béla vette át a karnagyi szerepet. Mindannyiuknak nagyon hálás vagyok és tisztelem őket. Velük is teljesen más az élmény, nagyon szuper varázsa van, teljesen másként szól, mint a zenekarunk. A Kőrös5tös és a Soundwitch is party zenekar. A fúvószenekar egy egészen más atmoszféra, ismerősökkel, ismerősöknek más énekelni, ráadásul mennyi de mennyi hangszer van mögöttem.

Váczi- Wachsmann Ildi a Kiskőrös Város Fúvószenekarával
Mit jelent számodra a közönség?

A zenészt a közönség élteti és fordítva. Ez egy folyamatos energiaáramlás, adunk és kapunk. Jó ránézni az emberekre, amikor meghallják a szeretett zenéiket. Ez nagyon hiányzott covid ideje alatt, jó lett volna az emberek lelkét egy kicsit megsimogatni, mert mindenki egy kicsit elveszett volt. De hála az égnek onnan folytattuk, ahol abbahagytuk akkor.

Főállásban nem gondolkoztál zenei téren?

Főállásban nem gondolkoztam, mert kb akkor ment el ez a hajó, amikor nem mentem a Kodályba, és kihagytam 10 évet az éneklésből. 24 évesen már nehéz lett volna felépíteni magam. És nem akartam abba a hibába esni, hogy a karriert választom, és nem lesz családom. Ahogy beszéltük is, végül sikerült a három dolgot összehangolnom mint család-zene-karrier.

A családod mennyiben támogat? Van aki tovább viszi a zenei vonalat?

A családom természetesen támogat az éneklésben teljes mértékben. A lányom, Dia jelenleg dobol, ő ilyen szempontból tovább viszi a zenekari géneket. Fiam, Gergő pedig még kicsi, de már most tiszta hangja van. Mindenképp örülnék, ha foglalkoznának a gyerekeim zenével, ugyanakkor terelgetném őket, hogy álljanak több lábon, mert a tudást nem lehet elvenni az embertől. Támogatni fogom őket abban, amit szeretnének, bármi is legyen az az életben.

Hol találkozhat veled a közönség?

A fúvószenekarral most volt kettő fellépésünk. De a zenekarom körében hamarosan ismét találkozhatnak velünk a kiskőrösiek, azonban ez még maradjon titok egy kis időre. A Biczó Csárdában is sokszor megjelenünk. Céges rendezvények, lakodalmak, kerti partik, születésnapok, bálok, mindenhol fellépünk gyakorlatilag bárhol az országban.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS