Idén 99 192-en jelentkeztek valamelyik felsőoktatási intézménybe, közülük 73 805-en jutottak be valamelyik képzésre, vagyis ennyien kaptak üzenetben “mosolygós fejet” – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára július 22-én pénteken az M1 aktuális csatornán.

-Hirdetés-

Hankó Balázs a csütörtök este nyilvánosságra hozott felsőoktatási felvételi ponthatárokról megjegyezte, hogy idén néhány pontos emelkedést tapasztaltak szinte minden kiemelt képzés esetében. Hozzátette: a ponthatárok emelkedése sejthető volt abból is, hogy idén az érettségi eredmények jobbak voltak.
Kitért arra is, az egyetemi modellváltásnak köszönhetően 2020-hoz képest 16 százalékkal nőtt például a műszaki területre felvettek (8300 hallgató) és 14 százalékkal az orvos- és egészségtudomány területre felvettek (6200 hallgató) száma. Az agrárterületen is nőtt a diákok száma, szeptemberben mintegy 3100-an kezdhetik meg a tanulmányaikat.
Hankó Balázs ismertette: idén a legnépszerűbb képzési terület a gazdálkodástudomány lett, ahová mintegy 17 ezer hallgatót vettek fel. Ezt követi a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógusi, valamint a jogi terület.
A legtöbb hallgatót idén is az ELTE vette fel (több mint 11 ezer diák), ezt a Debreceni Egyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem követi. Azt tapasztalták, hogy a kisebb vidéki egyetemeken is nőtt a felvettek aránya, például a kecskeméti (14 százalékkal), a nyíregyházi (18 százalékkal) és a dunaújvárosi (10 százalékkal) intézményben.

Ez az a pillanat volt, amikor nem számított udvariatlanságnak a társaságban/asztalnál való telefonhasználat
A diákok július 21-én, csütörtökön 20 órától a bevált gyakorlat szerint, SMS-ben közvetlen értesítést kaptak, ezzel párhuzamosan a felvi.hu oldalon is tájékozódhattak a ponthatárokról.
A ponthatárok kihirdetését a felvételizők idén sem csak a budapesti helyszínen kísérhették figyelemmel. Több vidéki városban – Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban és Szegeden – is tartottak ponthatárváró rendezvényt. Kiskőrösön a Fröccsbe várták a felsőoktatásba felvételiző diákokat.
A jelenlévő fiatalok elárulták, hogy hova, melyik iskolába és szakra nyertek felvételt, de nem volt két ember, aki ugyanott, ugyanazon a szakon kezdené az ismeretek elsajátítását. Nagyon változatos volt a felhozatal. A műszaki, egészségtudományi, agrár, idegenforgalmi, bölcsész területeken át a művészetig bezárólag minden elhangzott. Legtöbben budapesti főiskolán/egyetemen, de vannak akik Szegeden, Pécsen, és Gödöllőn folytatják tovább tanulmányaikat szeptembertől.
Ahogy az érettségi nehéz pillanataiban, úgy az örömteli percekben is együtt voltak a baráti társaságok

A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően, a tavalyihoz hasonló módon idén is ropogtatnivalóval és welcome drink-kel fogadták azokat, akik izgatottan várták a ponthatárok kihirdetésével járó SMS-t. Újdonságként egy feszültségoldó, közösségépítő játékot is kitaláltak a vendéglátósok. Aki megkapta az örömhírt üzenetben, húzhatott egy cetlit, amikre különböző feladatok voltak felírva, amit teljesítve egy szabadon választható italt kapott ajándékba a Fröccs vezetőségétől. „Szolgálj fel egy italt a szomszéd asztalnál ülőknek!”, „Csinálj négyütemű fekvőtámaszt!”, „Énekeld el a … dal refrénjét!”, és ehhez hasonló kedves, vicces tennivaló várt az örömködőkre.

A feszültségoldó, közösségépítő feladatok elnyerték a fiatalok tetszését, és örömmel hajtották végre a leírtakat

A zömmel ex KEVI Gimisek jó dolognak tartották a pontváró eseményt, hiszen barátaikkal együtt jó hangulatban és kellemes környezetben várhatták az izgalmas perceket. Egy-egy örömteli üzenet érkezését nemcsak ők, hanem társaik is ujjongva fogadták, amire azonnal tudtak is koccintani – természetesen miután megosztották a jó hírt szüleikkel, családtagjaikkal is.

A jelenlévők után a család volt az első, akit értesítettek a jó hírekről

Mindenkinek sok sikert kívánunk felsőoktatási tanulmányaihoz!

Hivatalos információk: MTI

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (102 db kép)
MEGOSZTÁS