Várható időjárás az ország területén 2022. július 29-31 között.

Pénteken a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, helyenként – nagyobb eséllyel a délkeleti, illetve az északi megyékben – zápor, zivatar is kialakulhat. Északnyugatira fordul a szél, megélénkül, helyenként meg is erősödik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 22 fok között várható.
Éjszaka északnyugat felől hidegfront érkezik, amely az ország nagyobb részére hoz számottevő mennyiségű csapadékot. Késő estétől erősen megnövekszik a felhőzet, és több hullámban számíthatunk záporra, zivatarra, majd egyre inkább esőre. A zivatarokat intenzív csapadék, illetve jégeső is kísérheti.
Hajnalra 14 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet, az alacsonyabb értékeket a hidegre érzékeny helyeken mérhetjük.

-Hirdetés-

Szombaton napközben a front előterében több helyen kialakuló hevesebb zivatarok súlypontja várhatóan eleinte inkább a középső tájakra, Duna-Tisza közére esik, majd késő délutánra, estére inkább az Alföld keleti felére és északkeletre helyeződik át. A zivatarokhoz 60-80, néhol 80-90 km/h körüli viharos szélroham, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt 20-50 mm csapadék) és jégeső (néhol 2 cm feletti átmérő) társulhat.
Szombaton a késő délutáni, esti órákra a csapadéktevékenység a keleti országrészre szorul vissza, a Dunántúl nagy részén pedig felszakad a felhőzet, és legfeljebb elvétve lehet kisebb zápor, esetleg zivatar.

Vasárnap a hidegfronti felhő- és csapadékzóna hajnalra elhagyja az északkeleti megyéket is, de mögötte az ország északkeleti harmadában-felében ismét erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és ott többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Másutt többórás napsütés lesz, de gomolyfelhők képződnek, amelyek az erőteljes magassági áramlásnak köszönhetően gyorsan vonulnak majd, és időszakosan össze is állhatnak. Sokfelé megerősödik, a középső országrészben és a Dunántúlon helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 17 és 19 között alakul, de a szélvédett délnyugati és északkeleti részeken több fokkal hidegebb is lehet. A csúcsérték többnyire 24 és 29 fok között alakul, de a tartósabban felhős, csapadékos északkeleti harmadban csupán 20 fok körül marad.

Forrás: met.hu
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS