2022. július 30-án negyedik alkalommal került megrendezésre a Vadkerti-tó Triatlon és Futóverseny. Most is a jól megszokott távokkal várták a szervezők a Vadkerti-tó partjára érkező versenyzőket, de idén több újítás is volt. Először maratoni távot is futhattak a legelszántabbak, illetve a triatlont váltóban is lehetett teljesíteni. A verseny idén is a GO SPORTEGYESÜLET szervezésében jött létre.

Július 29-én pénteken sokan izgultak az időjárás előrejelzés miatt, hiszen nem igazán jósoltak jó időt szombatra. Végül a versenyzők legnagyobb örömére az egész napos csapadék elkerülte az érintett területet, csak egy kisebb zápor nehezítette az indulók dolgát.

-Hirdetés-

Szombaton reggel nyolc órakor a triatlonosok rajtja nyitotta a napot, akik az 1,9 km úszás után bringára pattantak, és egészen Kalocsa-Negyvenszállásig tekertek, majd vissza a Vadkerti-tóra, hogy aztán futócipőt húzzanak és négy kört megtéve a tó körül célba érjenek.

Ebben az évben is a verseny nagy esélyesének számított az elmúlt két év győztese, Füzesy Dávid. A dunaújvárosi versenyző mondhatni remek formában érkezett a megmérettetésre, hiszen az elmúlt hetekben több nagyobb versenyen is dobogóra állhatott. Dávid az úszás után ismét elsőnek jött ki a vízből, majd a bringán tovább növelte előnyét. Futása közben a szervezők és a hozzátartozók, szurkolók már azt találgatták, hogy vajon megdönti-e a tavalyi pályacsúcsát. A kérdésre végül IGEN lett a válasz. Füzesy Dávid a tavalyi idejét hét másodperccel legyőzte, így az idei győztes idő: 04:05:45 lett, amivel a felajánlott 100.000 forintot is megnyerte a verseny mellett.

Füzesy Dávid célba érkezése

A triatlon versenyben a második helyen a hetényegyházai Zubornyák György érkezett célba. Míg a harmadik helyért elég nagy verseny alakult ki, és végül a szentendrei Ágoston György megelőzte Strifler Attilát.

Füzesy Dávid így vélekedett a IV. Vadkerti-tó Triatlon és Futóversenyről:

– A verseny idén is nagyon jó volt. Az úszás picit hosszabbra sikeredett. Azt hittem, hogy már sosem érünk partot. A bicikli pálya most is szuper volt. A szélviszonyok is jók voltak, így lehetett döngetni rendesen. A futópályában volt egy plusz kis kanyar, ami nem volt olyan sok, de azért egy 300-400 méterrel hosszabb volt. Úgyhogy tudtam, hogy a pályacsúcshoz több fog kelleni, mint tavaly. Ez a hét másodperc olyan szűknek hangzik, hogy megdöntöttem, de a 2021-es pályán ez egy bő 5-6 perccel biztosan jobb idő lett volna.
Én elégedett vagyok a teljesítményemmel. Sajnos a tavalyi mezőnyhöz képest az idei egy kissé gyengébb volt. Flander Marci végül nem indult, és egy évvel ezelőtt Nikolcs Zorán is itt volt, akik bármikor megtudnak egy kicsit pluszba dolgoztatni. De így is sikerült kihoznom magamból a maximumot. Tudtam, hogy ha meg szeretném dönteni a tavalyi pályacsúcsom, akkor ahhoz nem szabad feladnom.
A szervezés az szokás szerint szuper volt. Én azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb magyarországi verseny ezen a szinten. A futópályán a homok kicsit mélyebb volt, mint tavaly, 2020-ban volt körülbelül ilyen a színvonala a homoknak. Ez eléggé megzavarja a ritmusát az embernek. Utána mikor kiérsz az aszfaltra, akkor kell egy fél kilométer mire visszatudsz állni arra a tempóra.

A női versenyben szintén az esélyesnek számító budapesti, Szikszai Mónika nyert, aki végig vezetve diadalmaskodott. Itt második lett a mosonmagyaróvári Lajtos Ibolya, és a harmadik pedig a ballószögi Szabó Gréta.
Szikszai Mónika győzött a női versenyben
Szikszai Mónika így nyilatkozott a versenyről:

– Nagyon jól éreztem magam, barátias és családi volt a verseny. Szerintem jól sikerült a felkészülésem, és mint utóbb kiderült, a verseny is. A bringával nagyon elégedett voltam, jól sikerült hasítani. A futás az meglepő volt így elsőre, mivel most voltam először ezen a versenyen, és nem voltam felkészülve hátul arra a homokos részre. De nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, hiszen egyéni legjobbamat mentem féltávon. Jó felkészülés volt ez a verseny, mert szeretnék még idén indulni egy Ironman-en.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, míg a triatlonisták küzdöttek az elemekkel, addig a futók rajtoltak különböző távokon. Reggel kilenckor debütált az új szám, a maraton. Itt nyolc kört kellett megtenni a tó körül, aztán 10 órától a 21-10-5 km-es futók is elrajtoltak. A futók a táv mellett a mély homokkal is küzdöttek, illetve most is nagy sikere volt a gyermekversenynek.

A futóversenyen indult többek között: Bácsi Péter birkózó világbajnok, Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya a női vízilabda válogatott korábbi Európa bajnok kapusa, vagy éppen a kétszeres Spartathlon győztes Maráz Zsuzsanna is, aki a félmaratoni távon a nőknél a harmadik helyen végzett.

A 42 km férfi győztese Illés Zoltán Dávid

Idén is különdíjjal jutalmazták a szervezők a legidősebb és a legfiatalabb indulót. A legfiatalabb indulók Bozsóki Ella és Csernák Patrik voltak, a legidősebb pedig a soltvadkerti Májer József volt.

HELYEZETTEK:

Gyermekverseny
Lány: 1. Horváth Lili Szonja, 2. Komlósi Nóra, 3. Varga Meredisz
Fiú: 1. Hacbold Bence, 2. Kis Bence 3. Hajnal Dénes

5km
Női: 1. Varga Médea, 2. Szalma Virág, 3. Kamocsa Dorisz
Férfi: 1. Kaszap Imre Bence, 2. Beischlag-Deli Péter, 3. Bokor Béla

10 km
Női: 1. Mészáros Réka, 2. Koller Száva, 3. Malesevics Lili
Férfi: 1. Jámbor Dániel, 2. Szabó Csaba, 3. Bürgés Milán

21 km
Női: 1. Nagy Roxána, 2. Siposné Mácsai Mariann, 3. Maráz Zsuzsanna
Férfi: 1. Patocskai Tamás, 2. Horváth Zoltán, 3. Domonkos Péter

42 km
Női: 1. Kormos Edina, 2. Kelemen Anett, 3. Móra Katalin
Férfi: 1. Illés Zoltán Dávid, 2. Káldi Csaba, 3. Darányi János

Triatlon
Női: 1. Szikszai Mónika, 2. Lajtos Ibolya, 3. Szabó Gréta
Férfi: 1. Füzesy Dávid, 2. Zubornyák György, 3. Ágoston György
Váltó: 1. Zalai Rettenet, 2. Absolute Live Team, 3. GyeVidra SK

A szpíker szerepében ezúttal a Digi Sport csatornáról jól ismert Kandó Tamás volt.

A szervezők szeretnék megköszönni minden támogatónak, szponzornak, segítőnek és mindenkinek, aki valamilyen formában is hozzájárult a verseny sikeres lebonyolításához.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (56 db kép)
MEGOSZTÁS