SAJTÓHÍRLEVÉL
Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna Komplex
Fejlesztéséért Felelős Kormánybiztosi Titkárság

-Hirdetés-

 

Hazai pályán, Bács-Kiskun megyében folytatta a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna projektjeinek feltérképezését Bányai Gábor, a zóna kormánybiztosa. Font Sándor országgyűlési képviselő, valamint a saját választókerületének települési polgármesterei számára tartott rendezvényeken a zóna bemutatása, a fejlesztéspolitikai, valamint a települések fejlesztéseit érintő kérdések kerültek szóba. „Hazaért” a kormánybiztos, aki az elmúlt egy hónap során Békés megyei, majd Csongrád-Csanád megyei polgármesterekkel találkozott. Azon túl, hogy elmondta, a fejlesztések szempontjából mi a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna szerepe olyan operatív feladatokról is egyeztetett, mint a települések projektjeinek priorizálása és előkészítése. A zóna szerepe szempontjából – ahogy eddig is – Bányai Gábor kiemelte, hogy „a zóna nem regionális ügynökség, hanem egy együttműködő szerv, a Minisztérium kihelyezett titkársága, ha úgy tetszik, »meghosszabbított keze«”. Ezen oknál fogva nem értékel projekteket, nem rendelkezik pénz felett, a feladata segíteni a településeket abban, hogy minél gyorsabban
megvalósíthassák az elképzeléseiket. A kormánybiztos azt is elmondta ezzel kapcsolatban, hogy a zónák kormánybiztosai előterjesztéssel éltek Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter felé, melyben azt kérték, hogy egy tervezési forrás álljon rendelkezésükre a projektek előkészítésére. Ez jelentősen felgyorsíthatná a folyamatokat.

A polgármesterektől pedig mindkét találkozón azt kérte Bányai Gábor, hogy gondolják át újra és priorizálják a projektjeiket, emeljék ki azokat, amelyek már olyan fázisban vannak, akár tervvel is rendelkeznek, hogy a források megnyílását követően, az elkövetkezendő két évben elkezdődhetnek.

A kiskőrösi rendezvényen a települési polgármesterek mellett Font Sándor és Dr. Demeter András országgyűlési képviselők, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke és a házigazda Domonyi László, Kiskőrös polgármestere is részt vett.

(b-j): Dr. Demeter András, Font Sándor, Bányai Gábor, Vedelek Norbert, Domonyi László

Font Sándor országgyűlési képviselő kiemelte azokat a nagyszabású projekteket, amelyek
választókerületében tervben vagy folyamatban vannak, elsősorban Kalocsa és Kiskőrös vonatkozásában. A képviselő elmondta, nagyon is üdvözölné, ha a fejlesztések diverzifikáltak lennének, azaz nem csak egy-egy nagyobb városra korlátozódnának.

Bányai Gábor saját választókerületének polgármestereivel Pirtón találkozott, ahol Süli János, paksi bővítésért felelős volt tárca nélküli minisztert, jelenlegi államtitkárt és munkatársait látta vendégül, akik a térség egyik legnagyobb problémájaként jelen lévő vízmegtartással kapcsolatban tettek segítő javaslatokat a polgármesterek számára.

A polgármesterekkel való találkozás tovább folytatódik Bács-Kiskun megyében is. A mostani, valamint az eddigi találkozókról, melyek során a másik két dél-alföldi megye közel 150 polgármesterével egyeztetett, Bányai Gábor elmondta, hogy „A rendezvények során, úgy érzem, sikerült mindent egyeztetni a polgármesterekkel, hogy minél olajozottabban haladjon az együttműködésünk. A kormánybiztosság minden eszközével azon lesz, hogy a lehetőségekhez mérten minél hamarabb valóra váljanak a települések tervei.”

MEGOSZTÁS
Írta: vira