160 évvel ezelőtt került sor a világon az első köztéri Petőfi Sándor szobor avatására, melyre augusztus 2-án, este 19 órakor emlékeztek meg Kiskőrös lakói a hagyományokhoz híven, egy megemlékezési ünnepség keretein belül. Mindemellett Petőfi Sándor halálának 173. évfordulója is a megemlékezés középpontjában állt.

„A világ az isten kertje;
Gyom s virág vagytok ti benne,
Emberek!
Én a kertnek egy kis magja,
De az úr ha pártom fogja:
Benne gyom tán nem leszek…”

-Hirdetés-

Supka Éva verssel köszöntötte a nagy létszámmal megjelent résztvevőket, Petőfi Sándor: Én című költeményével nyitotta az alkalmat.

Supka Éva
Őt követően a város polgármestere, Domonyi László méltatta ünnepi beszédében a költőt. Mi kiskőrösiek, akik napjainkban itt élünk Petőfi szülőhelyén, az egyik nemzedék vagyunk, akik a Petőfi-kultusz jegyében méltóképpen őrizzük nagy költőnk emlékét és hirdetjük nagyságát.” 
Domonyi László polgármester 

A város helytörténésze, Turán István követte. A szobor történelmi hátteréről hallhattak az érdeklődők, akik száraz információk helyett érdekes, eddig nem ismert történeteken keresztül ismerhették meg jobban, milyen jelentőséggel és különleges múlttal rendelkezik a szülőház udvarán álló szobor.

Turán István 

A hagyományokhoz híven, az ünnepi beszédek után a koszorúk és virágok elhelyezése következett.

A program zárásaként pedig Heinczinger Miklós ’Mika’ énekes, a Misztrál Együttes alapító tagja színesítette a megemlékezést előadásával, ahol verseket énekelt.

Heinczinger Miklós ’Mika’

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (37 db kép)
MEGOSZTÁS