A föld és az öntözés témakörével kapcsolatban tartottak bemutatókat szakemberek augusztus 3-4-5-én Kiskőrösön egy Középcebei dióültetvényben. A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület szervezésében meghirdetett programmal a termelőknek próbáltak egy olyan új technológiát bemutatni, ami a tápanyagot és a vizet közvetlenül a növények gyökérzónájába juttatja.

-Hirdetés-

A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület elnöke Nikléczi Gábor elmondta, hogy a termelők számára rendszeresen szerveznek olyan szakmai előadásokat, amelyek segítséget jelenthetnek a különböző mezőgazdasági tevékenységek elvégzésében vagy a hatékonyságot tudják növelni. Az egyesület egy tagja Somogyi Zoltán jelezte az új technológiát, ami után felvették a kapcsolatot a céggel és meghívták a szakembereket július elején egy szakmai előadásra, most pedig Németh Szabolcs dióültetvényében mutatták be a talaj alatti öntözést és tápanyag utánpótlást végző gépet.

A talajba helyezett „tű” végén négy lyukon keresztül, sűrített levegővel juttatják ki a külön szertartálya bekevert, az adott területre optimalizált keveréket

Az új mezőgazdasági eszközről dr. Buda György a ReBuSch technológia tudományos főmunkatársa elmondta, hogy amikor az eszköz fejlesztésébe belekezdtek, akkor komplex módon tekintettek erre, foglalkozva a növénykultúrával és a talajjal is, a teljes ökoszisztémát próbálták előtérbe helyezni. Azt vallják, hogy a növény fejlődése és a növényegészségügy legalább 75 %-ban a talajban dől el, ezért oda kell koncentrálni a kezeléseket. A bemutatott szerkezetről megemlítette, hogy a munkafolyamatot a talajban végzi el, amely során mintegy 60 cm mélyre le tudja juttatni azokat a tápanyagokat és humusz képző anyagokat, amivel sokkal hatékonyabban és közvetlenebbül lehet a megtámogatni a növények fejlődését, kezelését. A talajkezelés során nemcsak a hatóanyag jut közvetlenül a gyökérzónába, hanem talajlazítás is történik, amit ilyen mélységben a hagyományos módszerekkel nem lehet elvégezni. Az új technológiával mintegy 3 évre lehet lerövidíteni azt a szakaszt, ami hagyományos módszer alkalmazásával 5-15 éves időtartamot venne igénybe.

Kiemelte, hogy ezzel a módszerrel néhány éven belül egy teljesen egészséges, biológiai alapú gazdálkodást tudnak átadni a termelőnek. A munkálatok elkezdése előtt talajmintát, növénymintát vesznek és annak eredményei alapján kezdik el célzottan a kezeléseket egy adott területen. A szerkezet úgy működik, hogy a talajba helyezett „tű” végén négy lyukon keresztül, sűrített levegővel juttatják ki a külön szertartálya bekevert, az adott területre optimalizált keveréket. A kiskőrösi homokos talajadottságról megemlítette, hogy a gyengébb termőképességű földeken is komoly javulást tudnak elérni a technológia alkalmazásával. Megfogalmazása szerint mindezt úgy kell elképzelni, hogy nem mindegy, hogy valaki egy 20-30 cm-es vagy egy 1,5 méteres szivacsban van lehetősége növényt nevelni. Amennyiben sok csapadék van, akkor a talaj azt el tudja nyelni, ha csapadékmentes időszak tapasztalható, akkor pedig akár egy éven túl nyúló puffert is tud biztosítani a növényeknek, a humuszos, felépített talajréteg.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)