2022. augusztus 10-14. között Soltvadkert adhat otthont az ötnapos nemzetközi tájékozódási futóversenynek, melyen 14 ország több mint nyolcszáz versenyzője és hozzátartozói, barátai vesznek részt. A versenyt a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség megbízásából a Szegedi Vasutas SE szervezi, mely során a Homokhátság erdeiben mérhetik össze gyorsaságukat és tájékozódási képességüket a versenyzők. A verseny fővédnöke Temerini Ferenc polgármester.

A Hungária Kupa a legnépszerűbb tájfutóverseny Magyarországon, mely 1967 óta kerül megrendezésre. Minden évben több mint ezer tájfutó gyűlik össze a Hungária Kupán, hogy hódoljon hobbijának. A Hungária Kupa egy ötnapos tájfutóverseny, ahol minden korosztály kiválaszthatja a felkészültségének megfelelő kategóriát a 10 éves gyerektől a 80 éves szeniorig. A sportággal ismerkedők is több alternatíva közül választhatnak, a legkisebbek pedig gyerekversenyen indulhatnak.

A rendezvény alkalmával terepbemutató is lesz, mely augusztus 9-én kedden 14-19 óra között látogatható. Térkép a versenyirodán kapható (700 Ft/db). A rajthoz az 54-es útról Bócsa község belterületén kell letérni. A letérést bójával jelzik. Ezután a kék színű szalagozást kell követni. Az első rajt minden nap 10 órakor indul. Az eredmények képernyőn lesznek követhetőek a célban. Az on-line eredményközlés mobilinternet használatot nem igényel. A böngészőbe a result.hu-t kell beírni, jelszó nem szükséges. Az eredményekre kattintva ki kell választani a kategóriát és be kell állítani a frissítési időközt. Az eredményeket a strandon felállított HK sátorban 18 órakor függesztik ki. A Hungária Kupa összetett verseny 1-3. helyezettjei érem és tiszteletdíjazásban, a Szeged Kupa 1-3 helyezettjei oklevél díjazásban részesülnek. Összetett eredményhirdetés 13:00-kor az 5. napi célban lesz. Az 1-4. napi győztesek sárga trikót kapnak. A Sárga trikó ceremónia a Vadkerti-tó strandon felállított HK sátornál lesz naponta 19:30-kor – írják közleményükben.

-Hirdetés-

Terepek:

Három egymástól független terep! A 3-5. napokon két különböző, tájfutásra még soha nem használt terepen lesz a verseny.

 1-2. nap, Pirtó 

Tipikus alföldi, homokbuckás terep, jellemzően 8-10 méter magas dombokkal. Egy része borókafoltokkal tarkított nyílt és félig nyílt terület, a terep többi részén egyaránt megtalálhatóak jól futható és fiatal, nehezen futható ültetett fenyvesek, valamint változatos futhatóságú vegyes erdők is. A terep egy részén aktív erdőművelés következtében friss irtások is keletkeztek. Az úthálózat viszonylag ritka, de egyéb vezetővonalak, úgymint határozott jelleghatárok és tuskósorok sűrűn előfordulnak. Ezen a terepen volt a 2018-as Junior VB hosszútávú versenye.

3. nap Selymes-Pirtó

A terep jellegét alapvetően az itt folyó intenzív síkvidéki erdőgazdálkodás határozza meg: szabályos nyiladékhálózat, zömmel fiatal fenyőerdők többnyire korlátozott futhatósággal, nagy területű új erdősítések fellazított, mély homokkal, számos párhuzamos tuskósor. Az idősebb fenyőerdők jól futhatók. A félig nyílt, változatos növényzetű (benne borókával) területrészek szigetszerűen helyezkednek el. A felszín enyhén hullámos, helyenként finoman tagolt. Nagyobb, meredek oldalú bucka kevés akad.

4-5. nap, Soltvadkert-Selymes

Ez a tájfutók számára eddig nem ismert új terep az eddig használt kiskunsági terepek minden jellegzetességét és szépségét tartalmazza: Helyenként igen tagolt, részletgazdag finom domborzat jó néhány méretes homok buckával. Jól futható idősebb és tisztásokkal csipkézett fiatal és középkorú fenyvesek. Gyors haladást lehetővé tevő nyílt részek elszórtan borókákkal. Változatos növényzetű ligetesek, több helyen borókás labirintusokkal, izgalmas domborzati formákkal.

A kisebb-nagyobb természetszerű lombos erdőfoltok általában kevésbé futhatók. Az úthálózat átlagos, szabályos nyiladékhálózat csak a terep nyugati, összefüggő erdővel borított részén van. A területen több helyen offroadozók által kijárt sűrű ösvény hálózat található.

A két nap pályái a terep más-más részét használják, csak a cél környezete közös.

 

A szervezők azok jelentkezését is várják, akik még soha nem indultak tájfutó versenyen. Itt a kívülállóknak is lehetősége lesz megismerkedni a sportággal.
További részletek: http://www.hungariakupa.tajfutas.hu/hu/versenyinformaciok2022/kiiras-2022

(*Nevezés, módosítás július 29-e után csak az üres helyekre és a nyílt kategóriákba lehetséges.)

Érdekesség, hogy a kétszeres magyar világbajnok Oláh Katalin is tiszteletét teszi a versenyen, mint rendező.

Korábbi interjúnkat a szervezővel IDE kattintva olvashatják el. 

Szabadidős programok a Vadkerti Tó strandon a Hungária Kupa sátornál

Kísérő versenyek:

augusztus 10. (szerda)
17:00 -19:15 Mobil-O

augusztus 11.(csütörtök)
17:30 – 19:15 Mikro sprint

augusztus 12. (péntek)
17:00 – 19:15 Tájtriatlon
21:00 Éjszakai sprint

augusztus  13. (szombat)
12:00 -15:00 Trail-O (Selymesen a célban)
17:30 -19:15 Face to face
19:45 -22:00 Sörváltó

Naponta ismétlődő programok a tóparton:

augusztus  10-13.  
19:30-20:00 Sárga trikó ceremónia

augusztus 9-13. 
20:30-24:00 Zenés lazulás

augusztus 9-13.
17:00-23:00 Büfé

Versenyzés, kikapcsolódás, pihenés, szórakozás együtt egy helyen!
Mindenkit szeretettel vár az SZVSE rendező gárdája!

 

Kiemelt kép: archív fotó 

MEGOSZTÁS