A Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokos szervezete, a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület információs rendezvényre várta augusztus 17-én a kiskőrösi civil szervezetek vezetőit. A Petőfi Sándor Művelődési Központban megtartott eseményen a kiskőrösi civil szervezetek jövőjéről, a pályázati lehetőségekről és egyéb programokról folyt eszmecsere.

A megjelenteket a szervezők nevében Molnár Elvira köszöntötte, aki beszámolt arról, hogy a Civil Központ 10 éve működik és a kerek évszám megünneplésére készülnek. A tervek szerint ennek keretében a Soltvadkerti Szüreti Napok rendezvényei során szeptember 17-én várnák a civil egyesületek bevonásával születésnapi programra az érdeklődőket.

-Hirdetés-

Beszélt arról, hogy a civil szervezetek vezetői részére Workshopot szerveznek, melyen megyénként 15 civil szervezet tud részt venni. Jelenleg Bács-Kiskun megyében 7 jelentkező van erre, így még várják az érdeklődőket. A vezetői képzés szeptember 5 és december 3 között tartana, ami 12 előadáson való részvételt jelent, mely jellemzően online módon történne, hiszen mindössze két alkalommal lenne szükséges a személyes megjelenés.

Tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a 2023-as esztendőben induló NEA pályázatokra október 3-án nyílik meg az online felület, és 30 nap lesz a beadási határidő. Megemlítette, hogy jövőre még nagy valószínűséggel az idei évre meghatározott források fognak a pályázati keretekben rendelkezésre állni.

A jövőképet vázolva beszélt arról, hogy a nemzetközi pályázatok irányába kell majd lépni, a határon túli programok bevonásával.

Kitért a sportegyesületekre is, akikkel kapcsolatban elmondta, hogy több ütemben lesz lehetőségük pályázni, de elsősorban utánpótlásnevelés támogatására lehet majd igényt benyújtani.

Szedmák Tamás és Molnár Elvira

Az esemény főelőadója Szedmák Tamás, Kiskőrös alpolgármestere és a Főnix Kulturális és Ifjúsági Egyesület elnöke elmondta, hogy 2012-ben alkotta meg az országgyűlés a „civil törvényt”, mellyel egy időben létrehozták a Civil Információs Centrumokat és rajtuk keresztül tud eljutni a civil közösségi szervezetekhez nagyon sok hasznos információ. Ezzel párhuzamosan létrejött a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), ami egy pályázati rendszer, és ezen keresztül tudnak anyagi forrásokhoz jutni a civil szervezetek.

Az elmúlt 10 évben végzett tevékenységükről számoltak most be, de ezt megteszik majd a megye más járásiban, valamint megyei szinten is. Megemlítette, hogy köszönetüket fejezik ki a több, mint 3000 Bács-Kiskun megyében működő civil szervezetnek, akik működő, aktív tevékenységet folytatnak és jelentős közösségi szerepvállalásuk van.
Beszélt arról, hogy 2012-ben mintegy 130 bejegyzett civil szervezet volt Kiskőrösön és jelenleg 100-110 működik aktívan. A nyilvántartások szerint az elmúlt 10 évben 78 civil szervezet vett részt a pályázati rendszerben és nyertek el valamilyen támogatási összeget.

Megemlítette, hogy a lakosságarányos számokat tekintve Kiskőrös a pályázati források elnyerésében országos viszonylatban is az egyik legsikeresebbnek számít, hiszen az elmúlt 10 évben a civil szervezetek összesen 430 millió forintnyi támogatást kaptak. Reményét fejezte ki, hogy a továbbiakban is hatékonyan tudják majd segíteni a különböző kezdeményezések megvalósítását egy olyan időszakban, amikor a civil közösségek szerepvállalása talán minden korábbinál fontosabb szerepet tölt be egy település életében.

Információ – elérhetőség:
Bács-Kiskun megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ
6200 Kiskőrösön, Szarvas u. 2. I. emelet 5. iroda
Tel.: 78/415-165
e-mail: civilbacs@gmail.com

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS