Augusztus 20-án ünnepeljük az államalapítást, Szent István királyt, és ez a nap az Új Kenyér ünnepe is.

Az ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret először ünnepélyesen megszentelik, majd felszelik és szétosztják a darabjait.

Miért az Új Kenyér ünnepe?

-Hirdetés-

A hagyomány szerint az aratás után, Szent István napon sütötték az új búzából készült első kenyeret. Ezért nevezték augusztus hónapot az új kenyér havának. Ezen a napon országszerte aratóünnepeket tartottak, ahol az aratás befejeztével az aratók búzakalászból és mezei virágokból aratókoszorút vagy búzababát kötöttek és ünnepélyes menetben a gazda elé vitték azt. Ezután mulatságot tartottak, amellyel le is zárult az aratóünnep.

A termény betakarítását a legtöbb nemzet hálaadással ünnepli. Az Új Kenyér ünnepe is a népi aratóünnephez kapcsolódik. Eredetileg nem augusztus 20-án rendezték hanem július 15-én. Ezen a napon aratási felvonulást tartottak, mely során a templomba hálaimát mondtak az aratás sikeres befejezése miatt.

Az Ószövetségben a törvények közé tartozik, hogy az aratás ünnepe előtt az új búzából, senki nem süthetett kenyeret. Az ember legalapvetőbb élelmiszere, vagyis a kenyér, mindig is az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálta. Az augusztus 20-ai ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik.

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, Bács-Kiskun megye is méltóképpen készül az Új Kenyér ünnepére, méghozzá a megye kenyerének megsütésével. Ehhez már az elmúlt hetekben több megyei településről, köztük Kiskőrösről is érkezett búza a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzathoz. Az ünnepi kenyér elkészítési folyamatairól a Bács-Kiskun közösségi oldalon számoltak be.

“Bács-Kiskun boldoggá tesz. Igaz ez a hétköznapokra és még inkább ünnepeinkre, melyek között kiemelten tekintünk államalapításunk ünnepére, melynek tiszteletére kemencébe került a megye kenyere. Ehhez az összetartozásunkat is szimbolizáló „Boldog lisztet” negyvenkét település búzaadományából őrölte az izsáki Eleven Porta Ökogazdaságban Rácz Sándor. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat munkatársa, Víg László pedig megsütötte a „Boldog kenyeret”, amit augusztus 20-án Pálosszentkúton szentelnek meg ünnepi szentmise keretében.
Szeretettel hívjuk és várjuk Önöket Petőfiszállás-Pálosszentkútra, a Mi Napunk késő estébe hajló, élményekkel, értékekkel, koncertekkel színesített rendezvényére.”

 

 

Állomások a kenyér útján – ahogyan Izsákon őrlik

Rácz Sándor, az izsáki Eleven Porta Családi Ökogazdaság vezetője őrli évek óta a búzát, a Megye kenyeréhez. Ismerkedjenek meg a folyamattal, az elhivatott vállalkozóval, aki idén 42 település búzaadományát őrölte finomra.

 

Ahogy országszerte, úgy Kiskőrös térségében is ünnepi rendezvényeket tartanak nemzeti ünnepünkön Magyarország születésnapja alkalmából augusztus 20-án, szombaton.
Ezzel kapcsolatos részleteket a Programajánlóban találnak! A megemlékezésre, ünneplésre, szórakozásra és kikapcsolódásra a lehetőségek és helyszínek szinte korlátlanok.

Forrás: agroinform.hu
Videók: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat
Kiemelt kép:VIRA.HU archív

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS