Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke volt a Kibeszélő vendége. A műsorban arról is beszélt, hogy mikor lehet 480 forint alatt az üzemanyag ára és mit tanácsol az ünnepi hétvégére.

A szervezet a tagokra bízta, hogy kinyitják-e a benzinkútjukat a hétvégén, de Egri Gábor arra számít, hogy sokan zárva maradnak, részben elkeseredettségből részben azért, mert nem lesz üzemanyaguk. 

-Hirdetés-

A tagságunk úgy döntött, hogy mindenki vérmérséklete, elkeseredettsége mentén eldönti, hogy kinyit vagy sem, de úgy gondolom, a kis benzinkutak többsége nem fog kinyitni az ünnepi hétvégén – hangsúlyozta Egri Gábor.

Egri Gábor (Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Magyarországon az üzemanyag felhasználás zöme belföldi, és főleg motorbenzinben az alapvetően belföldi lakossági felhasználás van, ezért azok a töltőállomások, ahol csak gázolaj van, könnyebben vészelhetik át azt helyzetet, amelyet az ársapka okoz a benzinkút üzemeltetők számára, hiszen nekik csak piaci áron kell kiszolgálniuk  – mondta a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke.

A benzinkutakon általában a piaci áras és a hatósági áras üzemanyagok egy helyen vannak, nincsenek elkülönítve. Ez azt jelenti, hogy ha tudunk is 700 forintért importálni, hatósági áron 480-ért kell eladnunk, tehát azt a 220 forint úgymond „bukót” senki nem fogja bevállalni.

Az érdekképviselet vezetője hozzátette: a professzionális nagynyomású pisztolyokon, ahol a tartálypark is úgy van kialakítva, akkor ott már ki tudják szolgálni importból is a piacot, de ez nem egy meghatározó szegmens.

Minden országban a politika odafigyel a lakosság lelkiállapotára, az üzemanyag pedig hardcore termék, a sajt és a sonka árát nem figyelik, de az üzemanyag árát minden héten bemondják – mondta Egri Gábor.

Hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy október után már nem lesz szükség az ársapkára, mert a világpiaci ár olyan mértékben fog csökkenni, hogy itthon is 480 forint alá mehet az üzemanyag ára. 

A Kibeszélőből kiderül az is:
  • miért és mióta kérnek kompenzációt az üzemanyagtöltő állomások a kormánytól;
  • hogyan lesz a 20 Forintos támogatásból 16 Forint;
  • mit remélnek a benzinkutak a benzinkutak zárvatartásáról;

A teljes videót a IDE kattintva nézhetik meg.

Forrás: index.hu
Kiemel kép: illusztráció

MEGOSZTÁS
Írta: vira