A Continental Singers több évtizede rendszeres vendége a Magyar Pünkösdi Egyház Keceli Gyülekezetének. Az utóbbi években bekapcsolódott a szervezésbe a keceli Szentháromság Plébánia is. Rémán Dániel pünkösdi lelkipásztor és Fekete Szabolcs katolikus plébános fontosnak tartják az evangélium ilyen jellegű közvetítését is, melyet az együttes képvisel.

A Continental Singers az Egyesült Államokban született 1967-ben. Az együttest Cam Floria alapította. Két év múlva Európát és a rendszerváltás után Magyarországot is meghódította. 1998 óta a magyar csapat vezetője Lukács Éva, az idei turné – Mindent újjá tesz címmel – karnagya pedig Szentpétery Mózes. Mózes egyébként a 2019-es A Dal produkcióban is szerepelt miskolci együttesével (The Sign), az Ő című számukkal. Egészen az elődöntőig jutottak. Vele beszélgettem a koncert előtt.
-Hirdetés-

 

Mióta vezeted az együttest?

Negyedik éve. Ebben három felnőtt és egy Contini csapat volt a nyári csoportok közül.

Szentpétery Mózes, az együttes vezetője
A fő foglalkozásod zenével kapcsolatos?

Igen. Zenészként dolgozom. Egyetemi tanulmányaimat is ezen a területen folytatom.

Hogyan válhat valaki Continental Singers taggá?

Az a jó nálunk, hogy minden évben újra alakulunk, és sokféle pozícióra lehet jelentkezni. Énekes, technikus, pakoló személyzet. Főként koncertek után lehet jelentkezni, illetve a honlapunkon olvasható módon.

Van várólista?

Régebben hosszú lista volt, sok „nem” levelet kellett kiküldeni. Mára szélesebb a lehetőségek palettája, picit kevesebben vannak, akik egyszerre 2-3 hetet tudnak erre szánni.

Hogyan alakul ki a repertoár?

Idén 40 év dalaiból választottunk ki tizenkettőt, amelyek leginkább kifejezik a turné mondanivalóját. Ezek amerikai és holland dalok fordításai.

Mi alapján választotok koncerthelyszínt?

Vannak visszatérő helyszínek. Kecel abszolút ilyen, de úgy működik, hogy bennünket keresnek meg. A világon egyedülállóan nálunk él az együttes töretlen lelkesedéssel.

Hogyan fogadják a keresztény könnyűzenét Magyarországon? Kaptok visszajelzéseket?

Igen, nagyon sokat. Összességében pozitívan fogadnak bennünket. Jó, hogy felekezeti hozzátartozás nélkül érezhetjük, a keresztény könnyűzenének van létjogosultsága, helye az otthonokban, gyülekezetekben. Öröm menni szolgálni. Nyitott szívvel fogadják a dalainkat.

Rémán Dániel, az MPE Keceli Gyülekezetének lelkipásztora

Az MPE Keceli Gyülekezetének lelkipásztora, Rémán Dániel mesélt a szervezésről:

Sok évtizedes a kapcsolatunk, még az előd, a Jubilate is koncertezett a 80-as években Kecelen. Az utóbbi 6-8 évben a Római Katolikus Plébániával közösen szervezzük. Nagyon különleges, elkötelezett a Continental Singers csapata. Abszolút önkéntesek, sőt, ők járulnak hozzá a koncert megvalósításához. A szervezőktől semmit nem kérnek, mi megvendégeljük őket, szállást, étkezést biztosítunk.

Vannak keceli fiatalok a csapatban?

Már Jubilatéban is voltak. Tavaly és idén Jánosi Teodóra és Timóteus énekelnek. Akiknek az édesapja – Jánosi Ferenc – szintén a gyülekezetben szolgál. Iskolamisszióban, fiatalokkal foglalkozik, addiktológiai konzultánsként végez lelki munkát a közösségben.

Három énekes fiatallal is sikerült beszélnem:

– 2019-ben egy koncert után jelentkeztem, ahol máris egy alap meghallgatás volt egy dalrészlettel. Szeptemberben megkerestek, akkor jelentkeztem hivatalosan. Egy skálát és 2-3 dalt kellett küldeni, majd a Continental irodában volt a felvételi. 2021-ben volt az első turném. (Jánosi Teodóra)

– Sok koncertet meghallgattam, és mindig tetszett, ahogyan az Urat dicsőítik, és maga a csapat, a közösség. Ez a második évem, hogy részt veszek a turnén. (Jánosi Ferenc Timóteus)

– Ötödik éve éneklek a csapatban. Korábban a Continivel, most a felnőtt együttessel. (Szentgyörgyi Anna)

Szentgyörgyi Anna, a KEVI Gimnázium tanulója az ötödik turnéban énekel

A Continental koncertek mindig pontosan megkomponált koreográfia szerint zajlanak. Az énekesek mozdulatai, a fény- és füsteffektek összhangban vannak a közvetített üzenettel. A dalok között pedig bizonyságtételek, történetek hangzottak el. Az őszinte, hiteles előadás így nem előadásnak tűnt. Fontos pillanatokból álló másfél órának, ami nézőket és énekeseket egyaránt átformált.

Az interjú képeit Jánosi Ferenc készítette.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (79 db kép)
MEGOSZTÁS