Megtörtént a műszaki átadás-átvétele az Akasztó-Dunatetétlen-Solt kerékpárútnak és várhatóan szeptemberben lesz majd az ünnepélyes átadása. A több, mint egy milliárd forintból megépült beruházás által a térség kerékpárútjai bekapcsolódhatnak a nemzetközi rendszerbe.

A kerékpárút építésről Akasztó településének polgármestere Suhajda Antal elmondta, hogy a 14,1 kilométeres szakasz megépülésével összefüggő kerékpárút rendszer alakult ki Kiskunhalastól Soltvadkert-Kiskőrös-Akasztó-Dunatetétlen-Solt települések között, amely az országos és nemzetközi hálózatokhoz való csatlakozást teszi lehetővé. A fejlesztés Soltról indul és Dunatetétlenen át éri el Akasztót, északkelet-délnyugat irányban haladva. A munkálatok elvégzésére pályázatot nyújtott be a nyertes Soltút Kft.-n kívül a pátyi Vágányprofil Kft., a fővárosi Falcon Global Zrt., az osztrák tulajdonú STRABAG Építőipari Zrt., illetve a kecskeméti MEGA-SPED Kft. is. A projektre összesen 700 millió forint állt rendelkezésre az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) keretében, amelyet 376 millió forintos többlettámogatással egészítettek ki.

Tóth Imre volt önkormányzati képviselő magánszemély adománya ez a pihenőhely
-Hirdetés-

A beruházás keretében a már meglévő kerékpáros hálózati elemek összekötése épült meg, így a megvalósítással Akasztó, Kiskőrös és Soltvadkert térsége rácsatlakozott az EuroVelo 6-os, Duna-menti kerékpárút-hálózatra. Ez annyit jelent, hogy Kiskunhalastól közvetlenül el lehet érni kerékpárúton a Dunát, a Balatont vagy a Duna eredésének helyét a németországi Fekete-erdőt is.

A beruházás része volt ez a pihenőhely is, ahol pad, asztal, kézi pumpa, valamint a legszükségesebb szerelő eszközök is megtalálhatók

A kerékpárút műszaki paramétereit tekintve kell elmondani, hogy a nyomvonala 2 méter széles és a beruházás része három pihenőhely (Solt, Dunatetétlen, Akasztó Halascsárda), ahol pad, asztal, kézi pumpa, valamint a legszükségesebb szerelő eszközök is megtalálhatók. A polgármester megemlítette, hogy létesült egy másik pihenőhely is a volt útkaparó ház helyén, ahol emléktábla került felállításra, pad és asztal, valamint napelemes világítás lett elhelyezve Tóth Imre volt önkormányzati képviselő magánszemély adományaként és munkájával. Beszámolt arról is a polgármester, hogy Akasztón az 53-as számú főútvonaltól a Csengődi úton az Arany János utcáig kerékpársáv lesz kialakítva, az Arany János utcától a Jókai utcáig 2 méter széles, a Jókai utcáról a Toldi utcáig pedig 2,6 méter széles járda- kerékpárút épül. Mindezek mellett az Akasztó északi oldalán található üzemanyagtöltő állomással szemközti részen (Zöld Vendéglővel szemben, a Duna-Völgyi főcsatornán keresztül) 350 méteres szakaszon kerül kiépítésre kerékpáros út.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (21 db kép)
MEGOSZTÁS