A színpadi programok mellett a hagyományos ételeinkhez és italainkhoz kapcsolódó események is keresett programok a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokon. Idén is számtalan gasztronómiai élményben lehet része azoknak, akik kilátogatnak a háromnapos rendezvényre.
Szeptember 3-án, szombaton a Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében a sztrapacska készítés fortélyaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Pozsonyi utcában.
„Hagyományt szeretnénk teremteni, mégpedig azért, mert a sztrapacska készítés nagyon sok embert érdekel. Van aki már el tudja készíteni, és vannak akik meg szeretnék tanulni. Csapatokat alkotunk majd, hiszen a csapatban együtt dolgozás is egyfajta összetartozás” – mondta a Kiskőrös TV-nek adott interjúban Györk Ernőné, a Kiskőrös Város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Szeptember 4-én, vasárnap délelőtt tíz órakor ismét kinyit a „Nyanyicska konyhája” a főtéren, ahol számtalan finomságot kóstolhatnak meg a vendégek. A sztrapacska mellett a jófajta krumplis pogácsa is terítéken lesz.
Szeptember 4-én, vasárnap a Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzata sváb finomságokkal várja a vendégeket a Hegyközség irodája mellett.
„A Szüreti Napon általában grillezni szoktunk. Ez most is így lesz, a húsok mellett pedig magyaros és bajor fűszerezésű grillkolbászokat fogunk sütni. Köretként salátákat készítünk. Egy igazán sváb étellel is készülünk, méghozzá a sváb savanyú káposztával, melyhez húst, füstölt kolbászt és gőzgombócot tálalunk. Ezt az ételt nagyon szeretik mind a magyarok, mind a németek. A testvérvárosból lesz itt egy 10 fős delegáció, és őket is szeretnénk majd vendégül látni” – mondta Kincses Mihályné, a Kiskőrös Város Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Mint ahogy már megszoktuk, több kiskőrösi és környékbeli vendéglátós is kitelepül a főtérre a rendezvény ideje alatt. A Borutcában idén először zsíros kenyér is lesz borkorcsolyaként.
Forrás: Kiskőrös TV
Kiemelt kép: illusztráció