A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola a 2022/23-as tanévben hat új pedagógussal kezdi meg a munkát. Ebben az interjúban Pasztendorf Gabriellát szeretném bemutatni az Olvasóknak, aki alsó tagozatban, tanítóként erősíti az iskola tantestületét.
Hogyan kerültél Kiskőrösre?

A párom miatt költöztem a városba két éve. Előtte öt évet tanítottam a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskolában pályakezdő tanítóként. A szívem Kiskőrös felé húzott, ezért amikor meghallottam, hogy van lehetőség, azonnal jelentkeztem a Bem iskolába.

Hol végeztél?
-Hirdetés-

Kecskeméten végeztem az akkor Neumann János Egyetemen, ami ma Károli Gáspár Református Egyetem. Tanítóként, ének zene műveltségterületen. Munka mellett végeztem el az SZTE-n a neveléstudományi bölcsész szakot, mely okleveles egyetemi végzettséget biztosít a tanítói szakmám mellé.

A Bem iskolában az 1.c osztályfőnöke vagyok. A magyar nyelv és irodalom, ének, rajz, technika tantárgyakat tanítom nekik. Illetve a 3.c osztályban heti két órában éneket.

A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola egyik új tanítója, Pasztendorf Gabriella
Miért tartottad fontosnak a neveléstudományi bölcsész képzést?

Ez egy nagy álmom volt. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban. Maga a pedagógia, mint tudományág nagyon érdekel, így az egész oktatási rendszert úgy érzem, jobban átlátom. Ekkor jelent meg egy szakmai cikkem az ELTE Gyermeknevelés Tudományos Folyóiratban. A szakdolgozati konzulensemmel –  dr. Józsa Krisztiánnal – közösen írtuk. Címe: Az olvasástanítás eredményessége az iskola kezdő szakaszában a COVID19 időszaka alatt: a pedagógusok és a szülők megítélése.

Mindig tanár szerettél volna lenni?

Nem egészen. Néha óvodapedagógus, lakberendező, néha építész. Sokáig nem voltam biztos az utamban, amely a középiskolában kristályosodott ki. Az engem tanító pedagógusok inspiráltak. Mikor a Fazekasba kerültem, ott olyan nevelőtestületben dolgozhattam, akiktől rengeteget tanultam. A legtöbbet Horváth Márta tanítópáromtól, aki a legnagyobb támogatóm volt emberileg és szakmailag.
De korábban is voltak rám nagy hatással pedagógusok. Nyolc évig néptáncoltam, négy évig voltam énekkaros. Mindkét területen sokat jelentettek nekem a tanáraim. Általános iskolai tanítóm is nagyon meghatározó volt abban, hogy ezen a pályán induljak el.

Hogyan fogadta családod a továbbtanulási terveidet?

A szüleim igazi példaképek számomra, mert nagyon örültek, támogattak. Igazából első generációs pedagógus vagyok a családban. Bár azóta a nővérem is tanárként végzett.

Őt vajon te inspiráltad ebben?

Igen, azt hiszem. Mindig azt mondtam neki, hogy ő is nagyon szeretné ezt a szakmát, a gyerekeket.

Kapcsolódó cikk
Pasztendorf Mónika szerint fontos, hogy a tanulók motiváltak legyenek
Pasztendorf Mónika szerint fontos, hogy a tanulók motiváltak legyenek
A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola pedagógusi kara a 2022/2023. évi tanévben új környezetismeret és történelem tanítóval bővült. Pasztendorf Mónika...
Szerinted mik az igazi pedagógus vonásaid?

Nagyon rugalmasnak tartom magam, bármilyen élethelyzethez alkalmazkodni tudok. Kreatív vagyok. Mások azt mondják, magas az érzelmi intelligenciám. Ezt a nevelésben is különösen fontosnak tartom. Az énkép, önismeret tudatos fejlesztését. És persze a problémamegoldó képességemre is szükségem van.

Hogy látod, mik a legkomolyabb kihívásai egy pedagógusnak a 21. században?

Mindenképpen a rohanó világ, ami mindannyiunkat körülvesz. Sokszor úgy érzem, hogy nincs időm semmire és senkire. Pedig szükségünk van rá, hogy magunkat jobban megismerjük, hogy a pillanatnak, a mának éljünk. Csak így lehetünk boldogok.

Mivel kapcsolódsz ki a munka körforgásából?

Nagyon szeretek kirándulni, utazni, bár erre ritkán adódik lehetőségem. De az olvasás –  akár pedagógiai szakkönyveké is – , illetve a zenehallgatás mindig kikapcsol.

Fel tudsz idézni  kedves emléket a te iskolás éveidből?

Például a szavaló- és mesemondó versenyek Soltvadkerten. Énekkari fellépéseink, adventi hangverseny. Néptáncos szereplések a szüreti felvonuláson. Ezekre nagyon jó visszaemlékezni.

Pedagógusként is gyűjtöttél már hasonló élményeket?

A második évemben volt egy tanítványom, aki az iskolai és járási mesemondó versenyen is első helyezést ért el. Rá ma is nagyon büszke vagyok. Illetve a Fazekas Innovációs Műhely keretében tartottam egy kétórás előadást a környék pedagógusainak Logika és sakk témában. Amikor az Öko-program gazdája voltam, a fenntarthatósági témahét keretein belül írt pályázatom alapján a megye legjobb iskolája lettünk. Ezen felül én voltam a Sakkpalota program koordinátora is.

Az új Bemesek balról jobbra: Lasztovicza Marcell, Durst Klaudia, Kurucz Bernadett, Pasztendorf Gabriella, Pasztendorf Mónika, Kovács Gábor
Mindenkitől megkérdezem, hogy mi a kedvenc idézete. Számodra van ilyen különösen fontos mondat?

„Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, és megtalálja a munkát, amit szeretni fog.” (Szent-Györgyi Albert)

„Egy remek tanárral eltöltött egyetlen nap többet ér, mint ezer évnyi szorgalmas tanulás.” (japán közmondás)

MEGOSZTÁS