Az ősz beköszöntével szeptember harmadik hétvégéjén, 16-17-18-án rendezik meg a Soltvadkerti Szüreti Fesztivált. A felnőttek mellett természetesen a gyermekekre is gondoltak a programszervezés során. Az apró népeket 17-én szombaton, 17 órától várják két helyszínen is az óvodák szüretelő programjára.
A soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvodában tartott hagyományos szüreti mulatságról, és a szombati nap programjáról Csesznegi Evelin csoportvezető óvónő mesélt hírportálunknak.

– Idén is elérkezett a szellős szeptember, az óvoda falai pedig újra megteltek mosolygós kis arcocskákkal és vidám kacagással. Sok éves hagyománynak számító szüreti kavalkádunk idén is megrendezésre került, amely során a gyermekek egy egész héten át tapasztalatot és ismeretet szerezhettek, mélyíthettek el az ősszel, a szürettel, a szüreti hagyományokkal és munkálatokkal kapcsolatban.

-Hirdetés-

A hét kezdeteként izgalmas programmal készültünk, hiszen az óvoda udvarán szőlő vadászatot szerveztünk. Minden gyermek saját kis vödörrel és nagy izgatottsággal indult az udvarra, amelynek minden pontján gazdátlan szőlőfürtök hevertek. A gyümölcsről, a szüretről csoportszinten interaktív beszélgető köröket alakítottunk, amikor is közösen átbeszéltük a témához kapcsolódó fontos dolgokat. Borvidék lévén nem is csoda, hogy a soltvadkerti gyermekek nagy része jártas e témában, nem véletlenül ez az egyik legnépszerűbb gyermekeink körében.

A keddi napon a nagycsoportos gyermekekkel ellátogattunk a helyi piacra, ahol megfigyeltük, hogy milyen őszi gyümölcsöket és zöldségeket árulnak a kedves árusok, és természetesen vásároltunk is a szemrevaló portékából. A mozgalmas utunkról visszatérve sem tétlenkedtünk, hiszen az előző napon összegyűjtött és az újonnan vásárolt gyümölcsökből is friss gyümölcslevet készítettünk a csoportokban gyümölcsprés segítségével.

A hagyományőrzés jegyében Szarka Judit is ellátogatott hozzánk, kinek énekes, táncos programján boldogan vettek részt a gyermekek.
A hét derekán finom illat lengte be a folyosókat, hiszen a nagycsoportosok az udvaron összegyűjtött szőlőből közösen szőlős piskótát és szőlőtortát készítettek. A finomsággal megkínálták a kisebbeket, ez pedig egy remek alkalom volt arra, hogy jobban megismerjék egymást az új, kis óvodába érkező társaikkal.

A csoportokba betekintve szorgos kezek munkálkodása volt jellemző, hiszen különböző kreatív barkács munkákkal hangolódtak a gyermekek a szüreti fesztiválra, és az előző napokban szerzett élményeket, tapasztalatokat vizuális úton reprodukálták különböző technikákkal életkorhoz igazodva. Ezeket a folyosóra kihelyezve igazi őszi hangulatot teremtettünk, és a gyermekek és szülők is meg tudták tekinteni az elkészült műveket.

A hét zárásaként az óvónők egy meglepetés előadással készültek a gyermekeknek, amely során jelmezbe bújva a Szegény ember szőlője című mesét adták elő nagy szeretettel.

A Soltvadkerti Szüreti Fesztiválon óvodánk is részt vesz majd. Színes programkínálatunkkal a szombati napon a Motor Múzeum udvarán leszünk megtalálhatóak, ahol 17 órától nagy szeretettel várjuk a gyermekeket és szüleiket egyaránt. Programunkat igyekeztünk úgy kialakítani, hogy az oda látogató gyermekek több tevékenységből tudjanak választani kedvükre, és több területet átölelő, fejlesztő hatású játékos tevékenykedés várja ott őket. Barkácsolós asztalunknál kézügyességet fejlesztő, őszies hangulatú munkával várjuk a gyermekeket. Lehetőség nyílik majd őszi lombhullató elkészítésére, és természetesen az ősz legismertebb jegye, a szőlő is elkészíthető lesz majd érdekes technikával a gyermekek számára, amelyhez az eszközöket a helyszínen biztosítjuk.
A logikai gondolkodás fejlesztésének elősegítésére asztali játékos tevékenységekkel készülünk, amelyekbe szintén belecsempésztük az ősz jellegzetes motívumait. Az általunk kézzel elkészített amőba táblán tudnak majd ügyeskedni a gyermekek, ahol a megszokottól eltérően gesztenyével és dióval végezhetik majd a játékot, továbbá egyedi őszi képeket ábrázoló kirakós játékban is kipróbálhatják magukat a kicsik és nagyok eltérő nehézségű kirakós képek összeillesztése által.
Óvodánk táncos lábú nevelői népviseletbe öltözve tánccal és népi zenével várják majd a látogatókat, amellyel célunk a hagyományok felelevenítése, a régi idők hagyományainak megőrzése. Ezáltal nem maradhat el a szokásos szőlőtaposás és préselés sem, amelyet a gyermekek méretéhez igazodva valósítunk meg, és talán a gyermekek számára ez a legizgalmasabb a közös délutánban.

Nevelőközösségünk együttes erővel, nagy szeretettel és izgalommal készül a szombati napra, ezért is reméljük, hogy minél többen ellátogatnak majd hozzánk, és együtt tölthetjük el ezt a kellemes délutánt jó hangulatban, sok nevetéssel és még annál is több vidámsággal.

Megkeresésünkre Bodahelyi Antalné intézményvezető elmondta, hogy a Soltvadkerti Óvodák és Bölcsőde óvodapedagógusai szeptember 17-én, szombaton délután 17 órától várják szeretettel a Hősök terére az óvodás korú gyermekeket a játékos “Szüretelő…” programra, ahol lehetőségük lesz:

  • szőlőpréselésre,
  • must kóstolásra,
  • “tökgurító” ügyességi játékra,
  • népi fajátékok kipróbálására: csigafutam stb.

Mindezek mellett az óvodás gyermekek körében nagyon népszerű “rajzoló fal” is várja a gyermekeket.

Kiemelt kép: illusztráció

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (2 db kép)
MEGOSZTÁS