A tavalyi forróságban töltött, nyári Tóról-Tóra-Túra után az Eltájolók TSE úgy döntött, nem teszi ki a túrázókat napszúrásnak. Így lett az idei dátum őszi. Szeptember 17-én a napszúrás valóban nem fenyegette a bátor indulókat. A víz annál inkább. Néhány órás kivétellel egész nap esett.

-Hirdetés-

Mivel már kora hajnalban csepergett, sokan maradtak otthon az előnevezők közül is. Ám negyvenkilencen szembenéztek az időjárással és a kilométerekkel az alábbi leosztás szerint:

Gyalogos 20 km: 31
Gyalogos 50 km: 5
Gyalogos 70 km: 6
Kerékpáros 40 km: 4
Kerékpáros 70 km: 3

Ismét önkéntes diákok segítettek a rajtban és a célban, valamint az ellenőrző pontoknál is. Egyik sem volt sétagalopp ezen az esős, szeles napon. A sikeres teljesítésért oklevél és kitűző, valamint finom falatok jártak.

A megfáradt, de büszke hősök

A Tótól-Tóra-Túra talán még nem annyira ismert itt Kiskőrösön, mint az évtizedes hagyománnyal rendelkező nagytestvére, a Petőfi Túra, de az útvonala legalább annyira lenyűgöző. Akácosok, fenyőerdők és mesebeli zöldfüvű titokzatos területek váltogatják egymást. Elhagyott pincék, rendezett szőlők és káposztaföldek, az útjai végeláthatatlan kanyargó zöld szalagok az Alföld szívében.

A gyerekek – akikkel együtt tettük meg a 20 km-es távot – gyerekek voltak közben, a szó legnemesebb értelmében. Mindenre felmásztak, gallyakat hurcolásztak, homoktortát készítettek, héliumos lufikat szabadítottak ki az erdőből, lovakban gyönyörködtek, és meséltek magukról. Ilyen dolgokat adhat a Tóról-Tóra-Túra annak, akit elfog a lelkesedés, hogy felfedezze, milyen szép vidéken élünk. Hiszen az Eltájolók TSE minden túrájának ez a legfőbb célja.

A Vadkerti-tó kilátójánál

Néhány kifejező mondat, ami nálam jobban elmondja, miért különleges ez a program:

Én még sosem jártam erre, de vissza kell jönnünk máskor, akár biciklivel is! ”
„Ez a zöld, olyan, mintha valami mesében lennénk!”
„Azta, toboz.”
„Azta, kecske.”
„Azta, de szép lovak!”
„Nézd, de sép sárga virág!”
( A sép jelenleg menő kifejezésnek tűnik a kamaszoknál.)

Persze, az eső miatt olyan is volt, hogy:

„Vigyázzatok, ez egy korcsolyapálya!”
„Ha hazaérünk, enyém a zuhanyzó, amíg van forró víz!”
„Az időjárás? Azzal semmi gond nem volt! De 20 és 45 között konkrétan nemhogy futható, de járható sem volt. De azért jó kis túra ez.”
(A 70 km-es távot megfutó ultrafutó.)

Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott! A szervezők köszönik a soltvadkerti Kemping Büfé és a Roberto Horgászpark támogatását, és az önkéntes diákok munkáját!

Várhatóan a 2023-as Tóról-Tóra-Túra időpontja: 2023. szeptember 23.

 

A képeket Derláné Tóth Judit, Halász Ágnes és a cikk szerzője készítették.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (111 db kép)
MEGOSZTÁS