A Tóról – Tóra – Túra rajtjának helyszíne, a záportározó sokak kedvelt helyévé vált Kiskőrösön. Futók, kerékpározók vagy sétálók élvezik napról napra – a futók által Zápor-körnek becézett – tó körüli területet.

-Hirdetés-

Június 26-án hajnalban az Eltájolók TSE szervezői kitelepültek, hogy elindítsák a Tóról – Tóra  – Túra első nevezőit. Szedmák Tamás alpolgármester kereste meg Döme Gézát, a turistaegyesület elnökét, hogy lehetne-e egy túrával népszerűsíteni a tavat.

Az Eltájolók TSE rajtnál dolgozó tagjai. A többiek épp most láthatatlanok. Pecsételnek, pogácsát sütnek vagy szalagokat szednek

Így kezdődött az új, térségi teljesítménytúra története, amely a Kiskunsági Barangoló Túrakupa sorozat részeként is teljesíthető. Az első alkalmon 87-en indultak el, hogy felfedezzék a környék állóvizeit. Mind az öt táv körtúra. 20 és 70 km közöttiek, a legtávolabbi pont a Szelidi-tó. Az öt tó a záportározón kívül: a Vadkerti-tó, a kiskunhalasi Sós-tó, a Roberto horgásztó, a keceli Kenderföldi-tó és a Csukás-tó. A legnépszerűbb táv a 20 km-es volt.

Döme Géza, a túra főszervezője így nyilatkozott: „Egy ilyen túra megvalósítása komoly előkészületeket igényel, hiszen fontos, hogy minden része biztonságos és járható vagy kerékpározható legyen. A távok alapvetően újak, egy kevés átfedés van az idei Petőfi-túrával.

A kánikulára való tekintettel minden pecsételőállomáson biztosítottunk vízfelvételi lehetőséget. Hogy pontosan lehessen követni az útvonalat, a túra előtti napokban szalagoztuk és útirányjelző táblákat helyeztünk el. Néhány helyen csak zsírkrétával tudják jelölni a túrázók, hogy érintették az adott ellenőrző pontot, de természetesen ugyanúgy, ahogy a Petőfi-túrán gimnazista, sőt idén általános iskolás önkéntes diákok is segítettek az Eltájolóknak.

A Feketehalmi tanyák ellenőrzőpont

A sikeres teljesítők emléklapot, kitűzőt kapnak. Ezen kívül pedig italjegyeket, melyeket a túra útvonalán található büfékben tudtak beváltani.

Az Eltájolók TSE túráin hosszú évek óta nincs műanyag pohár, és a nyomtatott térképek mellett digitálisakat is készítünk, hogy felesleges papírokkal ne terheljük a környezetet.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani: Kiskőrös Város Önkormányzatának, a Kemping Büfének, a Fiesta Étteremnek, az önkéntes diákoknak és az Eltájolók TSE tagjainak.

Farkas Péter 2 óra 15 perc alatt, futva teljesítette a 20 km-es távot, ő volt az első beérkező. A tapasztalatairól kérdeztem: „Nagyon tetszett az útvonal, néhány frissen tárcsázott földterületet leszámítva, jól futható volt. Kalocsáról érkeztem, már a Petőfi Túrán is futva tettem meg ugyanezt a távot. Korán indultam, és a lehűlés is nekem kedvezett.”

Farkas Péter, a 20 km-es táv első teljesítője

A képeket készítették: Döme Zita, Halász Ágnes, Tóth Márta, Jeszenszki Zsolt, Karf Alex és a cikk szerzője.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (64 db kép)
MEGOSZTÁS