2022. szeptember 18-án ismét vizsgára ébredtek a Kiskőrösi Kutyaiskola négylábúi és gazdáik. Korábban írtunk róluk, hogy egy megelőző-gyakorló vizsgát tettek, amivel a mai napra készültek már lelkiekben. A szeles időben 9 kutya tett vizsgát az erdőtelki pályán. Erről kérdezte a VIRA.hu Szentgyörgyi Alajost, aki immár 25 éve vezeti kutyaiskoláját.

Szentgyörgyi Alajos a Kiskőrösi Kutyaiskola vezetője és a bíró, Kolarik Péter
Miért különleges ez a mai vizsga? Ki lesz a bíró?
-Hirdetés-

Minden kutyaiskolának a pecsétje az a kiképzés, amikor vizsgát tesznek a tanulók, mivel a tudásukról tesznek bizonyságot. A mai napon nemzetközi BH engedelmes vizsgát tettek a Kiskőrösi Kutyaiskola tanulói. Bizonyságot tesznek az engedelmességükről, a pórázon és a póráz nélküli közlekedésükről, embercsoport kerülésükről, menet közben ültetés, menet közben fektetésről. Vezényszavas behívásokról van szó, ha ezt ismétlik, akkor az pontlevonással jár. A BH vizsgának két része van. Az egyik a pályán történő engedelmes vizsga, a másik a közlekedésbiztonsági teszt része, ahol a bíró a kutya természetes viselkedését követi és bírálja.

A bírói feladatot Kolarik Péter töltötte be, aki nemzetközileg is elismert FCI munkakutya és teljesítménybíró. Péterrel 30 éves az ismertség, még én magam is vizsgáztam nála.

A serlegek és érmek csodásan fénylettek a szeszélyes időjárásban is
Miben rejlik a vizsga nehézsége?

Amelyik kutya ebben nem felel meg, azt a pályamunka alól is kizárják automatikusan és az esetleges tenyésztéstől is eltanácsolják. Ezen a vizsgán a kutyának idegen kutyával kell találkoznia. Nem támadhatja meg, nem félhet tőle, teljesen természetesen kell viselkednie. Ha egy futó embercsoport halad át, egy kerékpáros halad el mellette csöngetve vagy a kerékpáros odakiabál neki esetleg egy dudáló autó halad el mellette, végig közömbösnek, nyugodtnak kell maradnia. Ezért is fontos a közlekedésbiztonsági teszt, hogy a problémásabb kutya tenyésztése ne történhessen meg. Illetve a kutyaiskolában további feladatok várnak ilyenkor a gazdára és a kutyára is, hiszen alkalmasnak kell lennie arra, hogy a környezetét elfogadja és be tudjon illeszkedni.

Ennek a vizsgának a folytatása az IBGH II-es fokozat, ami már kiegészül egy apport visszahozással, egy előreküldős feladattal, ez már egy magasabb szint ami csak pályamunkából áll. Az I-es szinten 6-an, a II-es szinten 3-an vizsgáztak a mai napon.

Csili bár termetre pici, nagyon keményen dolgozik a többi kutyatársa mellett. Eredménye az első hely
Említetted, hogy ez egy nemzetközileg elfogadott vizsga… 

Ez egy nemzetközi vizsga, amit bárhol a világban el kell fogadjanak, bíró hitelesíti. Például Ausztriában kötelező minden kutyának ez a vizsga és csak akkor tarthat kutyát bárki, ha a szomszédja is beleegyezik.

A tanulóidért kevésbé, az időjárás miatt már jobban izgultál. 

Bíztam a kutyaiskola tagjainak felkészültségében. A mai napon nem is a kutyák felkészültsége, hanem az időjárás volt a rizikófaktor. Ugyanis ha szakad az eső, a kutyának és a gazdának azt is bírnia kell, vizsga mindenképp lett volna. Akár erős szél, akár zuhogó eső, de lehet jégeső is, mi mindig felállunk a pályára. A Kiskőrösi Kutyaiskola minden körülmények között igyekszik helytállni. De a sors kegyes volt hozzánk.

BH szinten:

  1. helyezett: Pohankovics Bence és Archibald
  2. helyezett: Madácsi Vivien és Milo
  3. helyezett: Szabó Antalné és Tyson
(b-j): Szabó Antalné és Tyson, Kolarik Péter, Pohankovics Bence és Archibald, Szentgyörgyi Alajos, Madácsi Vivien és Milo

IBGH II. szinten:

  1. helyezett: Székesné Szkenderovits Erzsébet és Csili
  2. helyezett: Bódogh Csaba és Borisz
  3. helyezett: Szabadi Enikő és Bomber
(b-j): Szabadi Enikő és Bomber, Kolarik Péter, Székesné Szkenderovits Erzsébet és Csili, Szentgyörgyi Alajos, Bódogh Csaba és Borisz

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (63 db kép)
MEGOSZTÁS