A TOP-1.2.1.-15 BK 1-2016-00010 azonosító számú „Solt-Dunatetétlen-Akasztó turisztikai célú kerékpárút fejlesztése” elnevezésű projekt keretén belül megvalósult beruházás átadási ünnepségét tartották meg szeptember 20-án az Akasztói Halaszcsárdánál, ahonnan indul az újonnan megépített kerékpárút egészen Soltig. A több, mint 1 milliárd forintos beruházás által 14,1 km hosszú kerékpárút épült meg.

Az eseményen Némethné Nagy Nóra Akasztó jegyzője köszöntötte a megjelenteket, Font Sándor országgyűlési képviselőt, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökét, valamint a kerékpárút építés konzorciumában résztvevő települések polgármestereit, Pálfi Mihálynét Dunatetétlen, Németh István Solt és Suhajda Antalt Akasztó képviseletében. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Bedics Andrea a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kalocsai Járási Hivatala vezető, a konzorciumban résztvevő települések képviselő-testületének tagjai, a Bács-Kiskun megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Kicsiny László, a beruházás elkészítésében közreműködő projekt-tervezők, közbeszerzők, projektmenedzserek, kivitelezők, műszaki ellenőr, valamint a települési önkormányzatok projektben résztvevő munkatársai és az érintett települések lakosai.

-Hirdetés-

A Himnusz eléneklését követően a Solti Mazsorett Egyesület Szivárvány csoportja adott műsort. Az egyesület 20 éves fennállása óta öregbíti Solt Város hírnevét, melynek szakmai vezetője Szántóné Lehoczki Luca.

Az eseményen elhangzott, hogy Solt, Dunatetétlen és Akasztó települések önkormányzatai és a Bács-Kiskun Megyei Turizmusfejlesztési és Marketing Nonprofit Kft. 2017-ben konzorciumi együttműködést hozott létre annak érdekében, hogy közösen pályázatot nyújtsanak be a Solt-Dunatetétlen-Akasztó turisztikai célú kerékpárút fejlesztése érdekében. A projekt a Széchényi 2020 program keretében, összesen 1.076.798.877,-Ft európai uniós támogatás segítségével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívása keretében került megvalósításra. A megvalósult projekt Bács-Kiskun megye egészének szempontjából kiemelkedő fontosságú, tekintettel arra, hogy átfogó célja az aktív turizmus, azon belül is a térség kerékpáros turisztikai fellendítése. A beruházás keretében a már meglévő, kerékpáros hálózati elemek összekötése valósult meg, rákötve ezzel Akasztó, Kiskőrös és Soltvadkert egész térségét az EuroVelo 6-os, Duna-menti kerékpárút hálózatra. A projekt keretében Solt és Akasztó között, a meglévő kerékpárforgalmi úthálózati elemek összeköttetésére egyoldali, kétirányú kerékpárút kiépítése valósult meg a SOLTÚT Kft. kivitelezésében mintegy 14 km hosszban. A kerékpárút az 53. sz. főút szelvényezés szerinti bal oldalán halad, 2,25 m burkolati szélességgel, településenként pihenőkkel.

Solti Mazsorett Egyesület Szivárvány csoportja
A kerékpárút átadó ünnepségen beszédet mondott Font Sándor országgyűlési képviselő, Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Suhajda Antal, Akasztó településének polgármestere.
Vass Huba Zoltán esperes plébános és Váradi Péter református lelkész szentelte meg a kerékpárutat

Az ünnepség zárásaként a kerékpárútnál szalagátvágásra került sor Font Sándor, Rideg László, Suhajda Antal, Pálfi Mihályné és Németh István közreműködésével.

A szalagátvágást követően Vass Huba Zoltán esperes plébános és Váradi Péter református lelkész szentelte meg a kerékpárutat.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (53 db kép)
MEGOSZTÁS