2022. szeptember 29-én 17:00 órai kezdettel, a Kávé világnapja alkalmából került megrendezésre a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban A „fekete” 66 árnyalata elnevezésű rendezvény.

Az esemény a Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Művelődési Központ közös munkájának volt köszönhető, és úgymond két különböző, mégis egymáshoz kapcsolódó térbeli, és időbeli síkon mozgott.
A szervezők a Kávé világnapja alkalmából, eltérő perspektívákból szerették volna megismertetni a nagyközönséget a mai kávékultúrával.

Szűcs Brigitta Zita nyitotta meg az eseményt
-Hirdetés-

A rendezvényt Prém Szabolcs festőművész barátja -Endrődi Ferenc betegsége miatt-, Szűcs Brigitta Zita író, újságíró nyitotta meg, bemutatva a festő életét és munkásságát. Váczi-Wachsmann Ildikó, a Soundwitch zenekar énekese működött közre, aki az esemény szellemiségétől inspirálódva összeválogatott dalokat adott elő.

A vendégek megtekinthették a festő gyűjteményéből származó korabeli, kávézással kapcsolatos használati tárgyakat és megismerkedhettek Prém Szabolcs kávéval festett képeivel.
Prém Szabolcs

Prém Szabolcs, aki szakmáját tekintve építészmérnök, már felnőttként kezdett a kávéval festés gondolatával foglalkozni. Elmondása szerint saját magától jött rá, és a mai napig folyamatosan fejleszti ezt a különleges technikát, miközben kedvenc témáit, női alakokat jeleníti meg, amiket főleg fényképek alapján fest le. Egy-egy alkotás pár órától, akár hónapokig is készülhet, a száradás folyamatától függően. De természetesen nem csak festményeihez használja a kávét, hanem fogyasztani is szereti.
Tisztelegve városunk nagy szülötte előtt, az eseményre elkészített egy Petőfi Sándor szülőházát ábrázoló kávéfestményt, ami szintén kiállításra került.

A megnyitó ünnepélyességét fokozta a Bim-Bam Cukrászdának köszönhető pezsgő, és kávésütemények felszolgálása.

Ezt követte Jarjabaka Zoltán Feketézz jól! című könyvének bemutatója, amit Matusik Edina –barista, kávépincér– közreműködésével, valamint a jelenlévők által feltett kérdéseken keresztül ismerhettünk meg. Közben pedig, a Coffer Kávézó jóvoltából kávékülönlegességeket kóstolhattak a vendégek.

Jarjabka Zoltán és Matusik Edina

Jarjabka Zoltán aki eredetileg energetikai mérnök, kiskőrösi származású, de most Szegeden él és az új hullámos, Kék elefánt elnevezésű kávézót üzemelteti. Ma már oktat, bíráskodik, barista képzéseket vezet, és ezek hatására, valamint a vendégei által feltett kérdések megválaszolásaként írta meg Feketézz jól! című ismeretközlő könyvét, ami a kávéfajtákról, kávézásról, kávékészítés eszközeiről, módszereiről, receptek bemutatásáról szól. Célja, hogy minél közelebb hozza az embereket a kávézás világához.
Elmondása szerint, kedvence az etióp kávé.

A kávézás eredetéről több monda is ismert: Az egyik szerint, Kr. e. 300-ban egy etióp kecskepásztor észrevette, hogy miután állatai fogyasztanak a növényből, sokkal aktívabbak. Ezt elmondta egy szerzetesnek, aki miután megpörkölte, főzetet készített belőle, és rájött, hogy nem csak ízletes, hanem élénkítő hatású is az ital.
Pár száz év múlva, az arabok már orvosságként is használták.
Majd az évszázadok alatt, gyorsan elterjedt a világban a fogyasztása, bár több országban, számos alkalommal tiltották be vallási, és egyéb okokra hivatkozva.
A magyar szájhagyományban a 17. századból származik a „fekete leves” kifejezés. Ugyanis ebben az időben, a török megszállás idején terjedt el a kávéfogyasztás Magyarországon.
Hazánkban 2009 óta ünneplik ezt a napot a kávé rajongói.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (60 db kép)
MEGOSZTÁS