Október 14-16. között számos fejlesztés és újdonság lesz látható Kiskőrösön. Az egyik ilyen az a versautomata, amely Petőfi Sándor legismertebb költeményeit tartalmazza, egyelőre magyar és kínai nyelven. A kiskőrösi Petőfi Ünnep alkalmával bárki megcsodálhatja, továbbá ki is próbálhatja a Műfordítói Szoborparknál elhelyezett különlegességet.

-Hirdetés-

A versautomata ötlete Matusik Ferenctől és Szedmák Tamástól származik, melynek beszerzésében és programozásában a Kiskunhalasi SZC Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium munkatársai és diákjai nyújtottak segítséget Kiskőrös Város Önkormányzatának.

Szedmák Tamás alpolgármester volt a versautomata ötletgazdája
Szedmák Tamás alpolgármester így mesélt a versautomatáról:

– Még évekkel ezelőtt Matusik Ferenc konkrét tervvel állt elő azzal kapcsolatban, hogy érdemes lenne létrehozni egy Petőfi versautomatát, ami igazán egyedinek és különlegesnek tűnt. Akkoriban azonban még nem rendelkeztünk olyan kapcsolatokkal, hogy ehhez kivitelezőt is találjunk. Majd ahogy teltek az évek és elkezdődött a felkészülés a Petőfi 200 Emlékévre, eszembe jutott ez az ötlet is, hiszen mindenképpen szerettünk volna olyan közterületen is elérhető érdekességeket Kiskőrösre hozni, ami máshol nincsen. Terveimmel felkerestem a kiskőrösi Wattay iskola vezetőjét, Franczia László igazgató urat, akivel ismertettem az ötleteimet és megkérdeztem arról, hogy vállalnák-e a versautomata műszaki fejlesztését, tervezését, kivitelezését. Amire ő igent mondott, majd pár hét múlva jelentkezett a megoldással és közölte, hogy nem is kell kifejleszteni, hiszen vannak már olyan műszaki termékek, amelyek alkalmasak erre is. Viszonylag reális áron sikerült olyan műszaki eszközt találni, melynek összegét egy a Nemzeti Együttműködési Alap által kiírt pályázat kapcsán sikerült elnyernie a Wattay Diáksport Egyesületnek. Ehhez a szoftvert is ők gyártották, ami Petőfi verseket jelenít meg egy listába szedve. A kiskőrösi származású Szlovák Dávidot kértem meg arra, hogy ezeket a verseket mondja fel a Rádió 97 stúdiójában. Továbbá vannak olyan kínai ismerőseink, akik rendszeresen járnak Kiskőrösre, így őket is megkértük arra, hogy készítsék el kínai nyelven ezeket a hangfájlokat. Idén márciusban tulajdonképpen már bemutatásra került az eszköz, azonban nem tudtuk kint hagyni végleges helyén, hiszen a Petőfi Szülőház melletti szoborpark bejáratának környezete átalakítás alatt áll. Az október 14-16. között megrendezésre kerülő Petőfi Ünnepre már végleges helyén kerül kihelyezésre, mely onnantól kezdve rendszeresen használható lesz.

Napokon belül bárki kipróbálhatja a versautomatát

A Wattay Digitális Közösségi Alkotóműhelyében Polereczki Mihály oktató mutatta be nekünk a gép működését és ismertette a projekt egyes fázisait.

– 2020 őszén Kiskőrös Város Önkormányzatának részéről jött a felkérés, hogy készítsünk egy versautomatát. Akkor még olyan tervek voltak, hogy az egészet mi fogjuk elkészíteni, a tanműhelyben összeállított kerettel. Ezt az ötletet aztán hamar elvetettük, mert több probléma is felvetődött. Végül abban maradtunk, hogy az iskola segítségével Kiskőrös Város Önkormányzata megpróbál egy ilyen automatát beszerezni. Ezt Bobek Viktor rendszergazda kollégám segítségével végül meg tudták vásárolni. Már az első tervek elhangzásakor elkezdtük toborozni a diákokat. Olyan személyeket kerestünk, akiket érdekel a programozás, mely feladat egyébként az érettségin és a technikumon is túlmutatott. Volt néhány ilyen tanulónk, az akkor még 10. osztályos: Szeg Zsolt, továbbá a 12. évfolyamból: Adorjáni Szabolcs és Torgyik Patrik. Időközben ők már egyetemi hallgatók. Ők voltak azok, akik kifejezetten érdeklődtek. Velük nem tanórán, hanem szakkörök keretein belül dolgoztunk.

A programozó diákok névsora és oktatójuk neve is olvasható a versautomata kijelzőjén

A versautomata programozásához meglehetősen szabad kezet kaptunk. Kezdetben több megoldás is felvetődött: weblap alapú, illetve C# alapú is. Mi ez utóbbi mellett döntöttünk, mert a srácok ezt jobban preferálták. Mindezt a szakkörök alkalmával készítettük elő, majd a kész programot már csak teszteltük ezen a gépen, mivel a versautomata egy kicsit később érkezett csak meg hozzánk. Bő fél évet várnunk kellett rá, így addigra az első verzióprogram már el is készült, amit számítógépen és laptopon is leteszteltük. Persze teljesen más egy ilyen programot egérrel kezelni, mint érintőképernyőn keresztül. Amikor 2021 februárjának végén megérkezett a gép, sajnos a pandémia miatt el kellett halasztanunk az átadását. Végül idén tavasszal sikerült olyan állapotban bemutatnunk a nagyközönségnek, ahogyan szerettük is volna. Gyakorlatilag majdnem egy évet várt, hogy előkerülhessen, viszont addig a srácokkal még ezt azt hozzáfűztünk a programhoz gyakorlásként, azonban a végén több funkciót mégis ki kellett venni belőle, mert csak túlbonyolította a működését. A program nagy részét a diákok készítették el. A verseket magyar és kínai nyelven, valamint a videófelvételt, mely a kijelzőn látható, az önkormányzattól kaptuk meg. A programot úgy készítettük el, hogy tetszőlegesen, bármilyen nyelven bővíthető legyen a későbbiekben – mondta el Polereczki Mihály, oktató.

 

A kiemelt képen Polereczki Mihály oktató szerepel, aki bemutatta nekünk a versautomata működését (videó, fentebb a cikkben). 

MEGOSZTÁS