Október 14-16. között számos fejlesztés és újdonság lesz látható Kiskőrösön. A szerda délutáni képviselő-testületi ülés alkalmával Szedmák Tamás alpolgármester ismertette a Petőfi 200 Emlékév októberi ünnepi hétvégéjének programjait, valamint az esemény kapcsán hamarosan elkészülő beruházásokat, fejlesztéseket is megemlítette.

Szedmák Tamás alpolgármester, a Petőfi 200 Emlékbizottság ügyvezető alelnöke ismertette a Petőfi Ünnep részleteit
-Hirdetés-

Szedmák Tamás alpolgármester elmondta:

– Elképzeléseinkről az elmúlt 1-1,5 évben folyamatosan tájékoztattuk a lakosságot. Egy évvel ezelőtt Kormányunk történelmi emlékhellyé nyilvánította Petőfi Sándor szülőházát. Ezzel kapcsolatban október 15-én kerül sor a sztélé avató ünnepségre. Úgy gondoltuk, hogy ehhez az eseményhez igazítjuk több olyan fejlesztés és kezdeményezés megvalósulását, amelyek már folyamatban vannak. Ebből a néhány órásra tervezett eseményből egy háromnapos rendezvényt sikerült végül összehoznunk. Abban bízunk, hogy minél többen ellátogatnak városunkba ezen a hétvégén.

A szülőház oldalában kapott helyet a sztélé

Október 14-én pénteken délután kezdődnek az események. 16 órakor a Luther sétányon egy úgynevezett 3D kiállítás kerül bemutatásra, Petőfi Sándor életének emléket állítva. 2 méter magas, 60×60 cm-es hasábokat kell elképzelni, melyekből 30 darab kerül felállításra a sétányon. Ezek belülről megvilágított ún. tablótestek, melyek Petőfi Sándor életének legfontosabb állomásait fogják bemutatni; illusztrációkkal, grafikákkal, térképekkel.

Illusztráció a 3D tablókról

Véleményem szerint ez egy nagyon érdekes kiállítás lesz. Polgármester úr kérésére igyekeztünk energiatakarékosan, napelemes rendszerrel megoldani ezt, melyben segítséget nyújtott számunkra egy kiskőrösi vállalkozó. Ezt követően 16:30-tól a Petőfi Szülőház előtti téren bemutatunk nagyon sok közterületi újdonságot. A Petőfi versautomata végleges üzembehelyezése mellett egy Petőfi 200 Emlékkapuval is készülünk, továbbá Petőfi verspadokkal, melyek a Petőfi sétányon kerülnek kihelyezésre.

A Petőfi verspadok a Petőfi sétányon kerülnek majd kihelyezésre  

A digitális túraútvonal is beüzemelésre kerül ezen a hétvégén. Kiskőrös város történetének legfontosabb fejezeteihez tartozó emlékhelyek, szobrok, épületek mellé úgynevezett ismertetőtáblákat helyezünk, amelyeken a legfontosabb információk lesznek megtalálhatók, illetve egy mobiltelefonos leolvasóval egy néhány perces kis bemutatófilm is megtekinthető lesz. Ez már turisztikai célokat szolgál. A későbbiekben egy játékot is szeretnénk eköré fejleszteni. 

Kapcsolódó cikk
Digitális séta Kiskőrösön? – hamarosan bárki kipróbálhatja
Digitális séta Kiskőrösön? – hamarosan bárki kipróbálhatja
Idén decemberben lesz az 50. évfordulója annak, hogy Kiskőröst várossá nyilvánították. Ennek apropóján született meg a Kiskőrös és Térsége Turisztikai Egyesület...

A János Vitéz Park is egy folyamatban lévő beruházás, melynek gyártási folyamata zajlik. Ezekből a Petőfi verspadokból lesz 12 darab úgynevezett mesepad, melyek János vitézes grafikával lesznek ellátva. Ezek a padok a János Vitéz Látogatóközpont előtti parkban lesznek elhelyezve, melyek tulajdonképpen egy mobiltelefon applikációs játék egyes állomásai lesznek. Ezt az ötletet a Petőfi 200 Emlékbizottság tagjaival közösen találtuk ki. A park üzembehelyezése is ezen az ünnepi hétvégén történik majd.

17:30-kor két kiállítás kerül megnyitásra a Petőfi Sándor Művelődési Központban. A kiskőrösi Petőfi kultusz történetéről lesz egy óriástablós kiállítás, illetve Prepszent István kiskőrösi régiségkereskedő nagyszámú kultusztárgy gyűjteménye kerül bemutatásra. Ugyanitt a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola grafikus növendékeinek is lesz egy bábkiállítása, továbbá fényfestésre is sor kerül a Petőfi Szülőház falán.

Kapcsolódó cikk
Nagyszabású kiállításra készülnek a SZÓ-LA-M AMI diákjai
Nagyszabású kiállításra készülnek a SZÓ-LA-M AMI diákjai
A Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI nyári alkotótáborában szeptemberi kiállításukra készültek a diákok Szentgyörgyi Erika pedagógus útmutatásával, akinek segítségére volt egyik gimnazista...

19 órakor a művelődési központ színháztermében Mária főhadnagy címmel színházi eladásra várjuk a kedves érdeklődőket. A jegyek értékesítése már hétfőn elkezdődött a Tourinform Irodában.

Kapcsolódó cikk
Mária főhadnagy – színházi előadás is lesz az ünnepi hétvégén Kiskőrösön
Mária főhadnagy – színházi előadás is lesz az ünnepi hétvégén Kiskőrösön
Október 14-én este ismét egy népszerű operett előadással várják az érdeklődőket a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Petőfi Ünnep néven mutatták...

Október 15-én szombaton 11 órakor az emlékmű felavatása mellett, megnyitja kapuit a teljesen felújított szülőház. Továbbá két új, állandó kiállítás is bemutatásra kerül a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban, Költőnek szült anyám és 7 év címmel. Ennek szeretnénk majd egy nagy, országos nyilvánosságot is biztosítani.

14-16 óra között lesz egy turisztikai konferencia is városunkban. Megtisztel bennünket a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Értékrend Bizottság is egy kihelyezett üléssel a János Vitéz Látogatóközpontban, szintén 14 órától.

18 órakor kezdődik Kutyifa Anikó és Kutyifa Ágnes, Szeder barátokra lel Kiskőrösön című mesekönyvének bemutatója a János Vitéz Látogatóközpont emeleti helyiségében lesz, mely a Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület támogatásával készült el.

19 órakor szabadtéri Tolcsvay koncert lesz a Szolgáltatóház előtti téren, amely teljes mértékben illeszkedik a kultúra szellemiségéhez.

Október 16-án vasárnap 9 órától egészen 18 óráig Petőfi gyermekpark kerül kiépítésre a művelődési központ előtti területen, ahol kézműves foglalkoztatókkal várják a legkisebbeket.

15 órától a művelődési központban egy előadást fognak tartani arról, hogyan jutott el egészen Kínáig Petőfi költészete és hogyan áll ott a kultusz.

18 órakor a Kávészünet zenekar koncertje zárja a háromnapos nagyrendezvényt.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS