Tíz tehetséges fiatal, köztük néptáncművész, vászonszövő, táncpedagógus, népzenész, népi énekes, bőrműves, viseletkészítő és számadó csikós vette át a Junior Prima Díjat népművészet és közművelődés kategóriában. Köztük volt Számfira Máté, a szegedi Hatetudnád Tánctanoda vezetője, aki Junior Prima Díjat vehetett át október 7-én Budapesten, Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. Óriási szakmai elismerés, hatalmas megtiszteltetés. Számfira Máté nem csak a nyári soltszentimrei Iringó Tánctáborban, hanem idén szeptembertől heti rendszerességgel oktat néptáncot Soltszentimrén az óvodában és az iskolában.

Az elismeréseket Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György alapító-tulajdonos képviseletében a Docler cégcsoport kommunikációs vezetője, Nemes Tamás adta át.

A szárnyaikat bontogató fiatal tehetségek felemelése éppen olyan fontos küldetés a Prima Primissima számára, mint az értékes életművek elismerése. A Junior Prima Díj a jövő meghatározó személyiségeinek szeretne jelentős ösztönzést adni.
-Hirdetés-

Legjobbnak lenni – ez nem csupán egy élet munkáját és tapasztalatait felhalmozó ember kiváltsága. Kiemelkedni már korán, különleges tehetséggel is lehet, amelyet szorgalmasan ápolva, a tudást fejlesztve később a jövőt formáló erővé érhet a jól használt adottság.

Számfira Máté

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok ekkortól érdemelhetik ki a minden évben odaítélt Junior Prima Díjat. A tehetséges fiatalok támogatása különösen fontos, hiszen jövőnk az ő kezükben van. Biztatnunk kell őket – akár jó szóval, akár anyagi elismeréssel. A Junior Prima Díj komoly ösztönzést szeretne adni az ifjú tehetségek kibontakozásához: egy erős visszajelzést arról, hogy érdemes dolgozni, jól teljesíteni, mert ahol eredmény van, oda az elismerés is megérkezik.

A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Energetika Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a Takarékbank pedig a színházi művészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

A szakmai szervezetek jelöléseiből az öt tagból álló zsűri tíz, harminc év alatti fiatalt választott ki, akik saját területükön a legeredményesebbnek bizonyultak. Fontos szempont volt a döntés során, hogy az alkotótevékenységen kívül melyik jelölt fordít nagy hangsúlyt arra, hogy saját területén a fiatalokat is képezze, tudását átadva hozzájáruljon az adott hagyomány, mesterség fennmaradásához.

A díjazottak emlékplakettet, valamint kétmillió forint pénzjutalmat kaptak.

Számfira-Nagy Zita és a díjazott, Számfira Máté

Forrás: primaprimissima.hu, magyarnemzet.hu
Képek: Számfira-Nagy Zita 

MEGOSZTÁS
Írta: vira