Avatar photo
Írta: Tóth Reni

Sztélét kapott a történelmi emlékhellyé nyilvánított kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház, valamint két új kiállítás került megnyitásra a Petőfi 200 emlékév részeként tartott Petőfi Ünnep kulturális rendezvénysorozat szombati napján, október 15-én.

A Nemzeti Örökség Intézete által adományozott sztélé
-Hirdetés-

Az ünnepélyes sztéléavatás és a kiállítások megnyitója előtt az érdeklődők sétát tehettek a városközpontban, amely során a Petőfi-vonalat, vagyis a Várostörténeti Digitális Túraútvonalat járhatták körbe, Szedmák Tamás alpolgármester kíséretével. A nemrég elkészült új, 11 állomásos túravonal 27 történelmi emlékhelyet foglal magába, amely Kiskőrös történetét ismerteti meg az emberekkel, valamint Petőfi életéhez köthető szakaszokat mutat be. A túravonalon kívül az érdeklődők megcsodálhatták a Petőfi verspadokat, a szabadtéri 3D kiállítást, amely költőnk életét mutatja be, a János Vitéz Parkot, valamint a Petőfi versautomatát is.

Délután három órára készült el a város iskoláinak diákjainak közreműködésével az óriási, LEGO-ból készült kép, amely Petőfi Sándor egyik leghíresebb művének egyik jelenetét ábrázolja a János Vitézből.

Az óriási LEGO-kép 

A 11 órakor kezdődő ünnepélyt Kiskőrös Város Fúvószenekara nyitotta meg a Himnusszal, melyet Sipos Béla vezényelt. Ezt követően Petőfi Sándor Arany Jánosnak írt második levelét mondta el Tóth Péter Lóránt tanár, versvándor, Bács-Kiskun Megye kitüntetettje, a magyar kultúra lovagja.

Az ünnepélyes megnyitót Supka Éva konferálta, aki tisztelettel köszöntötte Domonyi Lászlót, Kiskőrös Város polgármesterét, Fürjes Balázst, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesét, Bús Balázst, a Nemzeti Kultúrális Alap alelnökét, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő megbízott főigazgatóját, Demeter Szilárdot, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatóját, Móczár Gábort, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatóját, Pataki Andrást, a művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkárt, Prof. Hermann Róbert történészt, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagját, a Magyar Történelmi Társulat elnökét, Dr. Szende Lászlót, a Kultúrális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztálya főosztályvezetőjét, Dr. Szilágyi Márton irodalomtörténész egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, Daróczi Jánost, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatóját, Dr. Vukoszávlyev Zoránt, az ,Építési és Beruházási Minisztérium, Épített Örökség Főosztályának helyettes államtitkárát, Dr. Rosta Szabolcsot, a kecskeméti Katona József Múzeum igazgatóját, valamint Font Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét, Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökét, Kispálné dr. Lucza Ilonát, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökét, és nem utolsó sorban Dr. Filus Erikát, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatóját.

Ünnepélyes gondolatait megosztotta Domonyi László polgármester, valamint Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese is. Ezt követően Szabó Kocsis Zsuzsanna népdalénekes, néprajzkutató, a kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa Moldvai énekekkel kápráztatta el a közönséget, majd Pataki András és Móczár Gábor  mondta el gondolatait a megjelenteknek.

Kővágó Zsolt és Körmös Kármen Diána mezőségi táncokat táncoltak

Az ünnepély színvonalát Kővágó Zsolt, a kiskőrösi Szivárvány Néptáncegyüttes művészeti vezetője, valamint Körmös Kármen Diána emelte, akik mezőségi táncokat adtak elő.

Szintén ünnepi beszédet mondott Prof. dr. Hermann Róbert is, amely után ünnepélyesen felavatták a sztélét, amelyet a Nemzeti Örökség Intézete adományozott Kiskőrösnek. Majd a Petőfi Szülőháznál elhelyezett koszorúk előtt hajtottak fejet.

A megnyitót Csík János (Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese) és barátai színesítették előadásukkal. Végsőként Dr. Szende László, Szilágyi Márton, valamint Demeter Szilárd fejezték ki ünnepi eszméiket, ezt követően pedig megtörtént a kiállítások ünnepélyes megnyitása, amelyek a Költőnek szült anyám, valamint a 7 év címet viselik. A megnyitókat kurátori tárlatvezetés követte Kispálné dr. Lucza Ilona által.

A kiállítások megnyitása (b-j: Domonyi László, Dr. Filus Erika, Kispálné dr. Lucza Ilona, Demeter Szilárd, Szilágyi Márton, Dr. Szende László)

14 órakor két zártkörű konferencia is zajlott a János Vitéz Látogatóközpontban Tóth Anett vezetése által Új Turisztikai Célpontok Kiskőrösön a Petőfi 200 Emlékévben címmel, valamint a Petőfi Sándor Művelődési Központban Rideg László és Józan Ágota által megtartott Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság kihelyezett ülése, ahol szintén távlati tervekről konzultáltak a jelenlévők.

A rendezvénysorozat Kutyifa Anikó könyvbemutatójával folytatódott, ahol Szeder barátokra lel Kiskőrösön című kötetébe nyerhettek bepillantást az érdeklődők. Az előadáson köszönetet mondott, és megosztotta gondolatait Szedmák Tamás alpolgármester, valamint Turán Istvánné Margó, a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója is. Anikó köszönetet mondott testvérének, Kutyifa Ágnesnek, hiszen az ő közreműködésével készültek el a könyv illusztrációi.

Szedmák Tamás és Kutyifa Anikó

A szombati eseményeket Tolcsvay László és az FG-4 zenekar koncertje zárta a Szolgáltatóház előtt, amelyre sokan kilátogattak. Tolcsvay László, az egykori Fonográf együttes tagja volt, így olyan zeneszámok is felcsendültek, mint a Levél a távolból, Feltámadt a szél, vagy a Jöjj kedvesem.

A kulturális rendezvénysorozat október 16-án vasárnap délelőttől további programokkal folytatódott, melyről hamarosan olvashatnak a VIRA.HU-n.

Beszámoló a pénteki napról ITT

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (155 db kép)
MEGOSZTÁS