2022. november 5-én, ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítvány 20 éves jubileumáról Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központban.

A rendezvényt Horváth Katalin, az alapítvány elnöke nyitotta meg, és könnyeivel küszködve emlékezett vissza az elmúlt 20 év munkájára.

Horváth Katalin
-Hirdetés-

Ezután Szedmák Tamás alpolgármester köszöntőbeszédét hallgathattuk meg, majd a műsort megelőzően, az elnökasszony köszönetet mondott, Kovácsné Dr. Szeitz Klára alapító, és Fekete Zsolt – a Göröm Kamara Együttes táncosa, egykori elnök – munkájáért.

Az ünnepélyes megnyitót a „20 év képekben” című diavetítés követte, ahol a vendégek megismerhették a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítvány történetét:
Az alapgondolat, hogy egy táncművészeti iskolát hozzon létre, Horváth Katalin fejében, már pedagógusként megfogalmazódott.
Törekvéseinek köszönhetően 2002. szeptember 1-jén meg is nyitotta kapuit a Hétszínvirág Alapfokú Művészeti Iskola.
A növendékek Kalocsa város, és a környező falvak kulturális életében, éveken keresztül színfoltként jelentek meg.
Külföldi, nemzetközi és országos fesztiválokon néptánccsoportjaik méltón képviselték
Kalocsa városát és Magyarországot.
A művészeti iskola, az évek folyamán három regionális társastánc fesztivált rendezett meg.
A kalocsai székhely mellett 11 telephelyen zajlott még művészetoktatás a védnökségük alatt.
Néptánc, társastánc, színjáték, grafika, népzene tanszakokon folyt az oktatás.
Munkájuknak köszönhetően, az Alapfokú Művészeti Iskola tehetséges növendékei közül többen is a művészeti pályát, illetve szakmát választották.
Tizenegy évvel később létszám, és finanszírozási hiány miatt 2013 júniusának végén az iskola végleg bezárta kapuit, majd az alapítvány alaptevékenysége megváltozott.
Az újabb fejezet 2016 nyarán kezdődött el, ami az alapítvány jelenlegi életét, munkáját most is meghatározza, és legfőbb célja a Kiskőrös Néptáncegyüttes kiépítése volt.
2022 októberére az alapítvány keretein belül már 200 fő táncol 7 csoportban, s ebből 134 fő a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendéke.

Kiskőrös Néptáncegyüttes

A tanítványok megemlékezéseit követően, Szappanos Emese – kuratóriumi tag konferálásában, első műsorszámként, a „Töpörtyűk” gyermekcsoport Kertek alatt című sárközi táncát láthattuk, amihez a zenei kíséretet Pogrányi Miklós és zenész barátai Szabó Máté – hegedűn, Rácz András – brácsán, Fazekas Bálint – nagybőgőn szolgáltatták. Majd a gyermekcsoport lányaiból néhányan elénekelték a Kicsi voltam, amikor megszülettem című dalt.
Őket követték Markella-Vörös Laura és férje Markella Balázs, kalocsai lassú és friss csárdásukkal.

Markella-Vörös Laura és Markella Balázs

Ezután Fekete Dániel – néptáncpedagógus, ismét sárközbe kalauzolt minket, és két tündéri kisfia közreműködésével decsi verbunkot láthatunk tőlük.
Majd egy kis táncstílus-váltás következett és Németh Arnold, valamint Kónya Péter – társastánc pedagógusok léptek színpadra, hogy kizárólag erre az alkalomra készített latin-amerikai koreográfiájukat, egy salsát táncoljanak el.
A táncos produkciókat, Müller Nóra Eperföldi Általános Iskolába 8. osztályos tanulója, és Geri Tamás – színész duettje követte, akik az Elizabeth című musicalből a Hogy ha kell egy tánc című dalt adták elő közösen, majd Geri Tamástól, Delhusa GjonEz az utolsó tánc című dalát hallhattuk.

Müller Nóra és Geri Tamás

Utánuk Podholiczki Rebeka Ráchel és párja Szvinyuk Sándor, – a Háromszék Táncegyüttes hivatásos táncosai – kalotaszegi táncokat adtak elő – legényest, csárdást és szaporát.
Őket Bőtös Barnabás és Bőtös-Kürtösi Lilla – néptánctanárok követték. Előadásukban szatmári táncokat láthattunk.
A színvonalas produkciókat az alapítvány végzett tanulóinak megemlékezése kötötte össze. Utolsó számként a Kiskőrös Néptáncegyüttes tagjai palatkai táncokat adtak elő.

A rendezvény záróakkordjaként, aki kedvet kapott hozzá, az emeleti aulában, rögtönzött táncházban rophatta együtt a talpalávalót a táncosokkal.

A program szervezői voltak: Horváth Katalin elnök, a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítvány kuratórium tagjai: Kovácsné Dr. Szeitz Klára, Takács Ildikó, Kuti Zsuzsa Luca, Szappanos Emese, közreműködtek: Feketéné Tóth Tímea, Mihály Mónika, a Kiskőrösi Néptáncegyüttes felnőtt csoportja, és Szülői Munkaközössége.

Támogatók: Kiskőrös Város Önkormányzata, Kunság Média Kft., Kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ, és a Nemzeti Együttműködési Alap.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (60 db kép)