Írta: vira

Daróczi Csaba nyerte el idén Az év természetfotósa címet és A halak csillagképe című képével Az év természetfotója díjat is a Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022 pályázaton, melynek legjobb képeiből szerdától a Magyar Természettudományi Múzeumban látható kiállítás – közölte a szervező naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége az MTI-vel.

Kép forrása: Daróczi Csaba facebook oldala
-Hirdetés-

Közleményük szerint immár 30. alkalommal írták ki a pályázatot, amelyre idén 197 fotós 3533 felvételt küldött be.

A III. fordulóba bejutott körülbelül 400 kép mindegyike megérdemelte volna, hogy falra kerüljön. Ez a magas színvonal eredményezte, hogy idén a korábbinál több, összesen 120 pályamű kerül falra, illetve az albumba. Nagy örömünkre 49 olyan szerző volt a pályázaton, akik kimagasló képet tudtak készíteni és képeik bemutatásra kerülnek

– idézték a szerdai közleményben Fáth Pétert, a naturArt elnökét, aki elmondta azt is, hogy idén új kategória jelent meg a pályázati kiírásban: lehetett pályázni mobileszközzel készített fotóval is.

A pályázati képek között már nemcsak meghökkentő nézőpontokkal találkozhatunk, hanem felfedezhetők olyan kreatív technikák is, amelyekkel eddig még sehol, még a külföldi pályázatokon sem találkozhattunk

– méltatta a fotókat Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke.

Kép forrása: Daróczi Csaba facebook oldala

Mint hozzátette, nyugodtan kijelenthető, hogy a vezető magyar természetfotósok nemcsak tudatosan készítik megdöbbentő látványt közvetítő képeiket, hanem képesek a technikai háttér továbbfejlesztésére is, ami egyértelműen jelzi, hogy kiemelkedő alkotókészséggel rendelkeznek.

A közlemény szerint Az év természetfotósa címet elnyerő Daróczi Csabának 18 képe szerepel a legjobbak között. Ez, mint írták, rekord a pályázat 30 éves történetében. Daróczi Csaba nyerte el egyebek mellett Esküvői vendég című fotójával a Kezünkben a Föld, Jég-madár-akt című képével a Kompozíció forma és kísérlezetés, valamint Fabarlang című fotójával a Mobillal a természetben kategória fődíját.

A fotós vízpótlás után a soltvadkerti tóban egy víz alatt elhelyezett kamerával készítette éjjel A halak csillagképe című fotóját, amellyel kiérdemelte Az év természetfotója elismerést.

Daróczi Csaba: A halak csillagképe (Fotó/Forrás: naturArt)

Kártyás Gergő lett idén Az év ifjú természetfotósa, aki számos nagyszerű képet készített. Az ifjúsági kategória fődíját Vonalkód című munkájával érdemelte ki a 16 éves természetfotós. A fotó 2021 januárjának első heteiben készült Döröskén, középponjtában egy tőkésrécepár látható a téli tájban.

Az Alexandra Kiadó 2022-ben is megjelentette a döntőbe jutott fotókból összeállított Az év természetfotói – Magyarország 2022 című kötetet, a pályázat legjobb fotóiból rendezett kiállítást pedig 2023. január 30-ig lehet megtekinteni a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A díjátadó megtekinthető az alábbi linken: https://naturart.hu/2022/09/25/dijatado-saubermacher-az-ev-termeszetfotosa-2022/

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/ 

MEGOSZTÁS