A Petőfi bicentenáriumi évnek állít emléket a Petőfi 200 Emlékkapu, mely átadására 2022 decemberében kerül majd sor. A tervezési, valamint a kivitelezési munkálatokat a Kőröskom Nonprofit Kft. vállalta több helyi céggel együtt.

-Hirdetés-

A Petőfi 200 Emlékévben számos fejlesztés valósult meg Kiskőrösön. 

„Meg kellett újítanunk a Petőfi Szülőház melletti környezetet, a sztélé kijelölt helyét” – mesélte Schäffer Tamás, a Kőröskom, Kőrösszolg Kft. ügyvezető igazgatója.

Itt láthatóak a tervek

A kapu nemcsak emléket állít, hanem vizuális kapcsolatot is teremt.

„Szerettük volna láthatóvá tenni a sztélét, melyet a meglévő kerítés akadályozott volna, illetve az egész teret szerettük volna egy kicsit összekötni a főtér funkciójával és egy vizuális kapcsolatot teremteni a főtér és a Petőfi Emlékmúzeum épülete között, illetve a Műfordítói Szoborparkot is bevonni ebbe a vérkeringésbe, ami itt a főtéren található. Ezért került átvezetésre a Petőfi vonal is ezen a területen, illetve ezért kerültek elbontásra azok a meglévő kerítésszakaszok, amik nem illeszkedtek bele ebbe az új környezetbe” – mondta el Dajka Adrienn, építészmérnök az interjúban.

A koncepciót Petőfi Sándor: Füstbe ment terv című verse alapján építik fel. A jelképes kapu egy férfi és egy női alakot formáz majd. A gyermekét hazaváró édesanyát és a hazatérő fiút. A női alak szoknyája alatt kap majd helyet a már átadott versautomata.

„Egy olyan térkapcsolatot kellett létrehoznunk, ami illeszkedik a történelmi emlékhelyhez, de ehhez a modern vonalvezetésű főtérhez is. Tulajdonképpen ez adja a magvát a koncepciónak” – tette hozzá Dajka Adrienn.

Az emlékkapu mellett egy másik újdonságot is tervez a város vezetése. A Petőfi Korzó Kávéháznál egy olyan táblát szeretnének elhelyezni, melyen látható lesz azoknak a híres embereknek az arcképe  és aláírása, akik az elmúlt évtizedekben meglátogatták a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot.
A Petőfi Korzó Kávéház ezen oldalán állítják majd fel a táblát

Forrás: Kiskőrös TV 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira