Ahhoz, hogy győztes pókerjátékossá válj, többre van szükség, mint hogy tudd számolni a kieséseket és kiszámítani a pot esélyeit. Ma már számtalan online kaszinó kínál pókert is, és van, ahol külön póker részleg is van, ahol profik ellen játszhatsz. Ezért fontos, hogy rendelkezz azokkal a képességekkel, amelyekkel bizonyára ellenfeleid is rendelkeznek.

1. A pénzügyek kezelése (Bankroll Management)

Nagyon kevés olyan készség van a pókerben, amely annyira létfontosságú, mint a pénzed kezelésének képessége. A rosszul kezelt bankroll, a megengedettnél magasabb téttel való játék, vagy a túl sok dobás a leggyorsabb módja annak, hogy elveszítsd az összes pénzed. Ezt a leckét sok pókerjátékosnak magától kell megtanulnia, mielőtt rájönne, hogy egyszerűen nincs más megoldás.

-Hirdetés-

A jó oldalát tekintve, ha megtanulod kezelni a pókerben a bankrollodat, az segít felkészülni más élethelyzetekre is. Megtanulod a tervezés és a pénzösszegek leghatékonyabb módon történő elosztásának kulcsfontosságú szempontjait, és még a szükséges kockázatok vállalását is. Akár üzleti, akár személyes szinten, ez egy nagyon jó készség.

2. Döntések meghozatala nyomás alatt

Pókerezés közben állandó nyomás alatt állsz. Szinte minden döntés, amit játék közben hozol, jelentős jövőbeli következményekkel járhat, és még akkor sem tudsz szünetet tartani, amikor szeretnél. Előfordul, hogy egymás után több igazán nehéz leosztást kell játszanod, és minden egyes alkalommal a legjobb döntéseidet kell meghoznod. Nem vehetsz ki szünetet, nem ugorhatsz ki, és nem kérhetsz segítséget egy barátodtól.

Bár ez nagyon nehéz és kimerítő lehet, segít megtanulni, hogyan kezeld a nagy nyomás alatt előálló helyzeteket egy viszonylag biztonságos környezetben. Amíg ragaszkodsz a jó bankroll-kezeléshez, addig egyetlen döntés hatása sem lehet olyan nagy. Ha egyszer ez a nyomás alatti döntéshozatali folyamat a második természeteddé válik, sokkal jobban fogsz tudni nagy nyomás alatt döntéseket hozni az életed más területein. Ezért van az, hogy sok pókerjátékos a játék befejezése után olyan ágazatokba lép át, mint a pénzügyek és a befektetések. Annyira hozzászoknak az állandó nyomás kezeléséhez, hogy jól alkalmazkodnak az ilyen jellegű karrierhez.

3. Türelem

Nem számít, mennyire vagy jó és mennyit tudsz a játékról, az asztalnál nem lehet túlságosan erőltetni a dolgokat. Gyakran hosszú ideig kell ülnöd, és gyakorlatilag semmit sem csinálsz, csak dobsz és vársz a jó lapokra vagy egy jó helyzetre. Ha megpróbálod erőltetni a dolgokat, az itt-ott működhet, de ez nem nyerő stratégia. Aki már egy ideje játszik pókert, az megtanult türelmesnek lenni. Ha ezt a készséget egyszer kifejleszted az asztaloknál, biztosan jobban fogod tudni alkalmazni más élethelyzetekben is. Még ha csak sorban állásról vagy várakozásról van is szó, megkíméled magad a felesleges frusztrációtól olyan dolgok miatt, amelyeken nem tudsz változtatni. Míg körülötted mindenki ideges lesz, te nyugodtan fogsz állni, és egyszerűen csak várni fogod, hogy sorra kerülj – mert mi mást tehetnél?

4. A veszteségek kezelése

Ha van valami, amivel biztosan találkozni fogsz pókerezés közben, az a veszteség. Ha jó játékos vagy, akkor hosszú távon nem fogsz veszíteni, de minden játékosnak sok-sok vesztes játszmája lesz. Ez a játék természete. Ahhoz, hogy nyerő játékos legyél, számtalan vesztes leosztást kell átélned, és folyamatosan a legjobb formádat kell hoznod. Így megtanulod megtartani a koncentrációdat és a fontos dolgokra koncentrálni ahelyett, hogy elveszítenéd a fejed. Ez eleinte nagyon nehéz lehet. Nem ritka, hogy egy játékosnak egymás után több negatív kimenetelű játékot kell átélnie, és ez elég nagy csapást mérhet az önbizalmadra és a bankrollodra. Ilyenkor tehetetlennek érzed magad, és még a pókerjátékos képességeidet is megkérdőjelezed. De ha és amennyiben túllépsz ezeken az érzéseken, sokkal erősebben fogsz kijönni a másik oldalról. A legtöbb embernek nem kell naponta szembesülnie ezzel, ezért amikor bármilyen veszteséggel kell szembenéznie, valószínűleg túlreagálja a helyzetet.

Te viszont meg fogod érteni, hogy a veszteség csak az érem egyik oldala, és sokkal jobban fel leszel készülve arra, hogy kezeld ezeket a helyzeteket, amikor elkerülhetetlenül bekövetkeznek az életedben.

5. Az emberek olvasása és megértése

A póker egy olyan játék, amelyet másokkal és mások ellen játszanak. Ehhez az ellenfeleid, motivációik és érvelésük megértése is hozzátartozik. Nem arról van szó, hogy filmszerű olvasást kell végezned, ahol a bal szemöldökük felhúzása alapján döntesz. Sokkal inkább arról, hogy folyamatosan olyan helyzetben leszel, hogy felmérd a többi játékost, és elgondolkodj a tetteiken. Egy idő után sokkal jobban meg fogod érteni az embereket és a motivációikat, és nem csak az asztaloknál.

Az érzelmek felismerésének képessége értékes készség a magánéletben, de az üzleti életben is igen hasznos lehet, amikor olyan emberről kell döntenie, akit nem ismer olyan jól. 

6. A legtöbbet kihozni a kiosztott lapokból

Van egy kifejezés, amit valószínűleg ismersz: “Játssz a kezedben lévő lapokkal”. Az életben, akárcsak a pókerben, néha egy rossz helyzetből kell a legtöbbet kihoznod, és nem változtathatod meg tetszés szerint a lapjaidat. Ellentétben a legtöbb emberrel, aki soha nem játszott, te nagyon is jól megtanulod, hogy ez mit jelent. Néha az asztaloknál nem fogod megkapni azt a nagy lapot, amire vártál, és kénytelen leszel egy közepes tartással a lehető legjobb forgatókönyvet megtalálni, és azzal élni. Bár ez nem ideális, de mindenképpen jobb, mint azt nézni, ahogy a stacked a semmivé válik, ahogy a vakok és az anték emelkednek, te pedig folyamatosan dobsz a feledésbe.

Ez a képesség, hogy átveszed a dolgok irányítását, és kiállsz magadért, sok élethelyzetben nagy segítségedre lehet. Ahelyett, hogy elfogadnád, hogy a dolgok rosszak és nem lehet rajtuk változtatni, keresni fogod a módját, hogy még a rossz helyzetekből is a legjobbat hozd ki, legyen szó akár szakmai, akár személyes helyzetről.

MEGOSZTÁS
Írta: vira