Erdőtelek és Kiskőrös között évek óta gondot okozott a közvilágítás hiánya. A kerékpárút kiépülése után a használatát nehezítette többek között a koromsötétség, amelyet a még megfelelően felszerelt kerékpárok világítása is csak részben oldott meg.
A kihelyezett mozgásérzékelő lámpák

Idén azonban a Kutyaiskola jövendőbeli költözése miatt tulajdonosa, Szentgyörgyi Alajos a leendő telephely környékére lámpákat szerelt fel a csapatával. Ezt az ötletet támogatta ifj. Gmoser István önkormányzati képviselő is. Mindkettejüket megkerestük a fejlesztéssel kapcsolatban.

Örömmel tudattuk az ott lakókkal, a kerékpárút használókkal, vagy csak az átmenő forgalomban résztvevőkkel, hogy 2022. november 13-án felszereltük és beüzemeltük a mozgásérzékelős lámpákat a Kiskőrösi Kutyaiskola csapatával – mondta Szentgyörgyi Alajos.
Lázas munka folyt az oszlopok környékén is
Az ötlet megvalósítása hogyan kezdődött?
Szentgyörgyi Alajos:
-Hirdetés-

-Mivel kutyaiskolának a polgármester úr igen rövid határidőt adott több mint egy éve, hogy új területet keressünk, így kényszerűségből vásároltunk három hobbi területet. Nem kaptunk sem segítséget, sem másik területet a várostól, így iskolánkkal szemben vettük meg a kutyaiskola új helyét. Ahogyan a mostani kutyaiskola 25 évvel ezelőtt, úgy ez a 3 terület is elhanyagolt állapotúak, szinte szeméttelepek voltak. Iskolánk tagjaival rengeteget dolgoztunk a mára kialakult gondozott, szép, igényessé vált állapotért. Mivel sokszor rengeteg szemetet szedtünk fel a járdáról, az árokból, a sövényből, így jött a gondolat, hogy kukákat helyezünk ki, amiket egy-két hetente cserélünk. Eleinte nem igazán működött, de hétköznap és hétvégén kutya suli időben társaimmal átjártunk összeszedni, kukába dobni a szemetet, mások szemetét! Mára az emberek nagy része használja, megköszöni, hogy kitettük a hulladéktárolókat. Jó érzés a rend, a tisztaság mindenki számára.

Ezután következett a világítás hiányának a megoldása?
Szentgyörgyi Alajos:

-Sok alkalommal csináltuk a munkánkat késő estig, sok esetben látva a gyalogosok, kerékpárosok komoly problémáit az áldatlan körülmények miatt, amit a kivilágítatlan kerékpárút okozott. Ekkor elhatároztuk a Kiskőrösi Kutyaiskola tagjaival, hogy legalább a mi területeinken elhelyezünk villanyoszlopokat és arra világítást. Tagjaink közül sokan segítettek lámpával, beton – gyámmal, csiszolásban és festésben, szállításban és leásásban.

Mindeközben ifj. Gmoser István az időközi választásokon indult, és meglátogatott engem is. Beszéltem neki a jövőbeni terveimről és jó ötletnek tartotta, gratulált hozzá. Később a lakosok, vállalkozók segítségét kérve lámpákat vásároltak, és további lámpákat helyeztek ki.

Akadnak problémák a világítással továbbra is?
Szentgyörgyi Alajos:

Nekem a világítási idővel vannak gondjaim. Ugyanis a hajnali órákban már nem világítanak, és ezt mindenképp szeretném korrigálni, hogy a korán munkába igyekvők is lássanak. Kerékpárosok jelezték nekem a problémát, miszerint szinte csak a lámpatestek alá érkezve kapcsolnak be. A lámpáink fényét alkony kapcsoló szabályozza, sötétedéskor bekapcsolnak alapfényen, és a mozgásérzékelő is beindítja a fényt 30 másodpercre. Sajnos, ha nem tud teljesen feltöltődni, vagy sok esetben az autók világítására is bekapcsolnak, akkor előbb lemerülnek és már nem világítanak hajnalban. Ennek a megoldásán még dolgozom. Mindenesetre mindenki nagyon örül, hogy megvalósult a láthatóbb, biztonságosabb közlekedés a kerékpárúton Kiskőrös és Erdőtelek közt. Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, akiknek része volt a megvalósításban.

Ifj. Gmoser István:

-A világítás hiányának problémájával mi is évek óta szembesülünk, hiszen családi lovastanyánk is ezen a területen helyezkedik el. Már a kerékpárút kiépülése is hatalmas dolog volt a helyi lakosok számára, ez a világítás pedig egy újabb előrelépés, hogy biztonságossá tegyük az átmenő gyalogos és kerékpáros forgalom részére a közlekedést.

Már a kampány időszakom idején is rengetegen jelezték felém ezt a problémát. Már az időközi választások előtt Szentgyörgyi Alajos is mesélt róla, hogy az újonnan vásárolt telkeire a Kutyaiskolával szemben napelemes lámpákat fog kihelyezni, és ezt lehetne folytatni akár Erdőtelekig. Magam is sürgető feladatnak éreztem a közvilágítás hiányának megoldását, ezért Alajoshoz hasonlóan mozgósítottam ismerőseimet, hogy segítsenek a dolog kivitelezésében.
Ezúton is szeretném megköszönni: Szentgyörgyi Alajosnak és a Kiskőrösi Kutyaiskola csapatának, Csővári Jánosnak, Borsos Józsefnek és Csermák Dávidnak, hogy segítségükkel biztonságosabbá tehetjük a kerékpárúton való közlekedést. Jelenleg már tizenkét lámpa van kihelyezve a kerékpárút mellett, és többen jelezték, hogy további lámpák kihelyezését támogatnák – mondta el ifj. Gmoser István önkormányzati képviselő.

Fotók: Szentgyörgyi Alajos és ifj.Gmoser István

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS