Sokéves hagyományra nyúlik vissza Kiskőrösön az Adventi Kórustalálkozó, melynek idén a Baptista Imaház adott otthont december 2-án. Az eseményen karácsonyi és egyházi énekekkel léptek fel a kórusok, és vers előadásokat is hallhattak a megjelent érdeklődők.

Az eseményen megjelenteket a program narrátora László-Kudron Ildikó köszöntötte, aki elmondta, hogy két év kihagyás után ismét megrendezésre kerülhetett az Adventi Kórustalálkozó, mely során a Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriuma szervezésében ezúttal nemcsak a klasszikus egyházi művek csendültek fel, hanem világi karácsonyi dalokat is hallhattak az érdeklődők. Megemlítette, hogy Kodály Zoltán születésének 145., halálának 55. évfordulójáról is megemlékeznek ezen az estén, mely még különlegesebbé teszi az ünnepi alkalmat, valamint a Petőfi emlékév kapcsán a város szülötte, Petőfi Sándor versei közül is elhangzik kettő, mellyel tisztelegni kívántak a költő emléke előtt.

László-Kudron Ildikó
-Hirdetés-

A Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriuma elnökének dr. Ba Mariannak a nyitó beszéde után elsőként a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának Kicsinyek Kórusa adott elő műsort. Az énekkar összetétele tanévenként változik, az énekkart 2., 3., és 4. osztályos tanulók alkotják – vezényelt Petrányi Ilona.

dr. Ba Mariann

A gyerekek idén is izgatottan várták az estét. A felkészülést öröm, lelkesedés és pajkosság hatotta át. Az első műsorszámuk a Ding-dong, merrily on high volt, az angol Christmas Carol szövegét fordította Patka Edit, a magyar dalszöveget Petrányi Ilona írta. Ezt követte az Oh, Holy night, Mozart – Bűvös csengettyű , majd Schubert – Ave Maria című műve. A műsort a Miatyánk, ki vagy a mennyekben című dal zárta.

A KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának Kicsinyek Kórusa
A Petőfi Emlékév kapcsán a Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriuma is fontosnak tartja, hogy több szálon kapcsolódjon az ünnepi megemlékezés programsorozatához. A város híres szülötte, Petőfi Sándor verse Kelemen Ildikó előadásában hangzott el.
Kelemen Ildikó

Ezt követően a Református Kórus folytatta a műsort. Az énekkar 10 évvel ezelőtt alakult, és azóta is a kezdeti lendülettel, és örömmel lépnek fel az egyházi és városi alkalmakon tesznek eleget a felkéréseknek. Igyekeznek mindig célokat kitűzni maguk elé, amire készülhetnek, és az egyházi év is jócskán ad feladatot számukra. Jelenleg a kórusnak 20 aktív tagja van, néhányan más felekezetből is csatlakoztak hozzájuk. A kórus büszke arra, hogy az elmúlt időszak sem vetett véget a közös éneklésnek, és külön öröm számukra, hogy december 3-án 16 órakor a Református Templomban Hálaadó Istentisztelet keretében jubileumi koncertet adhattak. A műsorukat Pusztai Virág kórusvezető vezényletével adták elő.

A Református Kórus
A műsor ez után egy verssel folytatódott, amikor Szappanos Tamás előadásában egy Petőfi Sándor által írt mű hangzott el.
Szappanos Tamás

A következő fellépő a Gospel Sasok csapata volt, amely több mint 20 éves múltra tekinthet vissza. Eredetileg egy helybeli jazz zenekar, a Szürke Verebek kísérete céljából alakultak, majd szárnyalni kezdtek, és önállóan is megállták a helyüket. Olyannyira, hogy egészen a magyar rockzene fellegváráig jutottak, és a legendás Omega együttessel turnézták végéig az országot. A jelenlévők az est során a Gospel Sasoktól hallhatták We fall Down, How beatuful és a Let your Light Shine című dalokat – vezényelt Lupták György.

A Gospel Sasok

Az Adventi Kórustalálkozó során igei gondolatok is elhangzottak. A kórustalálkozók sajátossága, hogy minden évben, forgó rendszerben egy-egy felekezet temploma, imaháza ad otthont a rendezvénynek. Az idei évben a baptista felekezet látta el a házigazda szerepét, amely részéről Győri Gábor lelkész mondta el gondolatait.

Győri Gábor
Természetesen a házigazda szerepét betöltő Baptista Vegyeskar is fellépet az eseményen Szomorné Szepcsik Éva vezetésével.
A Baptista Vegyeskar

A program utolsó műsorszáma – a kórusok közös éneke – előtt László-Kudron Ildikó köszönetét fejezte ki a Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriuma tagjainak az est megszervezésért: dr. Ba Mariann, a kuratórium elnöke, dr. Kállayné Major Marina titkár, Harangozóné Balogh Zsóka, Molnár Elvira, és Pethő-Szűcs Mária a kuratórium tagok. A célok megvalósításához anyagi forrásra is szüksége van Kiskőrös Város Alapítványának, ezért kértek mindenkit, hogy lehetőségeihez mérten támogassák kezdeményezéseiket, munkájukat, mely adománygyűjtő urnát az ajtó mellé helyezték el.

A Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriuma tagjai

A szervezők egy ajándékcsomaggal köszönték meg a kórusvezetők munkáját, Szomorné Szepcsik Éva pedig kiemelte Lupták György több évtizedes munkáját, amivel a kezdetektől segítette mindenben az Adventi Kórustalálkozókat.

A közös ének során Kodály – Magyar Mise és a Csendes Éj című művek hangzottak el, melyeken Szomorné Szepcsik Éva és Lupták György vezényelt.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (166 db kép)
MEGOSZTÁS