Sokéves hagyománya van már Kiskőrösön az Ültess Fát Mozgalom Egyesület által szervezett közösségi faültetéseknek. Az első faültetést az egyesület még 2010-ben szervezte, amikor ősszel 10 magyar kőrist ültettek el az evangélikus köztemetőben, mely óta már az 1500-at is meghaladja a városban a szervezésükben elhelyezett fák száma.

Az idei évben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kezelt Nemzeti Együttműködési Alaphoz (NEA) benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően tudott az Ültess Fát Mozgalom Egyesület ismét december 3-án egy nagyobb közösségi faültetési programot megszervezni. A NEAO-KP-1-2022/4-000418 azonosítószámú, A zöld Kiskőrösért program” keretében elnyert támogatás nyújtott lehetőséget arra, hogy faültetés történjen meg a Sárkány, a Munkácsy, a Rákóczi utca egy szakaszán és a Baross utcában a Szendrey utcai kereszteződésig.

A Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának tagjai
-Hirdetés-

Ezen útszakaszokon korábban már két alkalommal is volt faültetés, de sajnos nagy számban kiszáradtak a növények, melyek pótlására most 65 zselnice meggy (vadcseresznye) fa került elültetésre. A faültetés közösségi összefogással valósult meg, melyben helyi lakosok, civil szervezetek, egyesületek tagjai vettek részt. Az előkészítő munkálatokban segítséget nyújtott Kiskőrös Város Önkormányzata és a Kőrösszolg Kft., a szakmai hátteret pedig Ba Irén, az egyesület szakmai vezetője adta. A programot a Király és Társa Pék (Király Csemege) édes és sós aprósüteményekkel, Aszódiné Markó Teréz pedig meleg teával támogatta.

A Kiskőrösi LC U13-as csapata
Köszönet jár minden segítőnek és támogatónak, aki valamilyen formában segítette a közösségi faültetés megvalósulását.

Az eseményen a kezdetek óta aktív segítőként vesz részt a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubja, akiknek tagjai most is ültettek fákat, de itt voltak a JP Team SE (sportlövők) tagjai, és a Kiskőrösi LC U13 csapata is Agócs Zoltán edző vezetésével.

A faültetők arra kérik a lakosságot, hogy védjék, óvják a zöld környezetet és az elültetett fákat ápolják, lehetőségeik szerint gondoskodjanak azok vízutánpótlásáról a száraz nyári időszakokban.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (78 db kép)
MEGOSZTÁS