Kalmár Benedek a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában és a művelődési központban is nagy szeretettel végzi a sakkoktatást, általános iskolás gyerekek és felnőttek részére is. Vele beszélgettem az iskola könyvtárában, miközben az edzésre érkező diákok folyamatosan kérdezgették Benedek bácsit a táblákon előre elkészített feladványok megoldásáról. A nyugdíjas növényorvos, sakkoktató 43 éve foglalkozik gyerekekkel. A Bem iskolában pedig 10 éve tart foglalkozásokat.

-Hirdetés-

 

Tartja a kapcsolatot régi tanítványaival? Megmaradt bennük a sport iránti szenvedély?

Egy egykori akasztói tanítványomról például tudom, hogy a középiskolában és az orvosi egyetem alatt is nagyon jól sakkozott. Első osztályú sakkosként a MÁV csapatában versenyzett, manapság orvos-beteg kapcsolatom lett vele.

Kalmár Benedek a tanítványai körében
Vannak felnőtt sakkozni szerető barátai, akikkel együtt játszanak?

Igen, éppen most kértem meg őket, hogy segítsenek felkészíteni a gyerekeket a versenyekre, jöjjenek sakkozni velük. Hiszen nagyon jó, hogy idegenekkel is játszanak, sokféle játéktípust megtapasztalnak, ez segít a versenyeken gyakori lámpaláz legyőzésében.

Milyen versenyek voltak a közelmúltban?

Országos Sakkversenyen jártunk Kecskeméten. Kelemen Péter, Kiss István, Lengyel Péter Pál, Pohankovics Zsombor, Schneider Dániel nagyon szép eredményeket értek el, ahhoz képest sokkal rutinosabb versenyzők voltak az ellenfeleik. Sikerült korosztályos harmadik (Schneider Dániel) és tizedik (Lengyel Péter Pál) helyezést is elhoznunk. Ennek a versenynek az is volt a célja, hogy a diákolimpiára készülődve minél nagyobb rutint szerezzenek a gyerekek.

Benedek bácsi Lengyel Péter Pál, Schneider Dániel és Kelemen Péter (balról jobbra) büszke edzője
Mi a következő megmérettetés?

2023. február 25-én lesz egy verseny, emiatt a versenyzőkkel heti két edzést tartunk. Azt tapasztaljuk, hogy azoknak az iskoláknak a versenyzői teljesítenek kiemelkedően, akiknél az órarendbe beépített sakk-órák és szakkör is működik.

Milyen hatással van a sakk a gyerekekre a közösség élményén kívül?

Fejlesztő hatású, javítja széleslátóképességet, kombinatív képességeket, logikai gondolkodást, segíti az előrelátást. Megtanítja őket veszteni és nyerni. Hiszen az élet nemcsak győzelemből áll. A sakk hatása, hogy az iskolai tanulást is gyorsabbá és hatékonyabbé teszi. Ezért is kész feladatokkal várom őket mindig. Hogy itt is minél több kihívással megtanuljanak szembenézni.

Bizony, törni kell a buksit Benedek bácsi feladványain

Az egyik édesapa tapasztalatai alapján, „ha a fiam odafigyel, nekünk otthon esélyünk sincs nyerni ellene”. Ahogy Benedek bácsi említette, a szülők úgy érzik, hogy a sakk a tanulásban, de a mindennapi életben is megfontoltságot, körültekintőbb gondolkodást, választékosabb szókincset eredményez. Ezek a tulajdonságok a XXI. század kihívásait számba véve felbecsülhetetlenek.

A képeket a szülők és a cikk szerzője készítették.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (35 db kép)
MEGOSZTÁS