Az advent szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „az Úr eljövetele”. Különleges időszak ez mindannyiunk életében, hiszen a karácsonyt megelőző 4 hetet öleli fel, ám egy keresztény szellemiségű intézményben kiemelt szerepet kap. A Kiskőrösi Evangélikus Iskola Petőfi Sándor Általános Iskolájának pedagógusai és diákjai immár negyedik éve várják együtt a karácsonyt közös adventi kalendárium készítésével. Ezek kitalálója és elkészítésük „motorja” Pék Henrietta pedagógiai asszisztens, akinek kiapadhatatlan és színes ötletei évről évre igazi meglepetést tartogatnak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

-Hirdetés-

Az alapötlet októberben született meg Heni fejében, majd gyorsan kitalálta a részleteket is. Az adventi naptár ezúttal festett faládákból épült fel, melyek egy fenyőfát formáznak. Minden ládába egy mesejelenet kerül, amelynek elkészítése a diákok és a tanárok közös munkája.

Idén már novembertől izgatottan készült az egész iskola, hiszen mindezt egy 24, csodaszép karácsonyi meséből álló hangos könyv teszi teljessé, amelyben minden osztály 1-1 mesét dolgozott fel: a gyerekek rajzoltak, színeztek, a pedagógusok pedig a mesét olvasták fel. Az elkészült alkotásokat Heni digitalizálta, a pedagógusok hangját rögzítette, ezekből állt össze a 24 mese videó.

Pék Heni a bajai Eötvös József Főiskola harmadéves, tanító szakos hallgatója, informatika műveltségterületen, így testhezálló feladat volt számára egy honlap elkészítése

A meséket Heni a pedagógusok egyéniségéhez igazítva osztotta ki. A gyerekek nagy izgalommal várják minden nap, hogy vajon kinek a hangján szólal meg az aznapi történet.

Heni a bajai Eötvös József Főiskola harmadéves, tanító szakos hallgatója, informatika műveltségterületen, így testhezálló feladat volt számára egy honlap elkészítése, amely szerves része az idei adventi naptárnak. Ennek köszönhetően ugyanis idén mindannyian részesei lehetünk a KEVI különleges ünnepvárásának, hiszen a mesék elérhetők a honlapon is.

December elseje óta minden nap megnéznek egy videót karácsonyig, és kidíszítik az aulában megépített “faláda- karácsonyfát” a napi mesének megfelelően, hogy a szeretet ünnepén teljes pompájában tündököljön.

Van olyan osztály, akik két láda dekorálását is elvállalták. Emellett különlegessége az idei adventi naptárnak, hogy ezúttal a felső tagozatosok is részt vesznek az elkészítésében, és egy mese, illetve egy láda jutott a KEVI Harangvirág Óvoda apróságainak is.

„Mindenki nagy örömmel és várakozással készül a karácsonyra. De még nagyobb az öröm, ha együtt készülhetünk, és közös erővel teremthetünk valami különlegeset, ezért készült ez az adventi mesenaptár, amit pedagógusok és gyerekek együtt alkottak” – így invitál adventi mesehallgatásra, és meghitt ünnepre hangolódásra mindenkit a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskolájának csapata a www.adventaziskolaban.hu oldalon. 

Forrás: KEVI / Subáné Kiss Krisztina 
Kiemelt képen: 4.a osztály és Rákóczi Andrea tanárnő 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (17 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira