2022. december 7-én közmeghallgatást tartottak Soltvadkerten.

Elsőként Font Sándor parlamenti képviselő tájékoztatóját hallhatták és nézhették meg az érdeklődők, előre felvett videó formájában. Kiemelte, hogy befejeződött az 54-es főút Kecskemétre vezető szakasznak a teljes körű felújítása, és a soltvadkerti elkerülő út építése is folytatódhat a Kormány jóváhagyásával.
Nagy ütemben történik a vasúti felüljáró építése is, melynek már az alappilléreit betonozzák.
Valamint nem kerül felfüggesztésre a Budapest-Belgrád gyorsvasút építése sem.
„Ismert, hogy egy ipari park építését is kezdeményeztem, ez most lassabban halad” – tette hozzá az országgyűlési képviselő.
A Vadkerti-tó vízszintjének a stabilizálására is kitért, miszerint a Duna-Tisza köze vízháztartás egyensúlyának helyreállítási kérdéskörének végső kiviteli tervezése már folyamatban van, bár kiemelte, hogy ez nem jelenti azt, hogy a megvalósításhoz is rendelkezésre áll az anyagi forrás.

-Hirdetés-

Kitért a XIII. Márton-napi újbor ünnepen elhangzott Dr. Feldman Zsolt, Mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár előadására, melyben a mezőgazdaság és a szőlő és borágazat helyzetéről számolt be.

Kapcsolódó cikk
A Kunsági borvidék apraja-nagyja összegyűlt a szakmai napon
A Kunsági borvidék apraja-nagyja összegyűlt a szakmai napon
November 11-én, pénteken rendezték meg Soltvadkerten a XIII. Márton-napi újbor ünnepet a Sportcsarnokban, melyet Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Hegyközség,...

Felhívta a figyelmet, hogy 2022. december 14-én 17 órakor ifj. Ritter Imre, a Soltvadkerti Gazdakör elnöke előadást szervez, melyen Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke az Agrárpolitikai aktualitásokról, és Cseh Tibor András a MAGOSZ főtitkára a gazdaság átadásáról tart tájékoztatót Soltvadkerten, a Gyöngyház Kulturális Központban. Sok szeretettel várnak minden érdeklődőt az eseményre.

Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere kifejtette, hogy 2022. októberéig a soltvadkerti vállalkozások 260.257.000 Ft-ot fizettek be iparűzési adó címen a városnak, és ezt a magyar állam előreláthatólag 111 millió forinttal egészíti ki, így összesen a teljes évi iparűzési adóbevétel meg fogja haladni a 370 millió forintot. Ennek magyarázata, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások iparűzési adókedvezményt vehettek igénybe 2022. évben. A fizetendő iparűzési adó adómértékét 1%-ban határozza meg a rendelet, az önkormányzatokat pedig a kiesett adóbevételek miatt kártérítés illeti. A kártérítés mértéke a 25.000 fő alatti lakosságszámú települési önkormányzatok esetében a kieső adóbevétel 100%-a.

Kitért arra is, hogy a gépjárműadóval kapcsolatos adóhatósági feladatokat  2021. január 1-től a  Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) látja el. Így a jövőben is a gépjárműadót mindenképpen a NAV felé kell utalni. A 2021. előtti adótartozásokat változatlanul az önkormányzati adóhatóságnál kell rendezni.

A polgármester ismertette a 2022. évben megvalósított beruházásokat is.

Beszámolt a 2022. évben megvalósított felújításokról is.

Már korábban képviselő-testületi döntés született arról, hogy az önkormányzatnak szándékában áll azt a kérést teljesíteni, miszerint a magyar állam akkor segíti ki a vízi közműveket a bajból, hogyha azokat a jelenlegi tulajdonosok -ez esetben Soltvadkert Város Önkormányzata- átruházzák a magyar állam fennhatósága alá. A polgármester kiemelte, hogy gyakorlati lépések ebben az ügyben még nem történtek, szerződés aláírásra, vagyon átadásra még nem került sor ez idáig.

Az Európai Uniós és hazai pályázatokat is ismertette Temerini Ferenc.                    

„START” közmunkaprogramban 2022. évben 15 fő vett részt. Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatásban 2022. évben 6 fő vett részt a városban.

Sajnálatos módon a születések aránya évről évre csökken. 2022-ben (októberig) 48 újszülöttje lett Soltvadkertnek. 37 pár kötött házasságot a településen, 96 fő halálozott el, így 7180 fő a város teljes lakosságának a száma.

Az adatokból kiderült, hogy 2022-ben 81 444 fő látogatta a Vadkerti-tó strandját.
A Fekete Villa optimális kihasználtság mellett működött, ugyanis idén 358 fő vette igénybe.
Viszont az is megmutatkozott, hogy a régi korszerűtlen üdülőházak lebontásával számos szálláshelyet veszített a város, amit mielőbb pótolni szükséges.
A Kemping látogatottságában viszont az előző évekhez képest emelkedés mutatkozik, ami a fejlesztéseknek tudható be. Itt a további, már eltervezett fejlesztések egyelőre a kormányzati intézkedések következtében váratnak magukra bizonytalan ideig.

Az idei évi beszámoló után a 2023-as év terveit is ismertette a polgármester.
  • Sportcsarnok tetőfelújítása, padlócsere
  • Közvilágítás bővítése
  • Vadkerti-tóra vezető út aszfaltozása (a két éve beadott pályázatot sajnos még el sem bírálták, így egyelőre nincs előrelépés az ügyben)
  • Kemping szálláshely fejlesztés
  • Ipari park kialakítása a tázlári úton
  • Turisztikai fejlesztések folytatása
  • TOP Plusz pályázatok tervezése
  • Piactér további fejlesztése
  • Állami beruházások: elkerülő út, vasútfejlesztés, transzformátor alállomás

Kérdés érkezett arról, hogy a Vadkerti-tó üdülőterületén lévő belterületi keresztutak állapotjavítására lesz-e lehetőség önkormányzati és lakossági összefogásból? A polgármester válaszában elmondta, hogy a Vadkerti-tó üdülőterületén az ingatlanadót megemelték 50%-al, azzal az indokkal, hogy ezt a befolyt többlet összeget teljes egészében a tó vízpótlására fordítják, amennyiben erre szükség lesz. Ha olyan szerencsésen alakulnának az elkövetkezendő évek, hogy ennek a problémának a megoldására nem kellene annyit költsön az önkormányzat, mint tavaly és idén, akkor ezt a teljes plusz adóbevételt a Vadkerti-tó környékének fejlesztésére fogják felhasználni. Továbbá a képviselő-testület dönthet úgy, hogy a 2023-as költségvetésben elkülönítenek az érintett utcák felújítására anyagi forrást.

Folytatják-e a Vadkerti-tó üdülőterületén, a Jácint utcában a csatornázást?

Soltvadkert Város képviselő-testülete úgy döntött, hogy a 2022-ben kijelölt soron következő utcákban történő csatornázást elhalasztják, mert a költségvetésben erre félretett pénz és a kivitelezői ajánlata között kétszeres különbség volt. „Határozott célunk, hogy a teljes üdülőterületen a szennyvíz csatornát kialakítsuk, ami a tó egészségi szempontjából is nagyon fontos” – emelte ki Temerini Ferenc.  

A közmeghallgatáson is felmerült, hogy visszatérő probléma Soltvadkerten a gyorshajtás. Már korábban a város vezetése megkérte a rendőrség munkatársait, hogy amennyiben tehetik, többször ellenőrizzék a járművek sebességét, így a büntetések okozta anyagi veszteség talán visszaszorítja a közlekedési szabálytalanságokat. A hatóság viszont a fixen telepíthető traffipaxok üzemeltetésében látja a hosszútávú megoldást, amihez az önkormányzattól kértek tárgyi segítséget.  

MEGOSZTÁS