November 11-én, pénteken rendezték meg Soltvadkerten a XIII. Márton-napi újbor ünnepet a Sportcsarnokban, melyet Soltvadkert Város Önkormányzata, a Soltvadkerti Hegyközség, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa, és a soltvadkerti Krämer Fülöp Borlovag Rend szervezett.

Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere mondott ünnepi köszöntőt a téma iránt érdeklődőknek. A technológia rohamszerű fejlődését vonta párhuzamba a mezőgazdaság egyszerűségével, aminek a alapjai évtizedek elteltével sem változtak.

Temerini Ferenc, Soltvadkert polgármestere
-Hirdetés-

Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság elnöke is felszólalt. Elmondta, hogy a szőlő és borágazatban a termelés az évtizedek alatt sem változott jelentősen, míg a feldolgozás folyamatosan fejlődik. A Kunsági borvidék számára egy jelentős kitörési pont volt, amikor a Frittmann testvérek elkezdtek foglalkozni a reduktív borok előállításával – tette hozzá.

Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottság elnöke

Frittmann János, a Kunsági Borvidék és a Soltvadkerti Hegyközség elnöke elmondta, hogy a közel másfél hónapja forgalomba került újborok kimondottan kedveznek a kunsági borvidéknek. Kiemelte, hogy ez a borvidék a legjobban szervezett, ami előtt kiváló lehetőségek állnak a jövőben. Az eredmények azt mutatják, hogy Magyarországon itt van a legnagyobb termésátlag az aszály, a klímaváltozás és a gazdasági helyzet ellenére is.

Frittmann János, a Kunsági Borvidék és a Soltvadkerti Hegyközség elnöke
A mezőgazdaság és a szőlő és borágazat helyzetét Dr. Feldman Zsolt, Mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár értékelte előadás keretében.
Dr. Feldman Zsolt, Mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár

Dr. Németh Krisztina, a kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet tudományos főmunkatársa az aszály káros hatásainak kompenzálási lehetőségeiről a szőlőtermesztésben témában tartott előadást.

A 2022-es évjárat borászati szempontból történő értékkelését Nyitrainé Dr. Sárdy Diánától, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatójától, habil. egyetemi docenstől hallhatták az érdeklődők.  

Az előadások sorát végül Dr. Brazsil Dávid Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Főtitkára fejezte be. Ő a magyar és az európai borpiac helyzetéről beszélt.

(b-j) Frittmann János, Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, Temerini Ferenc, Dr. Feldman Zsolt, Dr. Németh Krisztina

Délután a Márton-napi libaságok a Kunsági borvidék pincészeteinek újboraival kapta a főszerepet.

A rendezvény 18 órától egy jó hangulatú Márton-napi Jazz és Boresttel zárult, melyet a Sportcsarnok melletti téren felállított sátorban rendeztek.

Kapcsolódó cikk
A Krämer Fülöp Borlovagrend idén is szervezett Márton-napi Jazz és Borestet
A Krämer Fülöp Borlovagrend idén is szervezett Márton-napi Jazz és Borestet
Idén másodjára rendezte meg a  Krämer Fülöp Borlovagrend a Márton-napi Jazz és Borestet Soltvadkerten. A helyi Borlovagrendnek célja a helyi borok,...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (75 db kép)
MEGOSZTÁS