A 2020-ban alakult Településfejlesztési Szövetség a térség és településfejlesztés iránt elkötelezett szakmai szereplők közössége, akik különféle területeket képviselnek. Idén is megnyílt a lehetőség az önkormányzatok és önkormányzati cégek előtt, hogy valamely 2021-ben befejezett településfejlesztési projektjükkel elnyerhessék a Településfejlesztési Szövetség szakmai elismerését, a Településfejlesztési Díjat.

Mint ahogyan korábban, idén is három kategóriában nevezhettek a projektekkel:

  • Közösségfejlesztés
  • Szolgáltatásfejlesztés
  • Infrastruktúra-fejlesztés
-Hirdetés-

Az egyes projektek összehasonlíthatósága érdekében a szakmai zsűri meghatározott három településhierarchia szintet, amelyekben a nevezők hasonló lehetőségekkel rendelkeztek.

Ezek a szintek:
  • főváros, fővárosi kerület és megyei jogú város;
  • város;
  • község.
A különdíjak üveg plakettjei

Számos önkormányzat és önkormányzati cég adta be a pályázatát az elismerő díjra, ami nagyon színvonalas és erős mezőnyt teremtett. A zsűrinek nem volt könnyű dolga a bírálatok során, így végül 18 díjat adtak át 2022. december 16-án Budapesten, a MagNet Ház Bojtorján termében. Bács-Kiskun megyéből négy település is a díjazottak között szerepelt, melyből az egyik Soltvadkert Város Önkormányzata volt.

A díjat Dr. Huszár András adta át

Infrastruktúra-fejlesztés kategóriában Soltvadkert Város Önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a tervezésben Gyirán István és Mátyus Zoltán vett részt) a fejlesztésben megjelenő hosszú távú gondolkodás alapján a Városi záportó kialakítása, valamint csapadékcsatorna rekonstrukció Soltvadkerten” című projektértért Környezeti felelősség különdíjban részesült.

A díjat átadta Dr. Huszár András, a Green Policy Center igazgatója, melyet Temerini Ferenc polgármester, Lehoczki Ferenc nyugalmazott polgármester, és Gyirán István tervező vett át.
(b-j) Dr. Huszár András, Temerini Ferenc polgármester, Lehoczki Ferenc nyugalmazott polgármester, és Gyirán István

„A klímaváltozáshoz kapcsolódó szélsőséges időjárás azzal járhat, hogy a településeinken egyszer túl sok, máskor pedig túl kevés a víz. Így a fenntartható településfejlesztés egyre erőteljesebben fókuszál a vízvisszatartás kérdésére, hogy az egyenetlen csapadékeloszláshoz kapcsolódó problémákat – például a belvízelöntés, villámárvizek vagy a mezőgazdaságot sújtó aszály – jobban lehessen kezelni. Soltvadkert Város Önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség olyan fejlesztést hajtott végre két záportározó kialakításával és a csapadékcsatorna rekonstrukciójával, amely nem csak a helyi vízháztartás szempontjából hasznos, hanem új rekreációs lehetőségekkel is gazdagítja a várost.
A záportározók mellett a sportolási lehetőségeket is javították egy szabadtéri kondipálya kialakításával, valamint egy tanösvényt is kijelöltek. Mindezt úgy, hogy a projekt egy korábban elhanyagolt területen valósult meg.
Döntése során a zsűri figyelembe vette azt az előrelátást is, amely abban mutatkozott meg, hogy a projekt jóval a 2022-es nagy aszály előtt kezdődött és fejeződött be.”

Soltvadkert Város Önkormányzata & BKMFÜ Nkft. díja

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (33 db kép)
MEGOSZTÁS