2023 első órájában került sor a Petőfi szülőház előtt a hagyományos megemlékezésre, valamint a polgármesteri serleges fogadalomtételre, mely történelmi jelentőségű. A vállalásban az áll, hogy a bicentenárium évében bronzszobrot állít a város Petőfinek.

 

-Hirdetés-

A bicentenárium évében is Petőfi szülőháza előtt emlékeztek a magyar irodalomtörténet költőóriására a Petőfi szilveszter keretében, az újév első óráiban.

A megjelenteket Domonyi László polgármester köszöntötte, aki beszédében kiemelte, hogy a Petőfi-kultusz ápolása a szülővárosban évtizedek óta töretlen.

„200 év rengeteg idő, Kiskőrösön azonban több emberöltőnyi távolságból is élő a kapcsolat a költővel. Szülőházát nap mint nap látjuk. Születésének körülményeit, életművét állandó kiállítások mutatják be. Verseinek aktualitásáról a kortárs képzőművészeti alkotások vallanak. Alakja szobor formájában a város több pontján is visszaköszön. A nádfedeles népi műemlék, Magyarország első irodalmi emlékháza, mely kormányunk döntése értelmében történelmi emlékhely. Hitvallásunk, hogy minden magyarnak legalább egyszer el kell ide jönnie és megtapasztalni, hol született meg a magyar költészet géniusza” – hangzott el Domonyi László polgármester ünnepi beszédében.

A hagyományokhoz híven idén is sor került a serleges fogadalomtételre, melyet megelőzően a város első embere örömmel számolt be arról, hogy a tavalyi fogadalmat az év utolsó napján teljesítette, hiszen átadásra kerültek a megyében Petőfivel egy napon születetteknek is a sorszámozott egyedi verseskötetek. 

Kapcsolódó cikk
Megható és különleges része a Petőfi-Szilvesztereknek a sorszámozott, névre szóló Petőfi kötetek átadása
Megható és különleges része a Petőfi-Szilvesztereknek a sorszámozott, névre szóló Petőfi kötetek átadása
Megható és különleges része a Petőfi-Szilvesztereknek a sorszámozott, névre szóló Petőfi kötetek átadása, melyeket azok az egyéves gyermekek kapnak, akik...

Ezt követte a 2023-as fogadalom, mely a legnagyobb volumenű az eddigi serleges fogadalmak sorában.

„Serleggel a kezemben, a nyilvánosság előtt fogadom, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a szülőváros felállít egy bronzból készült Petőfi szobrot. Petőfi ércbe álmodott alakja évtizedek múlva is állni fog, ugyanolyan állandóságot képvisel majd, mint a szülőház. Az alkotás felavatásának tervezett időpontja 2023. október 17-e, a kiskőrösi Petőfi 200 Emlékév lezárása” – mondta el 2023. évi fogadalmát a város első embere.

A Petőfi kultusz ápolását éltető serleges fogadalomtétel a bicentenárium évében nagy jelentőséggel bír, hiszen a szobor évtizedeken átívelő emlékként állhat majd Kiskőrösön, hirdetve a költő nagyságát és a szülőváros el nem múló tiszteletét.

Forrás: Kiskőrös TV
Fotó, videó: Domonyi László facebook oldala 

MEGOSZTÁS
Írta: vira