A 2022-es év mozgalmas időszak volt a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum életében. A felújítások folyamata a Szlovák Tájházzal vette kezdetét. Megvalósult az emlékmúzeum, valamint iroda és raktárhelyiség energetikai korszerűsítése, majd a költő szülőházának teljes felújítása. Mindezek mellett két új állandó tárlat is helyet kapott a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban: a Költőnek szült anyám és a 7 év című kiállítások.

-Hirdetés-

„Az új kiállítások megnyitása, a szülőház 1880-as megnyitásának dátumához kapcsolódott. Október 15-én volt a nagy megnyitóünnepség, amikor nemcsak a szülőház és emlékmúzeum új állandó tárlatát nyitottuk meg a közönség előtt, hanem ekkor avattuk fel a történelmi emlékhely sztélét is. Egy nagyon színvonalas és a visszajelzések alapján egy nagyon jól sikerült avató rendezvény valósulhatott meg a főtéren”– mondta el Dr. Filus Erika múzeumigazgató.

Kapcsolódó cikk
A Petőfi Ünnep kulturális rendezvénysorozat második napja
A Petőfi Ünnep kulturális rendezvénysorozat második napja
Sztélét kapott a történelmi emlékhellyé nyilvánított kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház, valamint két új kiállítás került megnyitásra a Petőfi 200 emlékév...

A bicentenáriumi évnek köszönhetően a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum az elmúlt évben országos szinten is nagyobb sajtóvisszhangot kapott. Az intézmény több alkalommal is megjelent az országos televíziókban, nyomtatott sajtókban, valamint rádiókban is, mely szintén nagyban befolyásolta a látogatók számát. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumot a tárlatok megnyitását követően, közel három hónap alatt, több mint 2000-en látogatták meg. A János Vitéz Látogatóközpontnak az elmúlt évben 8000 vendége volt. Már most látni lehet, hogy a 2023-as évben is kimagasló forgalomra számíthatnak majd a Petőfi 200 Emlékévnek köszönhetően.

„A Nemzeti Kulturális Alap írt ki pályázatot iskolák részére, ami azt tartalmazta, hogy osztályok pályázhatnak az NKA-hoz és a múzeumi belépőket, illetve az utazási költségeket is ebből a pályázatból tudják fizetni. 92 bejelentkezett csoport van eddig, akikről tudomásunk van. Nyilván ez egy olyan alap, ami biztosan megvalósul. Tekintettel az emlékévre, illetve az új kiállításainkra, jóval több csoport fog érkezni” – tette hozzá az interjúban.

Az elmúlt évben azok a hagyományos rendezvények, melyek a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum állandó programjaihoz kapcsolódtak, sokkal magasabb színvonalon tudtak megvalósulni.

„Bízom benne, hogy a 2023-as évben is megmarad ez a tendencia, és lesz arra mód, valamint lehetőség, hogy olyan múzeumi kínálatot tudjunk adni a látogatóknak és a kiskőrösieknek, ami igazán méltó Petőfi Sándor emlékéhez.” 

Forrás: Kiskőrös TV 
Fotó: VIRA.HU archív 

MEGOSZTÁS
Írta: vira