Tárlat nyílt Dr. Pataricza Iván festményeiből az Ágnes Galériában. A kiállítót a kiskőrösiek több évtizedes fogorvosi munkássága alapján ismerhetik, de azt is sokan tudják róla, hogy nagyszerű festmények kerültek ki a keze alól. Ezek egy részét láthatjuk az Ágnes Galéria tárlatán március 15-ig a galéria nyitvatartási idejében.

Utoljára 2016-ban volt kiállítása Kiskőrösön, most azonban újra látható néhány festménye az Ágnes Galériában. 
Az akvarell technika lényege az, hogy a pillanatot gyorsan kell megörökíteni
-Hirdetés-

Számomra lelkiismereti kérdés, hogy bemutassam Ivánt és a munkáit. Most ősszel a művelődési központban rendeztem egy olyan kiállítást, melynek az volt a címe, hogy „Egy csepp Kiskőrös képző és iparművészetéből”. Erről a kiállításról Iván hiányzott, amit többen észre is vettek. Most szerettem volna ezt a hiányosságot pótolni és amiért még örülök, hogy végre a galéria is négy darab Pataricza Iván festményhez jutott. Azaz, hogy így az Egy csepp kiállításból készülne egy újabb kiállítás Aszódon, mert a pesti kiállításunkat a József Attila Színházban megnézte Lakos Lujzika, aki Aszódnak egy híres személyisége, és az aszódi kultúra egy jeles alakja. Annyira tetszett nekik ez a kiállítás, hogy meghívták az Egy csepp Kiskőrös c. kiállítást a Podmaniczky-kastélyba. Nagyon szeretném, ha ez a négy kép is ott lehetne – mesélte örömmel Lászlóné Takács Ágnes művészettörténész, az Ágnes Galéria tulajdonosa. 

Kapcsolódó cikk
Egy csepp Kiskőrös – kiállítás nyílt Kiskőrös kiemelkedő alkotóinak műveiből
Egy csepp Kiskőrös – kiállítás nyílt Kiskőrös kiemelkedő alkotóinak műveiből
A XXVIII. Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetségi Napok keretein belül megnyílt a Petőfi Sándor Művelődési Központban az “Egy csepp Kiskőrös”...
Dr. Pataricza Iván fogorvosi hivatása és a festés mellett nagyon szeretett utazni, mely alkalmakkor elmaradhatatlan útitársa volt a festőállvány és az ecsetek.  

Úgy láttam, hogy Iván alkotásainak nagy része külföldön készült, leginkább Itáliában. Iván sokat utazott, rengeteg országban és földrészen megfordult, ahol inspirálódhatott. Egy korábbi interjújában úgy fogalmazott, hogy az utazás emberi szükséglet. Erről azt gondolom, hogy erre nem mindenkinek van lehetősége. Azonban aki szeretné, az jöjjön el és nézze meg ezt a kiállítást, mert úgy érzem, hogy ezek a festmények egyben dokumentumok is. Azt dokumentálják, hogy egy, a világra nyitott értelmes ember mit látott meg San Gimignanoban, a Duna partján vagy éppen Zebegényben – tette hozzá.

Nyugalom c. képe egy monokróm festmény, ahol mindössze két színnel dolgozott Dr. Pataricza Iván
A galériában, nyitvatartási időben (hétköznap 9-12,14-17 és szombaton 9-12 óra között)  megvásárolható a nyugalmazott fogorvos festményeinek egy része. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS